• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Gázából, Gázáról

Mohamed Matter., Gázában élő fiatal, vele a Facebookon keresztül vettük fel a kapcsolatot, és e-mail segítségével kommunikáltunk. Mohamed aztán terjesztette barátai között kérdéseinket, így értük el Ahmed Nassir 22 éves orvostanhallgatót és Osama Sahir 23 éves egyetemistát, aki angol irodalmat tanul a Gázai Egyetemen. •

Gáza / egyetem / interjú

2009.04.01.

írta/forrás
Gray Tamás Áron Lebhardt Olivér

Moha: Milyen volt az élet a Gázai övezetben a konfliktus előtt? El mehetett-e az ember például este szórakozni? Dolgozhat, aki akar?

Mohamed Matter: A konfliktus előtt nappal könnyebb volt mozogni a Gázai övezeten belül, de éjszaka mindenki otthon maradt, mert féltünk a Hamásztól és az izraeliektől egyaránt. Munkát találni itt a legnehezebb dolog.

Ahmed Nassir: Soha nem értük el azt a szintet, hogy békében élhessünk Gázában, de a mostani háború volt a legnagyobb és legrosszabb dolog, ami Palesztinában történt az elmúlt 30 évben. Ami meg a szórakozást illeti, nem lehet elmenni éjszaka, mert az utcák teli vannak ellenőrzési pontokkal, és éjszaka csak vészhelyzetben lehet kimenni. Az ostrom óta nincs munka.

Osama Sahir: Az életem közel volt a tökéleteshez, a lehetőségeim a tanuláshoz jók voltak, egészen a konfliktusig. Elvesztettem az ösztöndíjam, és a peremén álltam, hogy mindent elveszítsek, ami életben tartott. A konfliktus előtt általában csak lógtunk egész éjszaka a haverokkal, de most félünk hét után elhagyni az otthonainkat. Munkát találni meg most lehetetlen annak ellenére, hogy Gáza minden négyzetcentijét átkutattuk a barátaimmal munkát keresve.

Moha: Terveztétek elhagyni Gázát a konfliktus előtt, és külföldön tanulni vagy dolgozni?

Mohamed: Igen, és még nem mondtam le róla, hogy valamelyik európai országban színvonalasabb oktatásban vehessek részt.

Ahmed: Mindig is terveztem, hogy egyszer elhagyom Gázát, mert itt nincs semmi esély egy jobb jövőre. Másrészről szívesen dolgoznék egy szabad Palesztináért dolgozó nemzetközi szervezetnek. De két éve már le vannak zárva az egyiptomi határok.

Moha: Mi a véleményed a Hamász politikájáról?

Mohamed: Szívás. Mert már odáig juttatták a palesztinokat, hogy nem hagyhatják el a házaikat. Ártanak a palesztin ügynek, mert folyamatosan konfliktust generálnak Izraellel, és ürügyet szolgáltatnak a visszacsapásra.

Ahmed: A Hamász a pokolba vezet bennünket, mert nem tudják, mit akarnak a palesztinok. Csak a pénz érdekli őket. Nyilvánosan kritizálni őket nem lehet, mert megölhetnek.

Osama: Amióta a Hamászé az irányítás Gázában, a legundorítóbb módon próbálják a hatalmat a kezükben tartani. Ez a félelem és az erőszak politikája. Ha nem értesz egyet, rögtön izraeli kollaboránsnak bélyegeznek.

Moha: Mit gondoltok, mi fog most Gázában történni?

Mohamed: Úgy érzem, nincs már remény Gázában, mert senki nem akar segíteni, hogy jobb életük legyen a palesztinoknak.

Ahmed: Szerintem az elkövetkező években Gáza háborús övezet lesz. Persze remélem, hogy nem, de így gondolom.

Osama: Mi történhetne?! Élünk tovább ebben a lyukban, örökké.

 

Fotó

ELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösPaintballAz új szépségideál az androgünTöbb technót a ParlamentbeVizsgadivatAntwoord a Sound legbetegebb koncertjeRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumZSKF Gólyatábor Csopak