• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


30 alatt befutottak a TEDxYouth Budapesten

Mi az a TED? A TED legenda, a TED vallás, a TED a professzionalizmus dicsérete, amúgy meg egy konferencia, ahol tudományos, szakmai és civil eredményekről beszélnek sikeres emberek szórakoztatóan és lenyűgözően. Így kritikát írni róla sem hálás feladat, hisz már a jelenség meghatározása is csak szuperlatívuszokban sikerült. Nem is vállalkozunk e hálátlan szerepre, csak az érdekel mi van a magyar fiatalokkal a TED merítés szerint. •

TEDx / siker / kreatív / fiatal

2011.12.21.

írta/forrás
Lebhardt Olivér

November 18-án a TEDxYouth konferenciáján jártunk. Az TED mozaikszó, a Technology - Entertainment - Design szavakból, az x pedig azt jelenti, hogy független szervezésű, ám a TED szigorú szabványait betartó, a TED által elismert rendezvény. És mivel Youth, a nagy TED-del ellentétben 30 év a felső korhatár.

Start up vagy vállalkozás?

A rendezvény 4 szekcióból áll össze, a szekciókat egy ún. mentor moderálja. A mentor ez esetben fellengzős megfogalmazása a műsorvezetőnek. Közülük Bojár Gábort és Halácsy Pétert emelem ki, már csak azért is, mert ritkán lehet így egymás mellett látni régi vágású vállalkozót és fiatal start up alapítót. Bojár az ArchiCAD építész program, Halácsy a Prezi.com prezentációs eszköz kitalálója. Míg előbbi a rendszerszerű gondolkodás, addig fiatalabb kollégája a kísérletezés, a sokszor értelmetlennek látszó játékok izgatják. Noha Bojár a siker receptjéről tart elődadást , Halácsynál semmilyen jel nem mutat arra, hogy hinne a receptekben. Halácsy pikirt, nyugodtan lenerd-özi a nerdeket, miközben minden idők legironikusabb szponzori köszönetnyilvánítását prezentálja. Bojár ezzel szemben folyamatosan le van nyűgözve, még ha a zenés produkció alatt kicsit feszeng is.

NERDÖK:

Looper

A program úgy épült fel, hogy minden szekciót zenés produkció zár, ahol a legnagyobb meglepetést Meszerics András okozza, akire azóta csak a magyar James Blake-ként hivatkozok. De nem elég, hogy elképesztően énekel, még beszélni is tud az alkotó folyamatairól. A zenés számok nagy tanulsága, hogy a rendezők szerint looper fejezi ki a legjobban a TED életérzést. Emez hang szekvenciákat vesz fel és ad vissza ütemesen. A looper segítségével így minden zörej és nyikorgás az ütem szekciót támogatja. Még akkor is, amikor Dányi Krisztina, hálószobazenész nótáját a közönség soraiból felkért kiemelkedően rossz ritmusérzékkel rendelkező kolléga szabotálja.

Nincs elveszett ember!

A TED legfontosabb tanulsága, hogy nincsen elveszett fiatal. Nem az iskolarendszerű oktatás, majd utána a hivatali ranglétra az egyetlen üdvözítő út a sikerhez. Josh vagyok 22 éves, tizedikes – mutatkozik be Pfeffer Józsua. Fontos mondat ez, a tanáros mérce szerint azt jelenti: igazi lúzer vagyok! Mégis itt áll előttünk a TED színpadon és arról mesél, hogyan lett színes pöttyös a Pöttyös utcai metrómegálló, mert azt neki köszönhetjük. De nem ő az egyetlen példa arra a konferencián, hogy van az iskolán kívül is élet. A Hiper Sc olyan hiperaktív fiatalokat tanít meg vívni, akiket a legtöbb iskola már leírt. Kiss László Roland gyógypedagógus a vegyész és történelem szak után találta meg igazi hivatását, ő a hibák fontosságáról tartott előadást, arról, hogy ne féljünk el hibázni, mert a hibák segítenek megtalálni a saját utunkat.

A legjobb előadások

A szekciók a kreativitás, játék, közösség és új formulák tematikára épültek. Általános tendencia volt, hogy az előadások egyre erősebbek lettek a nap előrehaladtával, az utolsó szekció pedig simán elment volna az eredeti kaliforniai TED-en is. A legjobb előadás TED-es mércével mérve a ReOnion csapaté volt, akiknek nem csak a projektjük volt elképesztő, hanem a prezentációjuk is. Ők a Burning Man amerikai fesztiválra készítettek hagyma formájú installációt, ami az ember biorezdülései alapján változtatta a színét és a hangját.

Az „én személyes kedvencem" díjat Valicsek Ildikó kapja, aki szövő szakirányon tanult, azóta pedig már formatervezési díjat is nyert. Imádom, ha valaki monomán módon rá tud koncentrálni egyetlen egy dologra, akkor is, ha az történetesen egy „pötty”. Ildikó minden napra egy pötty blogját azóta folyamatosan olvasom és izgatottan várom, milyen technikával készül majd a következő pötty.

A legjobb Mohás előadás Halász Áron szerkesztőnké.

A legrosszabb powerpoint prezentáció díját a közösségi szekció nagy közösség építőjének P. Tóth Andrásnak ítéljük, akinek sikerült az összes olyan borzasztó kerülendő stockfotós korporét közhelyet besűrítenie előadásába, mint a kezet fogó kezek vagy a who, what, when, where, why feliratú útjelző táblák (5:57-nél pl.)

„Akiről már a Wired amerikai kult geek magazin is írt" díjat a QR kódos Nagy András kapja. Ő és csapata testre szabható QR kód generátort fejlesztett.

„A világ legelégedettebb emberének díját" Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnok nyerte. Gratulálunk!

Az összes előadás elérhető a TEDxy honlapján.

Fotó

Romani Divatbemutató szeptember 21.Gazdag szülőt mindenkinekVOLT fesztivál egy pop9 szemévelDivat - 2011 nyárTrash refreshTöbb technót a ParlamentbeAz elegáns frissességPaintball