• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíj kereső

Ösztöndij neve:

Kitchen Budapest - Művészet és technológia egy platformon

A találmányok általában a társadalomban megjelenő új igényeknek köszönhetik létüket, ezek felismeréséhez azonban nem feltétlen szükséges technológiai képzettség. Pont ezért fontosak az interdiszciplináris együttműködések. Pont ezért fontos a KIBU. •

kutatás / design / ösztöndíj  / innováció / kitchen budapest / kütyü / technika / moha magazin október

2010.10.20.

írta/forrás
Le Marietta

Egy nyár végi estén a Clark Ádám téren járókelők a Lánchíd19 Design Hotel előtt három állványon random ketyegő, berregő, csengető és villódzó kis masinákra lettek figyelmesek. Közelebb merészkedve a ventilátorokba fújva csodák csodájára a hotel megváltoztatta homlokzata színét aszerint, hogy melyik szín ketyeréjét épp milyen erővel fújták. A Kitchen Budapest (KIBU) csapata a nemzetközi Média Homlokzat Fesztivál keretében tette interaktívvá az épület intelligens homlokzatát. Ugyanúgy, ahogy egy héttel korábban a Művészetek Palotájának színével is megcsinálták.

A Kitchen Budapest rengeteg hasonló kezdeményezésben vesz részt. De kik ők, és mit is csinálnak pontosan? Az intézményt 2007-ben a Magyar Telekom finanszírozásával Somlai-Fischer Szabolcs és György Péter alapította. A KIBU egy Magyarországon egyedülálló innovációs labor (más néven „új médialabor”), ahol művészek, mérnökök és társadalomtudósok együtt dolgoznak. A cél az, hogy az egymást kiegészítő tudásukat és készségeiket kihasználva újszerű dolgokat alkossanak, legyen szó eladásra szánt termékekről vagy művészeti alkotásokról.

Málnay Barnabás, a Kitchen Budapest külkapcsolatokért és külső fejlesztésért felelős vezetője szerint a labor egyszerre oktatási intézmény, művészeti alkotóműhely és piacorientált vállalkozás. Az itt létrehozott termékek egy része kiállításokra, más része piaci eladásra készül. A Kitchen Budapest ezenkívül rendszeresen szervez workshopokat, melyek egy része külső érdeklődők számára is nyitott.

Olyan egyetemi hallgatók, művészek, mérnökök, dizájnerek számára, akiket érdekelnek a városi tér, a mobil kommunikáció és az internet összefüggései, és szívesen dolgoznának új médiával kapcsolatos projekteken, a KIBU három hónapos ösztöndíjat biztosít, amelyet sikeres együttműködés esetén meghosszabbítanak.

Annak sem kell megijednie, aki nem érzi magát tökéletesen otthon a legújabb technológiák világában. „Elsősorban a nyitottságot, a tehetséget és a jó ötleteket keressük, amikor új ösztöndíjasokat veszünk föl” – mondja Málnay Barnabás. – „Ha valaki design- vagy társadalomtudományi háttérrel érkezik hozzánk, lesz lehetősége, hogy felzárkózzon a technológiai tudás terén is. Nem átképzésről van szó. A KIBU-ban pont az a lényeg, hogy az informatikus az informatikus, a kommunikációs ember pedig a kommunikációhoz ért. Mindenki másféle ötleteket, másféle gondolkodásmódot hoz.”

Így jönnek létre az olyan különleges alkotások, mint a versbab, amely fénykibocsátó diódáján (LED) keresztül, morzejelekkel mondja el a verseket. Vagy ott van például a kétdimenziós (QR) kódmintás póló és a Datafizz, amely egy akvárium buborékaival mutatja meg, hogy ismerőseink rá vannak-e éppen kapcsolódva az internetre.

A KIBU törekvése, hogy fontos szerepet játsszon a művészethez való viszonyunk alakításában is. Málnay Barnabás szerint a legizgalmasabb művészeti alkotások manapság már technológiai platformokon születnek, olyannyira, hogy a legújabb technológiák használata szervesen beépült a progresszív kortárs művészet gyakorlatába.

A technológia a társadalmi problémákra keresett megoldásokban is szerephez juthat. A Kitchen Budapest munkatársai most egy spanyol művész ötletéből kiindulva olyan weboldalt szeretnének indítani, ahol budapesti roma képzőművészek közösségi mobiltelefonok segítségével dokumentálják a számukra fontos eseményeket és megvitatják az őket foglalkoztató témákat. A KIBU-nál azt várják ettől a projekttől, hogy közösségformáló ereje lesz a résztvevők, illetve a weboldal közönsége körében, és hogy az általános sztereotípiáktól eltérő üzenetet közvetít majd róluk a nagyközönség felé.
 

Fotó

Gazdag szülőt mindenkinekCareer power bitchVizsgadivatMenni vagy nemAz új szépségideál az androgünAntwoord a Sound legbetegebb koncertjeDIY - Így készült a 3D MOHA logóY-generáció