• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Virtuális forradalom az egyetemeken

Bill Gates, a Microsoft alapítója nemrég egy kaliforniai Techonomy-konferencián azt jósolta, hogy hamarosan az internet szolgáltatja majd a legjobb oktatást és nem az egyetemek. Szerinte az egyetemre járás sok évszázados hagyománya nemsokára történelemmé válik. •

távoktatás / internet / felsőoktatás / informatika / bill gates / moha magazin december

2010.12.23.

írta/forrás
zeitler ádám

Öt éven belül az emberek ingyen fognak hozzájutni a legjobb (egyetemi) előadásokhoz. És ez jobb lesz bármely egyetemnél – mondja Gates.

Az informatikai guru persze nem írta le teljesen a felsőoktatási intézményeket, „csak” egy olyan világot vizionált, amelyben a mai – sok száz év alatt kialakult és részben megkövesedett – fogalmaink az egyetemekről radikálisan átalakulnak. Nemcsak Gates véli úgy, hogy az egyetem pár éven belül sokkal kevésbé lesz egyenlő egy-egy földrajzilag pontosan körülhatárolható hellyel, campusszal vagy előadóteremmel.

Mind többen gondolják, az egyetemi évek egyre inkább a valós és a virtuális egyetemi élet érdekes és izgalmas keverékei lesznek. A kérdés nem az, hogy a technológia átalakítja-e a felsőoktatást (hiszen ennek a mélyreható folyamatnak nap mint nap magunk is a tanúi vagyunk), hanem, hogy milyen arányok alakulnak ki az oktatás új világának két – valós és virtuális – dimenziója között.

A válasz sokféle, és persze nagyban meghatározza, kitől származik. Míg a technológia világának képviselői – mint Bill Gates is - hajlamosak már-már temetni az egyetemeket, az oktatásból érkezők el sem tudnak képzelni olyan forgatókönyvet, amelyben az Oxford, a Harvard, vagy – hogy ne menjünk olyan messzire – a Corvinus, vagy az ELTE – ne jutna központi szerephez. Kicsit olyan ez, mint a média világában évek óta zajló vita a nyomtatott lapok jövőjéről: a digitális világból érkező sírásók ellopják a Gutenberg-galaxis örökkévalóságában gondolkodók békés álmait.

Abban mindenki egyetért, a hihetetlen ütemű, kiterjedésű és mélységű technológiai változások radikálisan átalakítják az oktatást, és – ami döntő – egyúttal demokratikusabbá is teszik azt, legalábbis abban az értelemben, hogy minden eddiginél sokkal több ember számára válik elérhetővé a minőségi tudás – gyakran ingyen vagy minimális költségek fejében.
Ez persze mit sem változtat azon a tényen, hogy a technológia alighanem soha nem lesz képes helyettesíteni az emberi és a szociális tényezőt az oktatásban. A kiváló tanárok, tehetséges diákok, valamint ezek élő interakciója nélkül elképzelhetetlen a minőségi felsőoktatás. Megjelenhet a YouTube-on, a TED-en az Academic Earthön és az iTunes.Universityn a világ legzseniálisabb professzorainak előadásai, a közös gondolkodást, a személyes konzultációt ezek sem helyettesíthetik. Valószínűleg nagyon sokáig kivétel lesz a totális virtuális, vagy más szóval a távoktatás.

A világ legjobb felsőoktatási intézményei mindig is az elsők között voltak a technológiai újdonságok alkalmazásában saját oktatási programjaik megvalósításában – annál is inkább, mert ők maguk a high-tech fejlődés bölcsői. Persze az új technikáknak és technológiáknak csak kis része válik be tartósan az oktatásban és válik szerves részévé az egyetemek világának. A Duke Egyetem, az Egyesült Államok egyik vezető magánegyeteme már 2004-ben kísérleti jelleggel 20 gigás iPodokkal várta az elsőéveseket a beiratkozáskor. A Penn State Egyetem 2003-ban elsőként kötött a Napster zenemegosztó oldallal szerződést, hogy az egyetem diákjai immár legálisan is hozzáférhessenek kedvenc albumaikhoz.

A felsőoktatás jövőjét kutató szakértők többnyire egyetértenek abban, hogy a technológiai innováció a jövőben minden eddiginél nagyobb hatással lesz az egyetemek oktatási módszereinek változására, a tananyagok tartalmára, a tudás továbbadásának technikájára. A távoktatás és az új, részben mobiltechnológiák alkalmazásának szerepe tovább nő, az egyetemeknek – ha versenyben akarnak maradni – mindinkább globális játékosokká kell válniuk, virtuális egyetemi terekkel és leányintézményekkel a világ különböző pontjain.

A szerző a Milestone Consulting munkatársa, a külföldi egyetemi felvételik szakértője.

Fotó

BelépőFridge Fesztivál 2011FejbőrtérképEgy hely nem elégAz elegáns frissességVizsgadivatKötélruha és bringaszoknya Romani Divatbemutató szeptember 21.