• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Nem csak a megoldást, a problémát is nekünk kell megtalálni!

Somlai Fischer Szabolcs a Prezi.com, a világ egyik legsikeresebb prezentációs eszközének kitalálója, a Kitchen Budapest médialabor alapítója, építész. •

Erasmus / start up / sikersztori / Svédország / prezi

2013.03.21.

írta/forrás
Lebhardt Olivér

Szabolcs 2000-ben a BME Építészmérnök Karáról jutott ki Erasmusszal Stockholmba a Svéd Királyi Műszaki Egyetemre, a KTH-ra. A félévesnek induló Erasmus-ösztöndíj helyett azonban még hosszú évekig maradt, az egyetemet Stockholmba fejezte be, és indult teljesen új irányba karrierje, amelynek jelenlegi állomása a Prezi a maga 12 milliós és folyamatosan növekvő felhasználótáborával.

A Prezi-alapító a nagy fordulatot két oktatóra vezeti vissza: egy svéd-dél-amerikai és japán-ausztrál tanárházaspár ébresztette rá a kint töltött időszak első hónapjaiban, hogy nem elég problémákat megoldani, már azt is nekünk kell kitalálni, mi a probléma, az nem fog csak úgy az ölükbe hullani, ahogy azt a magyar oktatási rendszer sugallja. Víziókra van szükség arról, hogyan lehet a világ még szebb és érdekesebb hely. „Az ő kurzusuk feje tetejére állította azt, amit gondoltam az építészetről” – mondja. Ezeken az órákon az elméleti kereteken és az építészt hagyományosan érdeklő formákon túllépve hardvert forrasztottak, kísérleteztek, azt vizsgálták, hogyan lehet interakcióra bírni a maketteket. Szabolcs ekkor esett szerelembe az interaktivitás világával, ami innentől kezdve meghatározza pályáját.

Szerencsés egybeesés, hogy Magyarországon már az Erasmus-hónapok előtt 3D animációk gyártásából élt, amit a stockholmiak is érdekesnek találtak, így elkezdhette azt tanítani az egyetemen. A kapcsolat olyan jól alakult, hogy közeledve az Erasmus-ösztöndíj végéhez, a svéd tanszék felajánlotta neki, maradjon kint. Az addig elvégzett magyar tárgyait elfogadták Bsc.-szintnek, míg a kint töltött időt beszámították a Master-diplomájába, amit így egy év múlva meg is védhetett. „Az ösztöndíjam végül iskolaváltássá alakult, és ennek köszönhetően sokkal korábban végeztem, mintha hazajöttem volna.” Diplomamunkája természetesen már interaktív installáció témában készült. 

Az egyetemet követő 10 évben Szabolcs elsősorban médiaművészként, installációi révén válik ismertté. 2006-ban a Velencei Biennále magyar pavilonjának fő motorja. Önkéntesek segítségével több ezer kínai gyerekjátékot szereltek szét, majd össze egy hatalmas interaktív fallá. „A legfontosabb, amit Svédországban tanultam meg, hogy milyen nagyszerű dolgok születhetnek, ha olyan emberek dolgoznak a technológiával, akik nem csak mérnökképzést kaptak” – foglalja össze Szabolcs a legfontosabb, egész karrierjét meghatározó gondolatot, amely a Kitchen Budapest médialabort is életre hívta. 

A hamar világhírűvé váló Kitchenben kezdetben Szabolcs és társai a kultúra és a technológia határán kísérletezve, saját kézzel, hackeléssel egyszerű használati tárgyakat manipuláltak, programoztak újra, alkalmazásokat fejlesztettek, mobiltelefonokra giroszkópokat, gyorsulásmérőket szereltek abban az időben, amikor még egy telefonban sem volt ilyesmi. Emellett mintegy mellékesen már évek óta zoomolós prezentációkkal ad elő saját fejlesztésű programjával, amit Halácsy Péter, a Kitchen és a Prezi másik alapítója annyira jónak tart, hogy mindenki számára elérhető változatot szeretne belőle csinálni. 2009-ben elindult a Prezi.com.

 

 

 

Fotó

Az elegáns frissességA város szuperhőseiRomani Divatbemutató szeptember 21.Trash refreshFacebookELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösSzépségkirálylányMenni vagy nem