• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíj kereső

Ösztöndij neve:

Merjünk pályázni!

Erasmus sikersztori Nr. 1.: 2007, Németország, Diseri Dóra, ELTE, kommunikáció–esztétika szak •

2013.03.07.

írta/forrás
Mráv Noémi

„Amikor az Erasmusra gondolok, mindig az jut először eszembe, hogy állandóan csináltunk valamit és mindig mentünk valahová” – emlékszik az Erasmus-félévre Diseri Dóri, aki évek óta dolgozik szerkesztő-riporterként a Magyar Televízió különböző hír- és szórakoztató műsoraiban, szakmai sikereit nagyrészt az Erasmusra vezeti vissza.

Dóri a tudatos pályázók közé tartozik, már az egyetem legelején tudta, hogy ösztöndíjjal szeretne külföldi tapasztalatokat szerezni. „Az első két félévbe rengeteg órát zsúfoltam be, hogy később, mikor kint leszek, semmi mással ne kelljen foglalkoznom, csak azzal, hogy ott lehetek.” Így jutott el végül Lipcsébe.

A lipcsei egyetem, az Universität Leipzig igazi Erasmus-központ, ahol rengeteg programot szerveznek az oda érkező külföldi diákoknak. „Sokszor hallottam, hogy vannak erasmusosok, akik a kinti félévük alatt bezárkózva ültek a szobájukban és alig találkoztak valakivel. Nálunk egyáltalán nem ez volt a jellemző. Minden este máshova mentünk bulizni, minden napnak megvolt a maga törzshelye. Volt egy szervezet, a WILMA, ami az »Isten hozott Lipcsében, külföldi diák!« rövidítése. Ők szinte minden hétvégén programokat szerveztek nekünk, ezekkel bejártuk Szászországot, Berlint, Prágát vagy épp a Balti-tenger partját – és az ilyen utazásokon alkalom adódott arra is, hogy a többiekkel megismerjük egymást.”

A külföldi félév alatt Dóri egy kis segítséggel még egy szakmai gyakorlatot is elintézett kint magának. „Mielőtt megkaptam volna az Erasmust, gyakornokként dolgoztam az MTV-ben. Az egyik kollégámnak volt egy kontaktja az ARD, a német közszolgálati televízió régiós központjához, ami történetesen Lipcsében van, és mikor megtudta, hogy én pont oda megyek, segített kapcsolatba lépni velük. Ezen az úton elindulva később sikerült elintéznem, hogy felvegyenek az MDR-hez, vagyis a Mitteldeutscher Rundfunkhoz gyakornoknak. Bár önálló anyagaim nem jelenhettek meg náluk, mégis nagyon sokat számított, hogy két hónapon át láttam, figyeltem, hogyan dolgoznak a német újságírók. Talán ez is belejátszott a későbbi szakmai előmenetelembe” – mondja.

A külföldi diákcsere legnagyobb hozadékának mégsem ezt tartja, hanem hogy rájött: merni kell pályázni. „A lipcsei félévem alatt láttam, mennyi ösztöndíj van még az Erasmuson kívül is, amit meg lehet pályázni. Hiszen egy pályázattal nem veszítesz semmit, maximum nem te kapod meg a kinézett ösztöndíjat. Később nagyon sok helyre ösztöndíjak segítségével jutottam el. A beiratkozáskor kapott lipcsés táskámat a mai napig őrzöm. Velem lesz Berlinben is, ahol egy német
állami ösztöndíjjal újabb két évet töltök majd.”

Fotó

KendermajálisKülker Gólyatábor 2011. BalatonlelleDIY - Így készült a 3D MOHA logóY-generációDivat - 2011 nyárCareer power bitchEgy hely nem elégFacebook