• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Munka kosztért, kvártélyért

Nem kaptad meg az Erasmust? Bonyolult az EVS? Ne keseredj el, van rá mód, hogy minimális költséggel külföldi tapasztalatot szerezz. Két varázsszót árulok el: workaway és WWOOF. •

önkéntes / munka / utazás / nyár / MOHA magazin 2013 nyár

2013.06.24.

írta/forrás
Szöllősi Judit

Önkénteskedni nem csak az EVS-en keresztül lehet, vannak kevésbé bürokratikus utak is. A workaway.info weboldalon az egész világon kínálnak változatos önkéntes munkákat, többnyire szállásért és ellátásért cserébe. Csupán annyi a dolgod, hogy befizeted a 22 euró tagdíjat, majd írsz a szimpatikus munkaadóknak. Ha megegyeztek az időponton és az egyéb részleteken, akkor már csak az utazást kell fizetned, és akár több hónapot is eltölthetsz az adott országban értékes gyakorlatot szerezve. A több ezer ajánlat között találsz thaiföldi buddhista kolostort, csokoládégyárat Costa Ricán, bulihostelt Brazíliában, de még utazó vitorláshajót is. Én magam két nyarat töltöttem egy holland farmon a Rajna mellett a WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms) segítségével, és nehezen beszélhetnék róla anélkül, hogy ne hangozzon az egész lehetetlenül giccsesnek. Imádtam.

A WWOOF a workawayhoz hasonlóan önkéntes munkát szervez világszerte, de biofarmokra specializálódva. Mégsem lehet azt mondani, hogy csupán mezőgazdasági idénymunkáról lenne szó. A program több ennél, a biogazdálkodás egy gerinc, amire gondolkodásmód és közösség épül. Nálunk, a Vlierhofon a kertészkedés mellett igazi kommunát próbáltak kialakítani, állandó lakókkal és folyton cserélődő önkéntesekkel. Minden napot együtt kezdtünk, a reggeli után megbeszéltük, ki hogy érzi magát és hogy mik az aznapi teendők. Egy nap úgy hat órát kellett dolgozni, de három szünetet kaptunk kávézásra, evésre, délután pedig rengeteg programot szerveztünk magunknak. Mindenki bedobta a közösbe, amihez értett, legyen az jóga, zene, masszázs vagy épp selyemfestés. Egy amerikai barátnőm itt tanult meg kenyeret sütni, és azóta hazájában ebből él.

Soha nem éltem még idillibb, természetközelibb helyen. Hűvösebb estéken beizzítottuk a szaunát a kertben, a  kis tóban mellette pedig azonnal csobbanhattunk. A sárból épített kemencében sült a pizza és a házi kenyér, a saját tyúkjaink tojásait ettük. A konyha vegetáriánus, de az elképesztő változatosság még a legszkeptikusabbakat is meggyőzte arról, hogy nem is olyan fontos a hús. Elég gyakran választottam a konyhai teendőket a kert helyett, és itt tanultam meg, hogyan kell 20 főre komplett menüket főzni, időre, leginkább a kéznél lévő, kertben termő, szezonális hozzávalókból. Skillgyűjtőknek ideális!

A hétvégék a kirándulásról szóltak. Ez volt az egyetlen költség az utazáson kívül. Az ételt és a szállást biztosítják a farmon, de érdemes kihasználni, hogy egy másik országban vagyunk. Mi is így tettünk, jártunk ingyenes zenei fesztiválon a közeli Nijmegen városában, voltunk skanzenben és állatkertben Arnhemben, Gay Pride-on Amszterdamban, vagy épp csak bicikliztünk a Rajna mentén.

Ha azon gondolkodsz, hol önkénteskednél szívesen, először mindenképp válassz a saját vérmérsékletednek megfelelően, nem mindenkinek való egy „hippi” biofarm, de egy ugandai árvaház vagy egy francia kastély gondozása sem. Azonban ha belejöttél, elkezdheted feszegetni a határaidat, és olyan projektekbe is foghatsz, amikről azt gondoltad, hogy soha nem lennél rá képes. Csak hideg víz van a szálláson? Nincs internet? Utálod a kecskéket, pedig a hosztodnak tíz is van? Hidd el, sikerül majd legyőznöd ezeket az akadályokat, és a végén még büszke is leszel magadra. Egy ilyen szituáció minden esetben hatalmas adag önismerettel fog felruházni – élj vele! Persze akár angolt is taníthatsz egy vietnami faluban, de nem árt néha leszállni az elefántcsonttoronyból. Akármennyire is az értelmiségi létre izzítanak a tanulmányaid, időnként felemelő bele vetni magad a fizikai munkába, ahol senki nem foglalkozik a ruháddal és nem kell reggel belőni a hajad. Legalább egyszer az életben éld át, milyen az általad vetett és gondozott zöldséget enni – semmi sem fog jobban ízleni.

És hogy miért zseniális ez a két program? Mert a körülményes pályázatok tucatjain edződött generációnknak végre simogatóan egyszerű bekerülni. A jelképes tagdíjon és néhány e-mailen kívül tényleg nincs szükség semmi másra, nem kell hónapokkal előre jelentkezni, nincs szükség bizonyítványokra és ajánlólevelekre. Mégis rengeteget tanulhatsz belőle, kapcsolatokat építhetsz, megismerhetsz egy új országot és kultúrát, nyelveket gyakorolhatsz. És valljuk be, a külföldi tapasztalat és az önkéntesség is őrült jól mutat a CV-dben!
 

Fotó

Career power bitchKötélruha és bringaszoknya Pont Ott Parti - ArcokSzépségkirálylányERASMUSMANA város szuperhőseiEgy hely nem elégFridge Fesztivál 2011