• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Álláskereső gyorstalpaló

Tom Cruise A cég című filmben harvardi évfolyamelsőként olyan fizetést kérhet az érte ácsingózó irodáktól, amilyet csak akar. Az életben azonban ez a ritkább, ezért jó, ha pár dologra felkészülsz. •

állás / munka / munkaerőpiac / pályakezdő / álláskeresés

2010.08.04.

írta/forrás
Haraszti Zsolt

A szakértők álláspontja abban mindenképpen megegyezik, hogy egy HR-es nem tesz fel véletlen kérdéseket. Még a legártatlanabb mozzanat, kérdés is komoly jelentőséggel bírhat. Érdemes odafigyelnünk ezért egy lazának induló diskurzus során is (pl. Hogy van? Nehéz volt parkolóhelyet találni? stb.).

Pálfay Erzsébet, a Karrier Műhely Tanácsadó Iroda vezetője elmondta, a interjú során a munkáltató előre szeret meggyőződni az álláskereső rátermettségéről. Például ha a jelentkező értékesítőként szeretne elhelyezkedni, nyilvánvaló, hogy nem árt, ha jó kommunikációs készséggel rendelkezik. Előfordult már, hogy az álláskeresőnek a nem dohányzó interjúztatót kellett meggyőznie a dohányzás hasznosságáról vagy egy idegennek egy fekete fényű elemlámpát kellett eladnia.

A gyakorlott álláskereső már hozzászokott ahhoz, hogy néhány percben tömören magáról kell beszélnie, ám ennél bonyolultabb helyzetek is adódhatnak. A gyakori feszültséggel járó munkákra való jelentkezésnél (panasziroda, ügyfélszolgálat stb.) az álláskeresőnek számítania kell az úgynevezett „stresszinterjúra”. „Ebben a helyzetben az interjúztató szándékosan kellemetlenkedik, negatív hangulatot teremt, és a jelölt reakcióit, stressz hatására kialakított problémamegoldásait vizsgálja, amit ha jól alkalmaz, majd a munkavégzésében is vélhetően előnyösen kamatoztathat” – mondja a szakértő. Előfordulhat, hogy sértegetni kezdik a jelöltet, belevágnak a szavába, késnek a beszélgetésről vagy elkezdenek telefonálni, miközben tart a társalgás. Természetesen az interjú végeztével az álláskeresőt tájékoztatni kell a történtek okáról, az alkalmazott módszertanról.

Pálfay Erzsébet elmondta, olyan helyzet is adódhat, hogy az okozott kellemetlenséget nem lehet racionális érvekkel megmagyarázni. Ilyen esetekben másképp, de szintén helyén kell kezelnie az álláskeresőnek a történteket. Példaként hozta fel, amikor egy munkát kereső hölgy az interjú közben minden hátsó szándék nélkül megnyalta a szája szélét és a cégnél magas beosztású vezető erre megkérdezte, a mozzanatot veheti-e célzásnak, ajánlatnak.

A Karrier Műhely Tanácsadó Iroda vezetője úgy látja, hazánkban még mindig zavaróan gyakran feszegetnek diszkriminatív kérdéseket a kiválasztás során. Érdemes odafigyelnünk és akár jogász tanácsát is kikérni akár olyankor is, ha családi állapotunkra, vagy annak felépítésére (van-e gyerek, kivel él együtt, elvált-e stb.) kérdeznek rá!

A HR-szakértők mindezek mellett még két tényező jelentőségét szokták kiemelni. Először is azt, hogy mindig legyünk őszinték! Előbb-utóbb a munkavégzés során a hazugságok úgyis kiderülnek és a könnyen szerzett előny óriási hátránnyá válhat. Másrészről a humor eszköze az, melyet ügyesen alkalmazhatunk egy-egy kínosabb, élesebb kérdés felmerülésekor.

Fotó

ELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösRomani Divatbemutató szeptember 21.VOLT fesztivál egy pop9 szemévelVizsgadivatKendermajálisSzépségkirálylányDivat - 2011 nyárKendo