• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


1 millió munkahely

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat portálján jelenleg is több mint 1 200 000 állásajánlat található. Milyen szakmákat keresnek az EU-ban és hol dolgoznának legszívesebben a magyarok? Lengyelné Varga Nórát kérdeztük a magyar munkavállalók elhelyezkedési esélyeiről. •

EU / európa / állás / álláskeresés / Németország / nyelvtudás / mérnök / informatika / MOHA magazin 2011 december

2012.10.01.

írta/forrás
Szabó Kata

MOHA: Hogyan segít az Eures azoknak, akik külföldön szeretnének elhelyezkedni?

Lengyelné Varga Nóra: Az Eures (European Employment Services) az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok hálózata az EU-n belül. Minden egyes tagállamban működik egy ilyen szolgálat, és ezeket tömöríti egy hálózattá. A működése tulajdonképpen két pillérre támaszkodik, az egyik a tanácsadói hálózat, amelyben Európa-szerte több mint 800 tanácsadó működik, Magyarországon több mint 30. A másik pillér az Eures portál, amely a leglátogatottabb az Európai Bizottság által működtetett oldalak közül. Itt elsősorban állásokat lehet keresni, a jelen pillanatban is több mint 1 200 000 ajánlat található az EU országaiból. A másik fő téma a portálon az élet- és munkakörülmények az egyes tagállamokban. Ezt félévente frissíteniük kell az országoknak, így alapvető információkat lehet megtudni a munkavállalásról és az életkörülményekről, egészen odáig, ha például kiköltözünk Németországba, hogyan tudjuk kivinni a háziállatunkat. Emellett az önéletrajzunkat is fel lehet tölteni a portálra, és a továbbtanulással kapcsolatos Ploteus oldalra is tovább lehet jutni innen.

MOHA: Milyen állások kerülhetnek fel az Eures portálra?

Lengyelné Varga Nóra: A tagállamok szabályozzák, hogy mely állások kerüljenek fel a portálra. Magyarországon jogszabály mondja ki, hogy a szabad álláshelyeket be kell jelenteni a munkaügyi központokban, de mivel nincsen szankcionálva, ha ezt nem teszik meg, nagyon sok nincs bejelentve. Magyarország azokat az állásokat jelenteti meg a portálon, amelyek nem támogatott állások vagy nem harmadik országbeli munkavállalókat akarnak foglalkoztatni. Nagy előnye a rendszernek, hogy az itt található állásokat az adott ország munkaügyi szervezete leellenőrzi, ezért nagy valószínűséggel ezek megbízható ajánlatok.

MOHA: Tapasztalataitok szerint milyen szakmákból van túlkínálat és melyekből van hiány Európa-szerte?

Lengyelné Varga Nóra: Vannak szezonálisan jelentkező keresletek, ilyenek a vendéglátáshoz és a hoteliparhoz kapcsolódó szakmák. A nyári szezonban főleg a mediterrán országokban keresnek munkaerőt, télen pedig a síparadicsomokban van szükség sok emberre. Általánosságban elmondható, hogy az építőipari szakmunkák iránt nagyon nagy a kereslet, illetve a gépészmérnököket keresik huzamosabb ideje. Ezenkívül az informatikusok vannak még kedvező helyzetben, jó nyelvtudással nagy eséllyel tudnak elhelyezkedni. Az egészségügyi szakmákban mutatkozik még nagy hiány, például nagy szükség lenne idősgondozókra, betegápolókra is. Amiből pedig túlkínálat van, azok a bölcsészek, akiknek nehezebb elhelyezkedniük.

MOHA: Mely országok a legnépszerűbbek a magyarok körében?

Lengyelné Varga Nóra: Németország és Ausztria kiemelt célországok. Ausztria esetében a közelség is fontos, a határ mellett élők napi szinten ingázhatnak, és a magasabb fizetésüket itt költhetik el. Németország pedig mindig is Európát testesítette meg a magyarok számára. Emellett a fiatalok körében egyre népszerűbbek az angolszász országok és Észak-Európa is.

MOHA: Milyen a magyar munkavállalók versenyképessége nemzetközi viszonylatban?

Lengyelné Varga Nóra: A nyelvtudással rendelkező jól képzett szakembereknek a versenyképessége az EU munkaerőpiacán jónak mondható. Hivatalunkat felkereső külföldi munkaadók keresik a magyar munkaerőt, mert szorgalmasnak, megbízhatónak tartják.

MOHA: A válság óta többen szeretnének külföldön dolgozni?

Lengyelné Varga Nóra: Nőtt az érdeklődés. Május elsején nyitotta meg Németország, Ausztria és Svájc a munkaerőpiacát a magyar munkavállalók előtt, így mindenféle korlátozás nélkül lehet ezekben az országokban dolgozni. Az érdeklődés viszont nem egyenlő a munkavállalással. Örülünk, hogy érdeklődnek, mert sokan vágnak úgy neki a külföldi munkavállalásnak, hogy nem tájékozódnak eléggé.

MOHA: Milyek a leggyakoribb tévhitek?

Lengyelné Varga Nóra: Nagyon sokszor közvetítő által kínált kecsegtető ajánlatokra úgy utaznak ki, hogy nem ellenőrzik, működik-e egyáltalán a cég. Nem néznek utána, hogy az a bér, amit kínálnak, elég-e az adott országban, városban a megélhetésre. Norvégiában például kimagaslóan magas béreket lehet kapni, viszont a megélhetési költségek is az egyik legmagasabbak Európában.

MOHA: Ha tanácsot kellene adnod egy felvételizni készülő diáknak, hogy milyen szakmát válasszon, mit mondanál?

Lengyelné Varga Nóra: Ha reál beállítottságú, mindenképpen mérnöki szakmát válasszon, mert a termelő szektorban jó eséllyel el lehet helyezkedni. Emellett az informatika és az egészségügy is keresett területek, de a nyelvtudás nagyon fontos. Mindenkinek javasolnám, hogy próbálja ki magát külföldön néhány hónapig, akár egy ösztöndíj keretében vagy önkénteskedjen, például az Európai Önkéntes Szolgálatnál. Magyarországon is egyre jobban látszik, hogy a munkaadók előnyben részesítik azt, akinek van valamilyen külföldi munkatapasztalata.

Fotó

Tanár lett TanzániábanMenni vagy nemFridge Fesztivál 2011VizsgadivatPont Ott Parti - ArcokAz elegáns frissességKülker Gólyatábor 2011. BalatonlelleKendermajális