• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Legyél te a hangok mestere!

Koncertek, lemezek, filmek, színházi előadás, tévé- és rádióműsorok: a közös bennük az, hogy ül egy ember a háttérben, aki kvázi észrevétlen, mégis olyan kulcsszereplője a folyamatoknak, mint egy együttesben a basszus – ő felel a hangzásért. Utánajártunk, hogyan lehetsz hangmérnök, az se baj, ha lekésted a felsőoktatási felvételi határidejét. •

egyetem / BME / Színművészeti Egyetem / hangmérnök / szak

2011.02.21.

írta/forrás
Papp Zsuzsanna

Mit csinál egy hangmérnök?

„Mikor a családom külföldre költözött és kamaszként ott kellett hagynom az együttesünket, eldöntöttem, hogy olyan szakmát választok, amellyel benne tudok maradni a zene világában” – meséli Gresicki Tamás, miért lett éppen hangmérnök. A brüsszeli hangtechnikusi főiskola után hazatérve nagyrészt stúdiófelvételeket készít zenekaroknak, színházi társulattal dolgozik, majd itthon is megalapította a Németországban már jól ismert SET (School of Entertainment and Technology) betűkódú online iskola magyarországi távoktatásos tagozatát, ahol hangtechnikai kurzusokat tart. A zene szeretete megmaradt, de azóta koncertre és fesztiválra csakis speciális füldugóval jár, védve legfontosabb munkaeszközét. A profi felszerelés mellett ugyanis elengedhetetlen a jó hallás is, hogy egy együttes játékában a hangszerek, énekesek és effektek hangjai a lehető legnagyobb összhangban simuljanak egymáshoz, úgy, ahogy a zeneszerző azt megálmodta. Tamás szerint a hangmérnök tulajdonképpen a zeneszerző meghosszabbított keze, olyan szakember, aki maximálisan tudatosítja azt, amit hall – tehát nemcsak érzékel, hanem észlel, értelmez, befolyásol, szerkeszt.

Történetünk másik főhőse, Pacz Bence, az MTV hangmérnöke sem úgy indult neki a pályának, hogy gyerekkorában a C hangot leütve kijelentette, hangmérnök lesz. A „fiam, legyen egy polgári szakmád” tanácsot követve nem a zenei és művészi pályáról indult, hanem villamosmérnöknek tanult a BME-n, aztán az ottani akusztikai stúdiók és videós gyakorlatok magával ragadták, így diploma után a magyar televíziónál helyezkedett el hangmérnökként. Itt többek között olyan műsorokban felel a hangminőségért, a kép és hang összhangjáról, mint a Sztársáv, a Záróra, a Nappali vagy az Összhang, valamint sport- és egyéb élő események közvetítésénél dolgozik. Egyik szakmai álma a bécsi újévi koncert közvetítése lenne, persze nem az MTV-s közvetítőkocsik cseppet lerobbant felszerelésével.

Hogyan legyél hangmérnök

Konkrét hangmérnöki képzést egyetemi szinten csak a Színművészeti Egyetem nyújt mozgókép szakon hangmester szakirány formájában, ide azonban csupán féltucatnyi hallgatót vesznek fel. Az elsősorban mozgóképes hangra koncentráló képzést viszont nem indítják minden évben. Szóval lássuk az alternatívákat arra, hogyan legyél „tudatos hallgató”: vannak olyan egyetemi/főiskolai szakok, melyek oktatnak akusztikai és hangtechnikai tárgyakat, mint például a villamosmérnök, akusztikus, hangszoftver-fejlesztő vagy programozó. Illetve vannak hangtechnikusi OKJ-s képzések és egyéb – új, ezért még az akkreditáció folyamatában lévő – képzések, mint pl. a fent említett SET School.

„Mindenki elképzeli, hogy milyen tuti hangmérnök lesz. Persze azt kifelejti, hogy ki fogja foglalkoztatni. Na meg azt is, hogy addig még pár kilométer kábelt esetleg ki kéne húznia, amihez nem fűlik a foga” – fogalmazza meg Bence kissé pesszimistán a frissdiplomások talán általános érvényű problémáját: kevés a jó munkalehetőség és sokat kell dolgozni. Bence szerint az ideális képzés a műegyetem műszaki tudását, a Színművészeti Egyetem művészeti igényességét és specifikus gyakorlati képzést foglalna magába, ám egy ilyen végzettség nagyjából 5-8 évet is igénybe venne, ilyen fokon képzett szakemberre Bence szerint se anyagi keret, se igény nincs nagyon Magyarországon. Szerinte ezért érdemesebb valamely villamosmérnöki vagy rokon szakma (akusztikus, hangszoftverfejlesztő, programozó) felől elindulni, hogy az ember biztosan mozogjon a műszaki világban, legyen némi fogalma a programozásról, hangtömörítésről vagy éppen teremakusztikáról. Aztán ehhez még lehet valamilyen specifikus hangmérnöki iskolát elvégezni.

Zsebiroda, laptopstúdió

Ma már szinte bármi megoldható egy jó számítógép, a megfelelő szoftver és internet segítségével, ha az ember hajlandó az önfejlesztésre, tanulásra – igaz ez a zeneiparra is. A lemezpiac gyakorlatilag megszűnt, minden egyből az internetre kerül fel, sok zenekar maga veszi fel az anyagokat különböző szoftverek segítségével, profi hangmérnököt legfeljebb akkor keresnek meg, ha mégsem úgy szól valami, ahogy elképzelték, és szükségük van egy tapasztalt, friss fülre. „A SET School ebben az internet- és számítógép-alapú, kísérletező világban nyújt szakmai segítséget” – mondja Tamás, az egyik oktató. Egyéves távoktatási képzésük során a hangtechnikai alapok elsajátítása mellett nemzetközi kapcsolatépítési lehetőséget, kéthavonta gyakorlati képzéseket és folyamatos kommunikációs platformot nyújt. E-learning rendszerükön oktató videók, szakmai anyagok, olvasmányok, cybertanterem, házi feladatok érhetőek el különböző témákban az általános zenei (pl. ritmus, összhangzattan) alapoktól kezdve a technikai alapokon át (pl. különböző mikrofonok, keverőpultok, analóg és digitális technikák) a felvételtechnikákig és gyakorlati képzésekig. Emellett gazdasági ismeretek és önmenedzselési soft-skillek elsajátítását is lehetővé teszik a gyakorlatiasság miatt kis létszámmal induló hallgatói csoportnak.

Bence és Tamás a hangmérnöki világ két külön szegmenséből érkezik. Másképp gondolkodnak a képzésről és az elhelyezkedési lehetőségekről, de abban mindketten egyetértenek, hogy a szakmai munka során nem a papír számít, hanem csakis a megfelelő tudás, felkészültség, kapcsolatok, tapasztalat, na meg a dolgozni akarás.

SET-történet
A School of Entertainment and Technology 2008-ban indult Németországban, a cél pedig fiatal, de profi tanárok segítségével olyan rövid távú szakmai képzések létrehozása volt, amelyek megadják a legfontosabb alapokat a szórakoztatóiparban végzett műszaki munkához. Azóta számos európai városban nyílt helyi képviseletük, tavaly novemberben Budapesten is. A képzés Németországban akkreditált oklevelet ad, amelyet több főiskola beszámít, a magyar akkreditáció még folyamatban van. Az iskolák a németoktatás színvonalát nyújtják, a gyakorlati képzésekhez Apple-parkkal, nagy stúdióval, a tananyagok magyarra adaptálásával, profi oktatókkal. Érdemes megjegyezni, hogy a tandíj viszont a magyar körülményekhez adaptált: a német árnak csupán a fele.

A hangtechnikusi mellett média-zeneszerzői kurzus is indul április 1-jén.
 

Fotó

Antwoord a Sound legbetegebb koncertjeBetyárdűlőHarmadik típusú fesztiválnyárY-generációZSKF Gólyatábor CsopakCareer power bitchMenni vagy nemKülker Gólyatábor 2011. Balatonlelle