• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Egyetemisták designer biciklitárolóit avatta fel a Műcsarnok

Művészeti és építészhallgatóknak kiírt pályázat nyerteseként Máthé Dóra és Vígh Ágnes formabontó biciklitárolóit avatták fel ma délután. A 18 férőhelyes, horganyzott acélból készült tároló tetejére pakolni is lehet, védi az ülést az esőtől, de lakatolni már nehézkesebb. •

Zöld / bicikli / design

2011.04.22.

írta/forrás
Halász Áron

Jól letesztelem, aztán lehúzom a designer munkát – gondoltam perverz örömmel miközben a Műcsarnokhoz bicikliztem. Elsőre furcsa, lukacsos, döntött és többfunkciós „tetővel” rendelkező elemek vártak a múzeumnál. Máthé Dóra tervező felvilágosított, hogy a lukak a Műcsarnok logója miatt kerültek a hajlított rozsdamentes acélba, de ezzel minden méretű és kialakítású biciklit hozzá tudunk kötni a szerkezethez. A tárolók tényleg mutatósak és a tesztelés után a perverz kritikusi örömöket más alkalomra tettem félre.

„Maradt egy kevés szabadidőnk, amit erre a pályázatra fordítottunk” – meséli Dóra, hozzátéve, hogy a siker inkább kiegészíti az építész karrierjüket, mint hogy jelentős szerepet kapna az önéletrajzukban. A Műegyetem hallgatói egyébként régóta bringáznak, így ismerik az igényeket is. „A visszahajló tető azért nagyon jó, mert érkezéskor rá tudjuk tenni a táskánkat – magyarázza Dóra, mire helyeslek, én is reflexből odapakoltam -, a legtöbb bringának pedig megvédi az ülését az esőtől. A 12 milliméter vastag tűzi horganyzott acél elég biztonságot ad a bringának” - mondja a tervező.

A szellősen lerakott 18 férőhelyes tároló helyén 2 autó férne el. A kerékpártárolóra egyébként tizenöt csoport adott be pályamunkát. Köztük voltak kevésbé megvalósíthatóak és ötletesek is, mondta Wolf Péter a Kerékpárosklub szakértője. Péter egyébként több helyen futott bele olyan tárolóba, ahol a design vagy a gyártó tervei felülírják a használhatóságot.
A zsűri tagja volt Lakner Antal képzőművész, Készman József kurátor, Nagy Enikő a Műcsarnok kommunikációs osztályának vezetője, Petrányi Zsolt a Műcsarnok korábbi igazgatója, Koós Pál a MOME Formatervező Tanszékének vezetője, Szegedy-Maszák Zoltán az Képzőművészeti Egyetem rektor-helyettese és Wolf Péter a Magyar Kerékpárosklub szakértője. A nyertes pályázók 500- 500 euro díjazásban részesültek, az építés engedélyezése fél évet vett igénybe, a megvalósulást a Mastercard támogatta.

Leteszteltük a tárolót, a képekért kattints a "Fotó" fülre, ahol nagyítás után olvashatod a megjegyzéseket!

Fotó

VOLT fesztivál egy pop9 szemévelFejbőrtérképBetyárdűlőKülker Gólyatábor 2011. BalatonlelleCareer power bitchVizsgadivatHarmadik típusú fesztiválnyárA város szuperhősei