• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


ReGeneráció Kormányzati Karrier Expót rendeztek a hétvégén

2010 őszén indult a kormány ReGeneráció névre hallgató programja, melynek célja a fiatalok közigazgatási területen történő elhelyezkedésének megkönnyítése. A kormányzati programhoz kapcsolódó Karrier Expót immár második alkalommal rendezték meg a Millenárison. A szombati rendezvényen a minisztériumok mellett bemutatkozott a februártól felálló Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj is. •

karrier / egyetem / ösztöndíjprogram / külföldi szakmai gyakorlat / külföldi ösztöndíj / Corvinus / zrínyi miklós nemzetvédelmi egyetem

2011.10.17.

írta/forrás
Somogyi Zoltán

Fiatalokat a közigazgatásba!

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügy-miniszter tavaly szeptember elején jelentette be a fiatalokat érintő új kormányzati programot. A ReGeneráció célja a frissdiplomások érdeklődésének felkeltése a közigazgatási szféra iránt. 2010. szeptember 18-án rendezték meg az első Kormányzati Karrier Expót, amely 8000 látogatót vonzott. Itt mutatták be a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat is, ami a munkaerőpiacra kikerülő diplomások közigazgatási területen történő elhelyezkedését és tapasztalatszerzését hivatott elősegíteni. A ReGenerációhoz szakmai tábor, kerekasztal-beszélgetések és minisztériumi nyílt napok is kapcsolódnak.

Közigazgatás és/vagy versenyszféra

A második Karrier Expót szombaton rendezték meg, a  Millenáris B épületében, ahol a minisztériumok, kormányhivatalok, a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem standjai várták az érdeklődőket, emellett konferenciabeszélgetések zajlottak.

A rendezvényt Navracsics Tibor nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy érdemes elhelyezkedni közigazgatási területen. Hangsúlyozta, további leépítések helyett folyamatos bővítés várható, ezenkívül a hivatalokban természetes kopás is megfigyelhető, ami szintén feltöltendő helyeket eredményez. A fiatalok megjelenése a közigazgatásban a korfát is kiegyenlítettebbé teheti.

A megnyitót követően egyből elkezdődtek a konferenciabeszélgetések, az első téma a közigazgatási és a versenyszféra összehasonlítása volt. Gál András Levente közigazgatási és igazságügyi, Felkai László belügyminisztériumi közigazgatási államtitkár és Szarka Gábor miniszteri kabinetfőnök a Honvédelmi Minisztériumtól egyetértettek abban, hogy a versenyszféra mellett alternatívát jelenthet az álláskeresők számára a közigazgatás is. A meghívott vendégek érvei között szerepelt a közösség érdekében végzett munka nemessége, bár az ígért életpályamodell, a karrierlehetőség, a szociális kártya és a versenyképes fizetés kétségkívül több jelentkezőt megfog, mint az állam építésében való részvétel lehetősége. Igaz, mint minden más szakmánál, itt sem árt, ha hivatástudat is vezérli a munkavállalót. A beszélgetés során szóba került az elbocsátások, leépítések kérdése is. Gál András Levente szerint a munkavállalónak jól kell dolgoznia, akkor érezheti magát biztonságban. Véleménye szerint az előző kormányzati ciklus alatt fellazult a munkamorál, a közigazgatásban nagyobb fegyelemre van szükség. Ennek ellenére hangsúlyozták a vendégek, hogy nem robotoló napszámosok vagy épp az állami gépezet személytelen fogaskerekei a közigazgatásban dolgozók. A kormányzati program jövőbeli céljai is szóba kerültek. A meghívott vendégek ezt legfőképpen abban látták, hogy levonják a tavaly indult Magyar Közigazgatási Ösztöndíj program tapasztalatait, jövő év elején pedig megnyitja kapuit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely az állam számára a köztisztviselőket fogja képezni.

A régi-új egyetem

A rendezvényen képviseltette magát a jövő év januárjától felálló Nemzeti Közszolgálati Egyetem is, amely a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara (BCE-KIK), a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE), valamint a Rendőrtiszti Főiskola (RTF) összeolvadásából jön létre.

A 7000 hallgatós képzési intézménnyel kapcsolatos kérdéseinkre dr. Kis Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létesítéséért felelős miniszteri biztos válaszolt. Megtudhattuk tőle, hogy a jelenleg folyamatban lévő képzések folytatódnak. 2013 őszétől új szakokra is lehet számítani, de ezekkel a képzések egyelőre még a tervezési szakaszban tartanak. Az egyesülés legfőbb célja, hogy a négy összekapcsolódó terület hivatásrendjei (közigazgatás, nemzetközi igazgatás, rendészeti igazgatás, belügyi igazgatás) azonos alapismeretekkel rendelkezzenek. Az átszervezést követően a szakok közt nagyobb átjárhatóság várható. A miniszteri biztos kiemelte, hogy az összevonást követően nagyobb belső mobilitásra lehet számítani, mivel a közigazgatási szférában adott szakterület képviselői átképzésekkel könnyen átléphetnek egy másik területre. A fegyveres szolgálatoknál ez akár a leszerelést követő nyugdíjba vonulás alternatíváját is jelentheti.

Az egyetemen nagyobb szerepet kap ezután nemzetközi képzés, bővül a nyelvi képzési kínálat, aktívabban és hatékonyabban kapcsolódik az oktatás és a kutatás a közszolgálatban zajló folyamatokhoz. Dr. Kis Norbert kiemelte, hogy a képzés mellett fontos célkitűzés a nevelés is, hogy azonos szellemiségű oktatásban részesüljenek a leendő állami alkalmazottak. Az átszervezés kérdéséről a miniszteri biztos megjegyezte, hogy a BCE-KIK korábban Államigazgatási Főiskolaként hosszú ideig önállóan működött, saját szervezeti egysége a későbbiekben is nagyrészt megmaradt, így a Corvinus Egyetemből való kiválás után nem kell teljesen újraépíteni a kar különféle intézményi egységeit. Az átszervezési folyamatokból a Közigazgatás-tudományi Kar hallgatói egyelőre csak a rendvédelmisekkel közös bulikat érzékelték. Az ő diplomájukat egyébként már a Nemzeti Közigazgatási Egyetem fogja kiállítani.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Ludovika területére költözik. Az első ütemben az egyetemi központ és az Államigazgatási Kar egy része költözik a Ludovika kőépületébe. A távlati célkitűzések között szerepel a kampusz kiépítése, ami mindhárom intézmény költözését jelenti. Gál András Levente közigazgatási államtitkár szerint mindez nem veszélyezteti a szintén a Ludovika területén elhelyezkedő Természettudományi Múzeumot. Dr. Kis Norbert kiemelte, hogy az egyetemnek szüksége lesz kulturális centrumra, így a szintén itt elhelyezkedő állami fenntartású Bárka Színház szoros együttműködésbe kezd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel. Az együttműködés jellege egyelőre még csak körvonalazódik.

Magyar Közigazgatási Ösztöndíj

A konferencia-eszélgetéseken a Közigazgatási Ösztöndíj programban részt vevők is beszámoltak tapasztalataikról. Az ösztöndíjat elnyert 300 pályázó 6 hónapig egy hazai minisztériumban vagy megyei kormányhivatalban kapott gyakornoki állást, ezt követően pedig valamely uniós tagállam központi közigazgatási intézményénél tölthetett el 4 hónapot, ezzel szerezve külföldi munkatapasztalatot. A program ideje alatt a résztvevők munkáját mentor segítette, valamint képzésben is részesültek a jelentkezők. Az ösztöndíjra azok a közszolgálati szféra iránt érdeklődő diplomások jelentkezhetnek, akik még nem töltötték be 35. életévüket és tárgyalóképes angolnyelv-tudással rendelkeznek. Ezenkívül előnyt jelent más uniós tagállamok nyelvének ismerete. Az idei kiírás az ősz folyamán kerül fel a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj honlapjára, ahol részletes információkhoz juthatnak az érdeklődők.

Konkrét állásajánlatok nem voltak az expón

Sokan arra számítottak a Kormányzati Karrier Expóval kapcsolatban, hogy a minisztériumok a helyszínen fognak munkaerőt toborozni. Az expo célja azonban nem ez volt. A minisztériumok bemutatkozása, az államtitkárokkal történő személyes találkozások lehetősége, a közigazgatási szféra iránti érdeklődés felkeltése, valamint a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj bemutatása szerepelt a kitűzött feladatok között. Az érdeklődők ugyanakkor feltölthették önéletrajzukat a Közszféra Állásportáljára. A közigazgatási szervek ezen a portálon tudnak a későbbiekben munkaerőt keresni a betöltetlen pozíciókra.

Fotó

Az elegáns frissességVOLT fesztivál egy pop9 szemévelCareer power bitchPaintballKendoFejbőrtérképERASMUSMANZSKF Gólyatábor Csopak