• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíj kereső

Ösztöndij neve:

Legyél Te is Ösztöndíjturista!

Spanyol, török, olasz és litván erasmusos bejelentkezés, csak hogy fájdítsa a hazajövők szívét és inspirálja a többieket a pályázásra. Mi kötelezővé tennénk az Erasmust! •

Erasmus / ösztöndíj  / erasmus élet / egyetem / utazás / MOHA magazin november

2010.11.25.

írta/forrás
Boksay Katalin Facsády Orsolya Gray Tamás Áron Haraszti Zsolt

Spanyolország, Barcelona – Haraszti Zsolt

A város egyetemeire nem feltétlenül jellemző, hogy a minimálisan elvárt törődésen felül (pl. diákigazolvány elkészítése) túl sok figyelmet fordítanának a külföldi diákok boldogulására, azonban kellő kitartással és talpraesettséggel minden elintézhető.
Itt a nyelvismeret minimális elvárás. Barcelonában a spanyol mellett az arra csak nagyon kevéssé hasonlító katalán nyelvet használják, az utcatáblák és a rádiók is katalánok, és a hivatalos érintkezés is elsősorban így folyik, de ennek tanulását minden egyetemen rendkívül kedvező körülményekkel biztosítják. Nyelvtudás nélkül – különösen annak, aki nem kettő, hanem egy félévre megy – rendkívül nehéz például albérletet találni vagy bármilyen szinten beleolvadni a helyiek életébe.
Az árak – más európai nagyvárosokhoz viszonyítva – nem elviselhetetlenek. A sör korsója 2–5 euró, az albérlet szobánként átlagosan 350 euró, a tömegközlekedés havi szinten körülbelül 50 euró.

Törökország, Isztambul – Gray Tamás

Isztambul mesés hely, és nagyon népszerű célpont az erasmusos diákok körében. Az idő csodálatos volt kora ősszel, és csak október elején kezdett lehűlni. Lakást 9 nap alatt sikerült találnom a campusom közelében, ami itt átlagosnak számít. Egy török diákkal lakom együtt, aki ugyanarra az egyetemre jár, mint én. Szeptember végén az egyetemen (Marmara University) tartottak egy orientációs előadást, ahol tájékoztattak minket a szükséges papírok kitöltéséről és a legfontosabb teendőkről.
Isztambulban talán a nyelvi nehézségek jelentik a legnagyobb problémát: nagyon kevés az angolul tudó ember, ami a mindennapokban (vásárlás, ügyintézés) akadályt jelenthet. Szerencsére az egyetemen van lehetőségem ingyen töröknyelv-tanfolyamra járni. Isztambul nem olcsó mulatság: a Nyugat-Európából érkező erasmusos hallgatók is megjegyezték, hogy az élelmiszer otthon sem ilyen drága, az alkohol meg pláne.

Buliból nincs hiány, voltam már belvárosi szórakozóhelyen, retropolitan hajópartin és hastáncelőadáson is. Ezeket az eseményeket nemcsak egy egyetem erasmusos diákjainak rendezik, hanem több egyetemről is érkeznek hallgatók, a nemzetközi hangulat így garantált.

Ha többet szeretnél tudni Isztambul erasmusos életéről, kattints az isztambul.komm.bme.hu-ra!

Olaszország, Padova – Facsády Orsolya, Siena

A középkorban alapított Università degli Studi di Padova az olasz egyetemek között a második a Bolognai Egyetem után, és a világban is a legjobbak közé sorolható. Az egyetemen a diákszállókat külön szervezet (SASSA) igazgatja, de létezik vízumiroda (SAOS) és nemzetközi kapcsolatok iroda is. Itteni ösztöndíjasként nem nehéz eligazodni, ha kellő lazasággal alkalmazkodunk az olaszos életstílushoz.

Az idei tanév legnagyobb problémája, hogy egy felsőoktatási reform miatt a tanárok sztrájkolni kezdtek, így tolódik az oktatás, és csupán néhány kurzus indul egy-egy szakon. A város tüntetésektől hangos, így nemcsak szerdánként (mint általában), hanem majdnem minden este buli van a nagyobb főtereken.

Litvánia, Klaipéda – Boksay Katalin

Litvánia legnagyobb kikötővárosában az ösztöndíj – kiegészítve egyetemi támogatással – az itteni költségeimet szinte teljes mértékben fedezi, az élet itt Magyarországhoz képest is olcsónak számít.

Az éttermekben, kávézókban gyakori, hogy diákkedvezményként árengedményt adnak.A városban az alkohol árusítása este 10 után tilos, de van két-három bolt, ahol kétszeres áron lehet találni.

Csütörtök az egyetemi, főiskolai hallgatók „estéje”, ugyanis ilyenkor minden szórakozóhelyre ingyenes a belépés diákigazolvánnyal. A helyiekkel mutogatva kommunikálunk, mert angolul szinte senki nem beszél. Ettől függetlenül a litvánok nagyon segítőkészek és barátságosak. A városban a közlekedés nappal nagyon egyszerű, busszal bárhová el lehet jutni, viszont este 10 után autó nélkül a közlekedés lehetetlen, marad a taxi.
 

Fotó

KendermajálisELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösFacebookRomani Divatbemutató szeptember 21.Kalap és szaxiA város szuperhőseiSzépségkirálylányFejbőrtérkép