• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíj kereső

Ösztöndij neve:

Szakmai gyakorlat Amerikában

A washingtoni székhelyű Amerikai Magyar Koalíció immár három éve rendületlen sikerrel hirdeti meg kongresszusi gyakornoki programját, hogy tehetséges magyar diákok gyakorlati tapasztalatokat gyűjthessenek az amerikai fővárosban. •

USA    / amerika / szakmai gyakorlat / gyakornok / Amerikai Kongresszus / ösztöndíj  / koalíció / washington

2008.10.01.

írta/forrás
Stumpf Anna

Transzatlanti hidak

Az amerikai magyar szervezeteket tömörítő Amerikai Magyar Koalíció (Hungarian American Coalition, avagy HAC) több évtizede aktív közösségszervező, emellett lobbitevékenységet folytat az Amerikában élő magyarok érdekeinek képviseletéért és a magyar gyökerek ápolásáért. Magyarország és Amerika közti kapcsolatok erősítése érdekében a koalíció 2005-ben hirdette meg először gyakornoki programját. Azóta évente öt diák szakmai gyakorlatát szponzorálja Pittsburghben, New Yorkban, Kaliforniában, de legfőképpen Washington DC-ben. Az ösztöndíj határon inneni és határon túli magyar diákoknak szól, akik megfelelő angolnyelv-tudással és kiemelkedő közösség iránti elhivatottsággal rendelkeznek. Ha úgy gondolod, jól mutatna egy amerikai szakmai gyakorlat az önéletrajzodban, ezt a lehetőséget ne hagyd ki!

Magyar diákok az amerikai Kongresszusban

Réka, a Budapesti Kommunikációs Főiskola közszolgálat szakos végzős hallgatója pár hónapja tért vissza Washingtonból, ahol négy hónapot töltött a Kongresszus külügyi bizottságában szakmai gyakorlaton. „Küldöttségeket fogadtunk, meghallgatásokat szerveztünk és bonyolítottunk le, és vehettünk részt rajtuk. Különböző nyílt és nem nyílt találkozókra és eligazításokra ülhettem be, érdekes anyagokat láttam, érdekes emberekkel beszéltem telefonon és személyesen.” Réka a többi koalíció-ösztöndíjashoz hasonlóan szakmai gyakornoki állása mellett aktívan besegített a koalíció mindennapos tevékenységébe. „Beleláthattam mind a Kongresszus képviselőházának munkájába, mind a civil szféra egy lobbiszervezetének működésébe.” Az ösztöndíjasok érdeklődésüknek megfelelően bepillantást nyerhetnek az amerikai politikai gépezet legbelsőbb bugyraiba, világhírű „think tank”-ek kutatómunkájában segíthetnek, állam- és kormányfőkkel találkozhatnak, országjelentéseket írhatnak, magas szintű nemzetközi konferenciákat szervezhetnek.

Kultúrsokk helyett

A szakmai tapasztalatszerzés mellett persze legalább ennyire fontosak azok a kulturális ismeretek, kapcsolatok és benyomások, amelyeket csak első kézből, személyesen lehet megszerezni. „Tipikus sztereotípiák voltak bennem az USA-ról: kövérek az emberek, fogyasztói társadalom van stb. Ami Amerikában fogadott, az megcáfolta ezeket. Washington légköre csodálatos. Szeretem a Mallt, ahol az emberek hétvégente softballoznak vagy sárkányt eregetnek, esetleg simán piknikeznek vagy fociznak. Ingyenmúzeumok sokasága, sok kulturális program, kedvesek, segítőkészek, közvetlenebbek, vidámabbak az emberek” – meséli Réka, aki igencsak pozitívan élte meg az Amerikában töltött szakmai gyakorlatot.

A munkán túl

Az alig több mint félmilliós Washington persze nem feltétlenül tekinthető reprezentatívnak, de kétségtelenül ez is Amerika. És ha már az ember szakmai gyakorlatot akar tölteni valahol az USA-ban, Washingtonnál ideálisabb helyet aligha találhat. Az egyébként is fiatal és rendkívül „nemzetközi” város állandó lakosságán felül ugyanis gyakornokok ezrei hemzsegnek DC-ben. Ők hét közben a „think tank világ”, a kormányzati és törvényhozási rendszer elengedhetetlen fogaskerekeit, hétvégén a megszámlálhatatlan szórakozóhely, pub és ingyenkoncert közönségét alkotják. „Washington egy igazi, fiatalon pezsgő, európai hangulatú város. Amellett, hogy nagyon sokféle nemzetiségű ember otthona, a légkör egy igazi spanyol fiestához hasonlít. Ezt a multikulturális tapasztalatot elsősorban az emberi kapcsolatokban, másodsorban a munkahelyemen tudom majd kamatoztatni” – véli a szintén BKF-es Csaba, aki Rékával egy időben töltötte gyakornoki hónapjait a fővárosban. 

Keleti kényelem, nyugati nyugalom

Egyébként, ami még az amerikában is horribilis árú elhelyezést illeti, a koalíció erről is gondoskodik. A gyakornokok a szervezet saját lakásában kapnak szállást Washington egyik legelőkelőbb és legzöldebb lakóövezetében, káprázatosan szép kilátással a National Cathedral neogótikus tornyaira, csupán pár buszmegállóra az alelnöki rezidenciától és nagykövetségektől. „Az elhelyezési körülmények tökéletesek voltak” – mesélte Csaba, akit még a helyiek egészségmegőrző sporthóbortja is lenyűgözött, és rászokott a futásra.

Jelentkezési feltételek: - magyar állampolgárság vagy magyar kisebbségi státus szomszédos országaink egyikében - legalább másodéves, nappali tagozatra beiratkozott tanulói jogviszony - magas szintű angolnyelv-tudás - kiemelkedő tanulmányi eredmények - két ajánlólevél a jelentkező személyes és tanulmányi eredményeiről - betegbiztosítás Eddigi fogadóintézmények: - Tom Lantos szenátor kongresszusi irodája - Amerikai Kongresszus külügyi bizottsága - Hungarian Human Rights Foundation - Heritage Foundation - Center for Strategic and International Studies - William Penn Association - International Foundation for Election Systems - Hudson Institute - Community Wealth Ventures További információ: www.hacusa.org, hac@hacusa.orgMire elég az ösztöndíj? - szállás - helyi közlekedési és étkezési költségek (havi 650–800 USD/hó) Önköltség: - repülőjegy (Washington–Budapest retúrjegy: kb. 800 USD) - költőpénz - biztosítás

Fotó

Trash refreshKalap és szaxiBetyárdűlőCareer power bitchRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumTöbb technót a ParlamentbeKötélruha és bringaszoknya Facebook