• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ökopolitikai nyáriegyetem

Augusztusban ismét megrendezik a Zöld Sziget - Ökopolitikai Nyári Egyetemet. Interjú Liptay Orsolyával, a rendezvény egyik szervezőjével. •

nyári egyetem / Zöld / ökopolitika

2011.07.29.

írta/forrás
mohaonline.hu

Moha: Mi ez a nyári egyetem tulajdonképpen?

Liptay Orsolya: A Nyári Egyetem idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre. A rendezvény tulajdonképpen egy „komoly” zöld fesztivál, egy tábor, ahol napközben érdekes beszélgetéseket hallhatunk, este pedig koncertek vannak és buli. Emellett pedig mindenféle, részvételen alapuló önmegvalósítás zajlik, a kézműveskedéstől a színházasdin keresztül a dobtanulásig. Ez egy olyan különleges hely a világegyetemben, ahol megfér egymással a dokumentumfilm a székely nacionalizmusról , az afrikai zenész, az atomtudós és a csillámf@szláma.

Moha: Miért érdemes részt venni valakinek a táborban?

Liptay Orsolya: Ha valakinek a nyár nemcsak haverok, buli meg a narancssárga üdítő, ha kell neki egy pár nap együttlét, ami nem a fogyasztásról szól, ahol a „Hozd el anyádat is” szlogen nemcsak reklámszöveg, hanem valódi invitálás akkor itt a helye! A tábor azoknak szól, akik érteni szeretnék a világot, tenni szeretnének érte, talán meg is szeretnék változtatni. Ki szeretnének próbálni valamit, ami nem egy szokásos nyári fesztivál, nem a „legnagyobb”, „legszexibb”, „legkülönlegesebb”, és ahol nem az az eredmény, hogy „soha nem látott tömeg” csápolt, és ahol nincs a név mellett egy kis logó.

Moha: Mik lesznek az idei Nyári Egyetem fő témái?

Liptay Orsolya: Súlyos témákat érintünk majd, a tábort indító beszélgetésen például azt fogjuk boncolgatni, miért vallott kudarcot a világ a húsz évvel ezelőtt meghatározott riói klímavédelmi, sokszínűségi, stb. célok megvalósításában. Téma lesz az erőforrás-szegénység és válság, valamint társadalompolitikai problémák kerülnek terítékre. Azonban nem szeretnénk tömény depresszióval sokkolni a résztvevőket, próbálunk egészen gyakorlatias megoldásokat mutatni „kicsiben”, amiktől jobb lett már a világ.

Moha: Kik lesznek az előadók?

Liptay Orsolya: Az előző évekhez hasonlóan számos hazai és külföldi, a zöld közéletben és fenntarthatósággal foglalkozó körökben elismert személyiséget sikerült elhívnunk. Velünk lesz ezúttal Zlinszky János a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának hivatalától – az ökológia és a vallás kapcsolatáról fog értekezni Manyasz Róbert iszlám vallásjogásszal. Pogátsa Zoltán és Scheiring Gábor közgazdászok a jól megszokott lendülettel fogják fenntartani a feszült figyelmet. Ökonómus fronton erősíti még a tábort Lóránt Károly, és egy szekció erejéig a pénzről, helyi pénzről és a muszlim bankokról fog hallani a kedves nyári egyetemista. Azért nem csak gazdasági vonalon nyomulunk. Ha valakinek megdobban a szíve a permakultúra vagy a fokgazdálkodás hallatán, és szereti Baji Béla és Molnár Géza előadásait, akkor idén miattuk is érdemes lesz Horány felé venni az irányt. Boda Zsolt közgazdász és Gyulai Iván ökológus az elmúlt 20 év nemzetközi környezetpolitikai folyamatait boncolgatja, hiszen jövőre lesz a RIO+20 találkozó, amire már most készülhetünk. Az ökopolitika elmaradhatatlan része a nemi szerepekkel való sokoldalú foglalkozás, hogy több nő lehessen a közéletben és több férfi a családdal. Idén Adamik Mária szociológus és Szendi Gábor pszichológus, a "Nő felemelkedése és tündöklése" című nagy sikerű könyv szerzője lesz beszélgető partnerünk. De a fedélzeten üdvözölhetjük majd a magyar EU biztost, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős Andor Lászlót is, valamint Schiffer András parlamenti frakcióvezető is részt vesz a záró panelbeszélgetésen. Meglátogatja a rendezvényt Kaufer Virág parlamenti képviselő is. Külföldi előadóink lesznek például Gerald Häfner, az Európai Polgári Kezdeményezés "atyja" egyenesen az Európai Parlamentből. (Egy időben nála volt gyakornok Sólyom László a Bundestag-ban.) De távolabbra is nyúltunk, amikor meghívtuk Malmö alpolgármesterét, aki egy asztalnál fog ülni egy ismert magyar városbloggerrel, a 8kerblog szerzőjével. Atompolitikáról pedig a Föld Barátai Európa szóvivőjétől és atomenergia felelősétől, Patricia Lorenztől hallhatunk (Patricia és a Greenpeace International atomkampány vezetője) a német Zöld Pártot pedig Antje Hermenau képviseli majd.

Moha: Milyen egyéb programok lesznek?

Liptay Orsolya: Sokféle kultúrprogrammal készülünk: lesz Kihalt Döglött Állat Simogató a Kétfarkú Kutya Párttól, Élményakadémia, street art és politikai aktivizmus a Krétakör Színházzal, textilékszerkészítés, haszondesign, dobtanulás. Emellett minden este koncert: vendégeink lesznek a csángó zenét játszó Berka Együttes, az afrikai, mandinka zenét játszó Sankolokan Abdul Azizzal, a Terne Phrala autentikus cigány zenével és tánccal készül, a záróbulin pedig a Kafkaz játszik nekünk. A koncertek után a szakács, egy-két táborlakó és egy előadó felváltva lemezlovaskodik majd, de lesznek még filmvetítések is az éjszakában…

Moha: Mit kell tudni a helyszínről, a körülményekről?

Liptay Orsolya: Az Árnyas Sziget tábor egy faházas gyerektábor, ahol 4-8 fős szobákban, illetve hozott sátrakban történik az elszállásolás és minden tábori kellék adott: közös étkező, nagy férfi-női vizesblokkok, focipálya, tűzrakóhely, árnyas pavilon. Sőt, aki egy kis magányra vágyik, még el is tud vonulni a hatalmas tölgyfák árnyékában kanyargó ösvények egyikén.

Moha: Hogyan lehet jelentkezni?

Liptay Orsolya: Az oldalunkon lehet online regisztrálni. Jelentkezéskor előnyt élveznek azok, akik több napra, vagy a tábor teljes idejére érkeznek, mivel a szakmai program elemei egymásra épülnek.

Moha: Kik szervezik és kik támogatják a rendezvényt?

Liptay Orsolya: A Zöld Sziget – Ökopolitikai Nyári Egyetem szervezője az Ökopolitikai Műhely Alapítvány, támogatói az Európai Parlament, a Heinrich Böll Alapítvány, társszervezői pedig a Green European Foundation, az EP Zöld Frakciója, az Ökopolisz Alapítvány és Jean Lambert EP képviselő.

Fotó

FacebookA város szuperhőseiDIY - Így készült a 3D MOHA logóRomani Divatbemutató szeptember 21.FejbőrtérképRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumTöbb technót a ParlamentbeERASMUSMAN