• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Policity – A demokratikus gondolkodást tanulni kell

A Policity hírportál, blog és egy politológushallgatókból álló szervezet is egyben. Egy új brand, amelyről egyre többet hallhatunk. Baráti társaságként indultak és önképzési lehetőséget láttak egy fiataloknak szóló politikai hírportál megalkotásában. A Policity mára egy autonóm szervezet, amely több szállal is kapcsolódik az ELTE-hez, és amely időről időre újabb missziókat vesz a vállára. Zaránd Péterrel, az alapító-főszerkesztővel beszélgettünk. •

szervezet / ELTE / politológia / politika

2011.11.03.

írta/forrás
Frankó Luca

Moha: Mesélj egy kicsit a kezdetekről! Honnan jött a Policity ötlete, hogyan alakultatok meg?

Zaránd Péter: Két éve készítettem egy interjút Rogán Antallal, az V. kerület polgármesterével annak kapcsán, hogy fel volt túrva az Egyetem tér környéke. Ez volt életem első interjúja, amely nagyon jól sikerült, be is került a kari lapba. Néhány héttel később, a vizsgaidőszak mélypontján döntöttem úgy, hogy elindítok egy blogot, majd hívtam néhány évfolyamtársamat, hogy kezdjünk el interjúkat készíteni és hírkommenteket írni. Így indult az egész. Egy baráti társaságként alakultunk meg, egy évvel ezelőttre tehető, hogy kezdeményeztük az egyesületi létforma létrejöttét. Mára körülbelül húszan vagyunk és gyakorlatilag úgy működünk, mint egy szakkollégium: autonóm módon, de sok szállal kötődve az egyetemhez. Két dolog motivál minket. Egyrészt, hogy a Policity megmaradjon egy olyan platformnak, ahol szakmai gyakorlatot szerezhetünk, másrészt van egy fontos missziónk is, a fiatalok demokratikus gondolkodásra nevelése.

Moha: Ez a gyakorlatban miben valósul meg? Melyek voltak az eddigi legnagyobb projektjeitek?

Zaránd Péter: Az első komoly munkánk során, amit együtt csináltunk a hír24-gyel, élőben tudósítottunk a 2010-es parlamenti választásokról percről percre, az összes párt helyszínéről és az Országos Választási Irodából. Ilyen percről percre tudósításokat egyébként minden héten olvashatnak a portálra látogatók, hétfőnként beszámolunk a parlamenti ülésnapokról. Fontos megemlíteni, hogy mi rendeztük meg az első politikai bloggerfórumot Magyarországon, jelen voltak többek között a Tiszta beszéd, a Progresszív, a Mandiner és a Konzervatórium blogok képviselői. A fórum sikerének hatására indítottuk el a „Magyarország politikai kultúrkörei” című konferenciasorozatot, melyben a konzervatívokat, a liberálisokat és a baloldalt mutatjuk be két-két szekció keretében. Az első szekcióban egy politikus és egy tanácsadó szakértő ad elő egy moderátor segítségével, a másodikban erre reflektálhatnak a politikai blogok szerzői. Nagyon fontos projektünk továbbá a „Padtárs” nevű program, amely során játékos formában próbálunk állampolgári ismereteket átadni középiskolásoknak. Ez a kezdeményezés még alakulóban van, de nagyon jó visszajelzések érkeztek.

Moha: A portál „Rólunk” fülében az olvasható, hogy Magyarországon még nem alakult ki a demokratikus mentalitás, és nem nőtt fel egy, a demokratikus eszközrendszereket használó generáció, mely űrt hivatott betölteni a Policity. Mitől lesztek ti érdekesek a fiatalok számára, és miért fognak rátok végre odafigyelni?

Zaránd Péter: A Policity célcsoportja a 18–30-as korosztály, a statisztikák alapján őket is találjuk meg leginkább. Azzal tudunk például hatást elérni, hogy a nyelvezetet igyekszünk hozzájuk igazítani. A legfontosabbak azonban a személyes találkozások, melyek alkalmával igazán meg lehet nyerni az embereket. Nem magunk felé, hanem a demokrácia felé. Ezért is nagyon fontos számunkra a már említett „Padtárs” program, melynek kapcsán a legkedveltebb tevékenységünk a törvényalkotó játék. Az osztályban mindenki kap egy szerepet, van alkotmánybíró, kormánypárti és ellenzéki képviselő és köztársasági elnök. A fiatalok rendelkezésére áll továbbá egy forgatókönyv, amely alapján el kell játszaniuk egy általunk kreált törvénymódosítást. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek ezt átélik és nagyon élvezik, hiszen direkt módon megtapasztalják mindazt, amit a médiából nap mint nap csak nagyon hiányosan hallanak. Ha rászabadítok középiskolásokat egy pályára, ahol van két kapu és egy labda, még nem fognak tudni focizni. Meg kell őket erre tanítani, így működik ez a demokratikus gondolkodással is. Mi feladatunknak érezzük, hogy megértsük az alattunk lévő generációk problémáit és nyelvezetét, és ezáltal hatni is tudjunk rájuk.

Moha: A portálon olvasható az is, hogy a Policity egy pártpolitikailag független szervezet. A legutóbbi Index-címlapot hozó posztotokról azért ez nem mondható el.

Zaránd Péter: Két dolgot fontos kiemelni. A Policityn nincs olyan tartalom, amely állást foglal. Viszont létezik egy vélemény rovatunk, amely megjelenik ugyan az oldalon egyfajta ajánlóként, de az már a policity.blog.hu-n olvasható. Itt már megjelennek véleménycikkek, amelyek általában népszerűbbek, gyakrabban idézik őket. Azt is fontos emellett megjegyezni, hogy maga a szervezet pártpolitikailag független, a tagság viszont poltikai szimpátiáját tekintve kifejezetten sokszínű. Talán az a legnagyobb erényünk, hogy a szakmaiságot szem előtt tudjuk tartani, és ez a sokszínűség nem szül belső konfliktusokat.

Moha: A fiatalok sok tekintetben tudatosabbak a szüleik generációjánál, miért éppen a politika, a politizálás terén nem?

Zaránd Péter: Azt szokták mondani, hogy egy rendszerváltást meg lehet csinálni hat nap alatt, de a gazdaság átalakulásához hat évre, a társadalmi változásokhoz hatvan évre van szükség. A politikai kultúránk még nagyon éretlen, a demokratikus mentalitásunk még nem elég erős, hiszen a mai politikai elit 90%-a az előző rendszerben szocializálódott. Ez is okoz egyfajta távolságot a politika és a fiatalok között, melyet mi igyekszünk részben áthidalni. Az egyébként, hogy a fiatalok nem érzik magukénak a közügyeket, nem hazai jelenség, de nem is regionális. Ahol demokrácia van, ott a fiatalok körében körülbelül 70%-os az apolitizáltság.

Moha: Mik a további célok?

Zaránd Péter: Szeretnénk természetesen minél több emberhez eljutni. Jelenleg az oldal napi látogatottsága kb. 500 és 1000 közé tehető, ami nyilván megugrik az idézettség által. Ez szerencsére egyre gyakoribb. Kezdetben az ismerősök olvastak minket, de ez egyre nyílik, noha a budapesti határt nagyon nehéz átütni. A parlamenti tudósítások kapcsán most eszközöltünk néhány változtatást, hiszen azt tapasztaltuk, hogy ez önmagában sajnos viszonylag keveseket érdekel. Ma már több emberrel dolgozunk a helyszínen, igyekszünk más szemszögből is bemutatni az eseményeket. Eddig például képi megjelenésünk nem volt, most a fotók által próbálunk érdekességeket is becsempészni a közvetítésbe. A legutóbb például feltettük az oldalra a parlamenti büfé napi menüjét, némileg emberközelibb módon bemutatva ezt a világot. Az egyes rovatokat folyamatosan építgetjük, szervezzük a konferenciasorozatunk következő állomását, amely november 10-én kerül megrendezésre és a „Padtárs” projektet sem szeretnénk elhanyagolni. Folyamatosan fejlődünk, nincs megállás. Mára a tanáraink közül is vannak, akik követnek minket, a nálunk töltött gyakorlati idő hivatalosan is beszámíttatható a politológusképzésbe, emellett tudok olyan intézetet, amely a média elemzéseiben foglalkozik a Policityvel. Talán elmondható, hogy jó úton járunk.

Fotó

Antwoord a Sound legbetegebb koncertjePaintballVOLT fesztivál egy pop9 szemévelELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösBetyárdűlőKötélruha és bringaszoknya Divat - 2011 nyárAz elegáns frissesség