• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíj kereső

Ösztöndij neve:

Változások az Erasmus Mundus 2011-es pályázati felhívásában

Az Erasmus Mundus mesteri és doktor képzések széles választékát kínálja a jelentkezőknek. A pályázat leadási határidejének közeledtével nem árt tájékozódni a kiírásban történt néhány módosításról. •

Erasmus / erasmus mundus / erasmus-program / külföldi ösztöndíj / külföld

2011.04.14.

írta/forrás
Weninger Andrea

Az Erasmus Mundus program célja az európai felsőoktatás támogatása, a diákok karrierlehetőségeinek bővítése, a különböző kultúrák közti megértés elősegítése, valamint, hogy a harmadik országok felsőoktatását támogassák. 2004 és 2008 között 103 közös Erasmus Mundus mesterképzést hoztak létre a különböző európai intézmények. Több mint 6000 Európán kívüli és 1000 európai hallgató, illetve 1000-1000 oktató részesült ösztöndíjban.

2009-ben új fejezetet nyitottak a program történetében, bővítették és egyszerűsítették. Az ajtó immáron a magyar diákok előtt is nyitva áll, a jelentkezést április 29-ig kell beküldeni az alábbi alprogramok valamelyikére:

• Közös képzések (mester-, illetve doktori képzések)
• Partnerségek (Erasmus típusú együttműködés a világ felsőoktatási intézményeivel)
• Az európai felsőoktatás vonzerejének növelésével kapcsolatos projektek

Alap- vagy mesterdiploma megszerzése után bátran jelentkezhetünk, hallgatói jogviszony sem szükséges hozzá. Az Európai Bizottság honlapján az összes lényeges információ megtalálható, beleértve az induló szakok listáját, a pályázás feltételeit és a jelentkezési lapokat is. A képzés egyik sajátossága, hogy a féléveket a hallgató különböző külföldi (legalább kettő, de inkább három) egyetemeken végezheti el. Akár Európán kívüli egyetem is szóba jöhet, ha benne van a programban.A nyertes pályázók magas anyagi támogatásban részesülnek a képzés idejére. Jó esetben a tandíj lefedése mellett akár a teljes megélhetésüket is fedezheti.

A pályázat kiírása néhány, a közelmúltban lejátszódott esemény és egyéb körülmény miatt azonban némi módosításra szorult. Argentína bevonásával például jelentősen megnövekszik az egyik alprogram költségvetése. A többi változtatás már nem ennyire pozitív, hiszen a Líbiában folyó harcok, illetve a Japánt sújtó természeti katasztrófa miatt módosítani kellett a feltételeket. Líbiát az előre nem látható körülmények miatt kizárták a „Dél-Mediterráneum, Kelet-Európa és Oroszország” régióban való részvételből. Emellett megváltoztak a Kelet-Ázsia és Csendes-óceán térségére pályázatot benyújtani kívánó konzorciumokra vonatkozó feltételek is.

Az Erasmus Mundus programról bővebben tájékozódni a www.erasmusmundus.hu, valamint a www.tka.hu honlapokon lehet.

 

Fotó

Tanár lett TanzániábanRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumAz elegáns frissességKendoPaintballVizsgadivatHarmadik típusú fesztiválnyárKendermajális