• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Multikulturális próbálkozások Jeruzsálemben

A jeruzsálemi multikulti óvoda a legjobb bizonyíték arra, hogy a legdurvább politikai csatározások idején is van lehetőség egyetértésre. A legfiatalabbakat nem érdekli, milyen a bőrszíned, a vallásod vagy milyen nyelvet beszélsz. •

Izrael / multikulti / oktatás

2011.04.18.

írta/forrás

Az On The Spot stábja palesztin–izraeli bulival próbálta meg közelebb hozni a több évtizede konfliktusban álló feleket, a nemzetközi politikában pedig nagyon régóta folynak a kísérletek arra, hogy a két fél, ha nem is együtt, de a közeli jövőben biztonságban, jobb körülmények közt élhesse le életét. Ami kevésbé látványos: alacsonyabb szinten a társadalomban régóta folynak kísérletek, hogy megismertessék egymással a szemben álló feleket és nyitottabbá tegyék egymás iránt az embereket. Ezen próbálkozások egyikét néztük meg közelebbről Jeruzsálemben.

„Teljesen mindegy, otthon milyen nyelven beszélnek, amikor a gyerekek együtt vannak és játszanak, akkor azt láthatjuk, hogy mind ugyanazon a nyelven nevetnek. De ugyanezt látod a konditeremben is: ha a spinningedzésen egy arab és egy zsidó nő egymás mellett izzad a biciklin, azt mindketten ugyanazon a nyelven teszik” – magyarázta a jeruzsálemi Béke óvoda arab vezetője, miért fontos, hogy létezzenek olyan terek, ahol még a legbarátságtalanabb politikai klímában is találkozhatnak a különböző kultúrák.

Szerinte azért példaértékű az intézményük, mert a kulturális találkozást meg kell próbálni minél korábban megejteni, egy bizonyos kor után ugyanis már nincs meg ugyanaz a hatása. Elmondta, hogy ő maga szegregált iskolába járt, ahol csak vele azonos hátterű fiatalokkal érintkezett nap mint nap, és amikor tízévesen először találkozott zsidó gyerekekkel, annak már politikai töltete volt: ellenfelekként jelentek meg a focipályán, akiket mindenképpen meg kell verni (mármint átvitt értelemben).

Ha viszont a gyerekek nemcsak konkurensekként találkoznak, hanem társak lesznek, akik megosztják egymással a mászókát és a reggeli kakaót, akik egymás nyelvét sem csak propagandavideókból és a focidrukkerek kántálásából ismerik, akkor (nagy valószínűséggel) sokkal nyitottabbak lesznek a másik iránt, és sokkal megértőbben tekintenek a problémáikra. Ezzel próbálkozik idestova harminc éve a jeruzsálemi YMCA (Keresztény Fiatalok Egyesülete) épületében elhelyezkedő óvoda, ahol a gyerekek 10 különböző nyelven beszélnek egymás közt, és hároméves korukra már mind értik a hébert és az arabot.

Amikor beléptünk, tényleg azt láttuk, hogy bőrszíntől függetlenül együtt voltak a gyerekek, nem érdekelte őket, hogy most éppen a muszlim, a keresztény vagy a zsidó óvónő tanítja a dalokat vagy adja nekik az uzsonnát. Az egyik szülő azt mondta, azért választotta ezt az óvodát, mert kevert családból származott, anyja zsidó volt, míg az apja arab-keresztény, ezért gyerekkorában nála egyszerre volt jelen a menóra és a karácsonyfa otthon. És persze nem szerette volna, ha ezek valamelyike kimarad a gyermeke életéből. Az csak egy plusz, hogy így rögtön több nyelvet is beszél majd a gyerek.

Az ilyen próbálkozások általában elkerülik a nagyközönség figyelmét, amikor lehet konfliktusokról, politikai csatározásokról vagy vérengzésekről írni, ennek ellenére fontos, hogy ne felejtsük el, a kisemberek békére vágynak. Ez távolról sem csak a Béke óvodában és az YMCA-ben figyelhető meg. Izraelben és a világ számos másik táján is folynak próbálkozások, hogy akár a kormányok türelmetlensége és intoleranciája ellenére is lehetővé tegyék a kultúrák találkozását, megértsék egymást, és tanulhassanak is a másiktól. „Nem mi hozzuk el a békét, ahhoz túl kicsik vagyunk, de kielégítjük azoknak az igényét, akik nyitottabbakká szeretnének válni a környezetük iránt” – mondja az egyik munkatárs. Szerinte az egész életünket leélhetjük anélkül, hogy valójában érintkeznénk a másikkal (és ez nem csak Izraelben, de Magyarországon vagy bárhol máshol a világon is igaz), de mégis szebbnek látszik a jövő, ha közösséget érzünk azokkal, akikkel egy országban élünk.

 

Fotó

Tanár lett TanzániábanGazdag szülőt mindenkinekKendermajálisAntwoord a Sound legbetegebb koncertjeFridge Fesztivál 2011ERASMUSMANHarmadik típusú fesztiválnyárRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti Múzeum