• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíj kereső

Ösztöndij neve:

Fulbright ösztöndíjprogram

Évente ötven magyar hallgató, kutató, egyetemi és középiskolai tanár vesz részt a Fulbright programban, mely az egyik legnagyobb tekintélyű és a legnagyobb támogatást nyújtó ösztöndíj világszerte. •

2008.04.01.

írta/forrás
Papp Zsuzsanna

„Életem legjobb döntése volt belevágni a Fulbright-ba” – mondja Mikusi Balázs zenetörténész, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen doktori hallgatójaként jelentkezett posztgraduális hallgatói ösztöndíjjal a Cornell University-ra (Ithaca, NY). A Fulbright programmal tetszőleges amerikai felsőoktatási intézménybe lehet pályázni egy bármely művészeti vagy tudományos területen elöltendő tanévre. Az ösztöndíj típusától függően havi 1000-3100 USD közötti támogatást, egyszeri juttatásokat, és a tandíj fedezését biztosítja a pályázat nyerteseinek. A legjobb amerikai egyetemek várják a felsőfokú végzettséggel és megfelelő angol nyelvtudással rendelkező tehetséges hallgatókat, kutatókat, oktatókat, akik a kint megszerzett tudásukat itthon is hasznosítani tudják és akarják. Különösen a költségesebb természettudományos kutatásokban szerezhet olyan tapasztalatot a kutató, amire itthon nem lenne mód.

A csereprogram keretében évente közel ötven amerikai érkezik hazánkba tanulni, oktatni, vagy kutatni.

Pályázz!


A Fulbright több ösztöndíja közül a posztgraduális hallgatói ösztöndíj talán az első, amit egy hallgató meg tud pályázni. Egyetemi vagy főiskolai végzettség az előfeltétel, BA-t is elfogadnak, ha adott területen nincsen magyar MA-szintű képzés. Az elvárások magasak, kevesen juthatnak csak ki, de Nagy Veronika, a magyar Fulbright Bizottság tanulmányi tanácsadója szerint a lehetőségek még mindig alá vannak becsülve, a pályázatok nincsenek teljesen kihasználva. Tapasztalatai szerint a pályázók nagyon változatos tudományos területekről érkeznek és lefedik a legnagyobb magyar felsőoktatási intézményeket. Az elmúlt években átlagosan a pályázók 25%-a nyert ösztöndíjat.

A pályázati anyaghoz a különböző dokumentumok másolatain kívül kell három ajánlólevél, háziorvosi igazolás, megfelelő eredményű TOEFL (Test of English as a Foreign Language) teszt-szükséges, és még néhány vizsga, amikről a Fulbright Bizottságban pontos tájékoztatást kapni. A legfontosabb része a pályázatnak a tanulmányi illetve kutatási terv: nagyon világos és tömör koncepció, amiből kiderül, hogyan illeszkedik az ösztöndíj a pályázó saját tanulmányába, hogyan tudná a kint elsajátítottakat utána itthon hasznosítani, és hogy ehhez miért szükséges pont az Egyesült Államokban tanulnia. „A Fulbright-nál az a koncepció, hogy a nemzetek közötti megértést kell elősegíteni. Tehát bármi, amit kint tanul, azt itthon szakmai és kulturális téren hasznosítani tudja.” – mondja Csanád Máté, aki az ELTE atomfizikai tanszékéről járt kint a Brookhaven National Laboratory-ban, (Long Island, NY), az ottani részecskegyorsítóban kutatni. Kovács György jogász szerint, aki a Boston University-n végzett egy évet, előny a szakmai és gyakorlati tapasztalat, a tudományos elkötelezettség és az oktatói tapasztalat is.

A pályázatokat egy független szakmai zsűri bírálja el, a legjobbakat angol nyelvű beszélgetésre hívják be.

Harvard, Yale, Columbia

A pályázatban nem kell, de meg lehet adni három preferált fogadóintézményt, akikkel a Fulbright felveszi a kapcsolatot. Valószínűleg sokaknak csábító egy harvardos tudományos karrier, de Kovács György és Jeannette Estruth, a Fulbright Bizottság egyik budapesti tanácsadója és szintén ösztöndíjas is óva int attól, hogy csak a hírnév alapján ítéljünk. „Azok az egyetemek, amiket a világon mindenki ismer, nem biztos, hogy adott diáknak a legjobb szakmai képzést tudnák nyújtani” – mondja Jeannette. Ezért fontos előtte utánanézni az egyetemeknek, professzoroknak, és kapcsolatba lépni velük. A későbbiekben sokat segíthetnek a kinti elhelyezkedésben, szállást találni, vagy mint Mikusi Balázs esetében, elintézni a további kintmaradást, vagy az ösztöndíj összegét meghaladó tandíj alóli felmentést.

Aki nem jelöl meg fogadóegyetemet, annak a Fulbrigh Bizottság segít a legmegfelelőbb helyet megtalálni. A tapasztalatok alapján mind itthon, mint a kinti egyetemeken nagyon segítőkészek

Előnyök hátrányok nélkül?

„Van, aki még ki se ment, de már két állásajánlatot kapott. Megvárják, míg visszajön” – mondja Nagy Veronika a Fulbright ösztöndíjak szakmai megítélésről, amit már nem csak a tudományos életben értékelnek, hanem egyre több HR-es is ismeri. A személyes élményeken kívül minden megkérdezett ösztöndíjas a szakmai életében is kamatoztatni tudja a tapasztalatait. A program kapcsán hátrányokat, rossz élményeket senki sem tudott felidézni, némi bürokratikus nehézségtől eltekintve.

„Ez egy fenomenális program, tényleg mindent fizetnek, de nagyon nagy a verseny”- mondja Jeannette Estruth. Szerinte az USA-ba hazatérve nagy előnye lesz a munkaerőpiacon az ösztöndíj miatt. Murry Nelson, jelenleg a Debreceni Egyetem Amerikanisztika Tanszékén vendégeskedő kiemelkedő professzor számára a Fulbright ösztöndíj távlatokat és presztízst jelent. Eniko T. Enikov, a Budapesti Műszaki Egyetem mikrotechnológiát kutató vendégprofesszora pedig a kiépülő új kutatási együttműködéseket emeli ki.


Bővebb információk a programról:

- a Fulbright Bizottság Tanácsadó Irodáiban: Budapesten, Debrecenben, Szegeden
- az „amerikai kuckókban” Debrecenben, Egerben, Pécsett és Veszprémben
http://www.fulbright.hu/
http://exchanges.state.gov/education/fulbright/about.htm
http://www.braintrack.com
http://www.gradschools.com
http://www.bibl.u-szeged.hu/afik
 

Különböző ösztöndíjtípusok
1.) A posztgraduális hallgatói ösztöndíjak legalább BA szintű végzettségű hallgatóknak.

2.) A Hubert H. Humphrey ösztöndíjak, elsősorban a közszolgálati szférában dolgozóknak.

3.) Az oktatói ösztöndíjak a PhD fokozattal rendelkező oktatók minden korosztályának

4.) Kutatói ösztöndíjak PhD-val már rendelkezőknek.

5.) Ösztöndíj az American Hungarian Foundation könyvtárába

6.) Egyéb ösztöndíjak, mint például a kiegészítő anyagi támogatást nyújtó, vagy a tanárcsere programon belül angol nyelven oktató középiskolai tanároknak szóló ösztöndíj.

Ősztöndíjasok mondták:

„Az itthoni provinciális klausztrofóbia után egyszer érdemes egy felszabadult, mély levegőt venni.” (Mikus Balázs zenetörténész, Cornell University)

„Rengeteg ajtó megnyílik kint, csak tudni kell választani.” (Szesztai Dávid diplomata, Corvinus Egyetem)

„Be flexible!” (Dr. Murry Nelson amerikanisztika szakos tanszékvezető professzor, Pennsylvania State University

„Legyél minél jobb angolból! A Fulbright nem az a program, amivel nyelvet tanulni mehetsz ki.” (Jeannette Estruth tanársegéd, Vassar College)

„Ha elnyerted az ösztöndíjat, légy büszke magadra! Ez nagy eredmény.” (Csanád Máté atomfizikus, ELTE)

„A kinti anyagi lehetőségek a kutatáshoz kimeríthetetlennek voltak, ami az itthoni helyzetről nem mondható el” (Borondics Ferenc vegyész, ELTE)
 

Fotó

Kötélruha és bringaszoknya Trash refreshFridge Fesztivál 2011VizsgadivatDivat - 2011 nyárKendoTöbb technót a ParlamentbeRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti Múzeum