• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Univerzitás és gyűlölet

Összeállításunkban gázai és izraeli egyetemistákkal beszélgettünk. Al Ghaoui Hesna, az MTV külföldi tudósítója mondja el tapasztalatait a gázai helyzetről. Palesztin és izraeli rapperek barátságának és gyűlölködésbe átmenő összeveszésének történetén keresztül próbáljuk megérteni, milyen a gyűlölet légkörében élni. •

Gáza / Izrael / zene / politika

2009.04.01.

írta/forrás
Lebhardt Olivér

Az újságírókat nem engedték be az izraeli hatóságok a Gázai övezetbe a konfliktus alatt, így az eseményekről csak a Hamász által kijuttatott borzalmas képek jelentek meg, vagy pedig azt hallgathattuk, ahogy a CNN és a BBC tudósítói egymást interjúvolják a gázai határon. Az információhiányban az izraeli és a Hamász propagandagépezete volt a legfőbb hírforrás, aminek néha egészen nagy médiaóriások is felültek. Az egyik oldalon gyerekek, civilek meggyilkolásáról szólnak a vádak, a másikon élő pajzsként használt fiatalokról hallunk. Hesna felhívja a figyelmet, hogy az ilyen ügyekben nem szabad általánosítani, egyes esetek vannak, amelyeket egyenként kell kivizsgálni.

A mainstream médiába Gáza ráadásul az elmúlt években csak valamilyen véres esemény kapcsán kerülhetett be. Üdítő kivétel volt Hesna riportja a MTV Panoráma című műsorában, amely két korábbi jó barát, egy izraeli és egy palesztin rapper viszálykodását dolgozta fel. A téma központja itt is a politika és az abból adódó konfliktus, de emberközelből feldolgozva. A történet 2000 környékén kezdődött, mikor az izraeli Subliminal nevű hip-hop formáció akkor már befutott frontembere, Kobi Shimoni összeismerkedett Tamer Nafarral a DAM-ből, és jó barátok lettek, majd három évig együtt turnéztak. Ők voltak a példaképei az izraeli és palesztin megbékélésnek. Ám amikor 2002-ben az izraeli hadsereg tankokkal vonult be Ciszjordániába, Tamer átérezve a palesztin civilek szenvedését, megírta a Min Irhabi?, azaz a Ki a terrorista? című számát. A You Tube-on több tízezren látták a videoklipet, amiben a DAM így énekel: „Ki a terrorista? Én vagyok? Én vagyok a terrorista, mikor te elfoglaltad az országom?” és így tovább igazságtalanságról, jogokról stb., mindezt kövekkel dobáló fiatalokra tüzelő fegyveres katonákkal aláfestve.

Az eset után Subliminal nyilvánosan mosott be egy koncerten Tamernek, és azóta többé már nem barátok. Ma Subliminal a békéről rappel, kampányol az ittas vezetés és a fiatalkori erőszak ellen, míg a DAM a palesztin régió hőse lett, és a nehéz sorsú palesztin népről énekel. A történet jól példázza, mennyire megfertőzte a hétköznapokat a politika és a gyűlölködés. Ahogy Subliminal modja: „Tulajdonképpen lehetne egy huszonéves gázai srác a legjobb barátom, ha nem ebben a légkörben nőttünk volna fel mindnyájan, ahol utáljuk egymást.”

A legnagyobb probléma az, hogy a fiatalok és a most felnövő generáció nem tudnak egymásról semmit. Elszigetelten élnek, sok gázai a szélsőséges telepeseken kívül mással nem is találkozik, és fogalmuk sincs arról, hogy például vannak baloldali izraeliek, olyan fiatalok, akik teljesen másként gondolkoznak. Így nem csoda, hogy a félelem és az információhiány végül gyűlölködésbe csap át.

Az ellenségeskedés külön-külön is életeket tesz tönkre, ami csak egyre mélyebbre ássa az árkot a két nép között. Ha egy palesztin fiatal el is végez itt egy egyetemet, nem tud vele mit kezdeni, mert a Gázai övezetet nem hagyhatja el. (Itt emlékezzünk meg arról, hogy Gáza városában van egyetem is.) Hesna elmeséli, hogy találkozott olyan angolul tökéletesen beszélő diplomás fiatallal, aki egy papírboltban dolgozott. Ő azonban még szerencsés volt, mert volt munkája. „A fiatalok előtt nincs jövőkép, nagyon nagy a munkanélküliség, sokan, mivel nem tudnak mihez kezdeni, valamilyen fegyveres csoporthoz csapódnak – mondja Hesna. Olvasd el keretes írásunkban interjúnkat a Gázai övezetben élő egyetemistákkal!

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az összes izraeli fiatal feje fölött ott lebeg Damoklesz kardjaként a kötelező sorkatonaság, fiúknak három, lányoknak két év. És azt sem lehet mondani, hogy veszélytelen lenne ez az opció. Hiszen, ha terrorista merényletben meghal egy izraeli katona, egy egész felnövekvő generáció rezzen össze, mert mindenki érintett, senki nem kerülheti el a lehetőséget, hogy esetleg megölik.

Gáza

A Gázai övezet Izrael és Egyiptom között található a Földközi tenger partján. Része Ciszjordániával (West Bank) együtt az 1988 óta létező autonóm Palesztin Hatóságnak.

Izrael december 27-én indított támadást a Gázai övezet ellen, mert a Hamas radikális militáns szárnya évek óta rakétákkal lövi Izraelt. A bombázás és a szárazföldi offenzíva január 19-én fegyverszünettel zárult, de Izrael a mai napig indít az egyiptomi határ alatt húzódó csempészalagutak ellen légitámadásokat.
 

Fotó

Trash refreshBetyárdűlőKülker Gólyatábor 2011. BalatonlelleAntwoord a Sound legbetegebb koncertjeFejbőrtérképVOLT fesztivál egy pop9 szemévelSzépségkirálylányKalap és szaxi