• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíj kereső

Ösztöndij neve:

Amerikai gyerektábor

Egész nyaras munka, nyelvtanulás, multikulti közeg és elvisznek New Yorkba is. A CCUSA programján keresztül nemcsak gyerektáborokban lehet dolgozni, hanem a szakmai gyakorlatodat is kipipálhatod. •

USA    / nyár / szakmai gyakorlat

2010.10.12.

írta/forrás
Papp Zsuzsanna

Az amerikai filmekben látott gyerektáborokban mindenki egyenpólót hord, cserkész vagy pompomlány és kiközösítik a dagi szemüveges srácot. A kamaszszerelmek között néha felsejlik egy-egy nevelő, tanár, sofőr vagy konyhás lány. Ezek a háttérben megbúvó alakok egyike lehetsz a CCUSA programja által, és a színfalak mögül nézheted egy gyerektábor nyüzsgését.

„Óriási élmény a tábor. Bár az elején az angol nyelv használata problémát okozott, de a rengeteg új ismerős különböző kultúrákból nemcsak nyelvgyakorlási lehetőség, hanem szélesítette a látókörömet is” – foglalja össze Gágyor Szonja a tábori tapasztalatait. Látszik, hogy beszippantotta az élmény – nemcsak számtalan emléket, fényképet, barátságot őriz, hanem már négyszer ment vissza gyerekeket táboroztatni New Jerseybe. Tábori nevelőként (camp counselor) a gyerekekre felügyelt, programokat szervezett, a tanáruk, nevelőjük, barátjuk volt.

New York miatt megérte

Nem mindenki van azonban mindig gyerekközelben a tábor során, sőt. A legtöbb európait egyéb személyzetnek veszik fel és csak néhány, pedagógiailag és pszichológiailag képzettebb kiváltságos fiatal lehet nevelő a többségében amerikai csapatban. A többiek a konyhai vagy a tábori kiszolgáló személyzetet erősítik egy 65%-ban külföldiekből álló „support staff”-ban, olyan munkákat elvégezve, melyek sok amerikainak derogálnak. Szilvi azonban élvezte a konyhai segítő munkát. Szigorú napirendben heti 6 napot dolgozott, általában 8-10 órákat naponta. Terített, előkészítette az étkezéseket, leszedett és takarított a gyereksereg után. De közben olyan embereket ismert meg, mely maradandó élmény marad.

A program egyik legjobban kiaknázható területe a nyelvgyakorlás. Levi is az angol miatt vágott be a programba és számítása be is igazolódott: már sokkal jobban beszéli az angolt (ugyan némi orosz akcentussal a lakótársak miatt). Szerinte azonban igazán a New York-i utazás miatt érte meg a sokhetes táborban sofőrként dolgozni. Az odaút során ugyanis mindenkit a Nagy Almába visznek először egy napra, hogy világot is lásson, ha már tanulói vízummal és kedvezményes feltételekkel jöhetett az Egyesült Államokba. Zsuzsi is a „jaj de jó, hogy Amerikában vagyok!” életérzés rabja volt a kilenchetes program során. A pszichológushallgató lány takarítóként és a mosodában dolgozott, és mivel a táborban nem sok mindenre kellett költeni az adott kaja és szállás miatt, a teljes fizetését elutazgatta a program végén. A táboroztatók többen összeállnak, autót bérelnek és akár hetekig járják az államokat.

A nyelvgyakorlás és utazgatáson kívül Szonja szerint az a legfontosabb, hogy megtanulja értékelni a saját hazájában, kultúrájában jól működő dolgokat, „szerintem minden fiatalnak érdemes legalább pár hónapot külföldön tölteni, és egy amerikai tábor multikulturális közege a lehető legintenzívebben nyújtja ezt az élményt”.

Munkatapasztalat

A CCUSA nem csak gyerektáborokba közvetít külföldieket, hanem az úgynevezett Work and Travel Program szakmai gyakorlati lehetőséget is teremt. Az elsősorban vendéglátói munkákra erősebb angolnyelv-tudás kell, mint a táborokba, és nagyobb önállóságot várnak. Itt a táborinál magasabb fizetésért cserébe a munkavállalónak magának kell elintéznie, hogy hol dolgozzon, magának intézi a szállást és az ellátást is. Az akár három hónapos programmal sok egyetemen és főiskolán kipipálhatod a kötelező szakmai gyakorlatod is.

Anyagiak és jelentkezés

A CCUSA programra nappali tagozatos egyetemisták jelentkezhetnek. A regisztráció a CCUSA honlapján vagy irodáján keresztül történik, majd az interjúk és visszajelzések után a regisztrált jelentkezők részt vehetnek a rendszeresen február elején megtartott állásbörzén, ahol megismerkedhetnek a táborok vezetőivel. A szerződéskötések után a követségen is sor kerül egy interjúra.

A program tanulói vízumot, elhelyezést, ellátást, repülőjegyet és biztosítást kínál azoknak a résztvevőknek, akik saját erőt is tudnak és akarnak az utazásukra fordítani. Ez egyszeri 495 eurót jelent, ehhez jött még a 131 dolláros vízumdíj és az erkölcsi bizonyítvány kiállítása (3100 forint). A fizetés 2010-es árfolyama szerint a „Support Staff”-nak 1290 dollár, a „camp counselor”-nak 1210 dollár a kilenchetes programra.

A november 1-jéig jelentkezőknek 100 euró engedményt adnak a jelentkezési díjból.
 

Fotó

Harmadik típusú fesztiválnyárTanár lett TanzániábanPont Ott Parti - ArcokVOLT fesztivál egy pop9 szemévelY-generációDIY - Így készült a 3D MOHA logóRomani Divatbemutató szeptember 21.Betyárdűlő