• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Szociáldemokrata párt lesz a 4K-ból – interjú Istvánffy Andrással

A Negyedik Köztársaság Y generációs mozgalomból párt lesz, jelentette be az október 23-i Nem Tetszik a Rendszer tüntetés után Istvánffy András, a 4K koordinátora. Vele beszélgettünk politikai elképzeléseikről, a többi pártról és a mozgalom jövőjéről. •

Istvánffy András / negyedik köztársaság / 4K / politika / párt / interjú / egymillióan a sajtószabadságért

2011.10.28.

írta/forrás
Halász Áron

Moha: Tavaszi interjúnk során említetted, hogy már az önkormányzati választások előtti Buda Libre programmal kezdődött erősebb politikai szereplésetek. Hogy léptetek mégis a pártalapítás útjára?

Istvánffy András: A pártalapítást júliusban döntöttük el, látva, hogy milyen típusú figyelem összpontosul az Egymillióan a Sajtószabadságért mozgalom körüli szervezetekre és milyen várakozások vannak ebben a közegben. A politikai vákuum is ezt a döntést támasztotta alá.

Moha: Ezek szerint kaptatok az alkalmon.

Istvánffy András: Olyan értelemben igen, hogy évek óta foglalkoztunk közügyekkel: blogot írtunk (Fent és Lent címmel, amiből már nagyjából kivonultak a 4K-sok), csináltuk a civil és más mozgalmi akcióinkat is. Abból a szempontból kellett döntenünk, hogy veszünk-e egy nagy levegőt és továbblépünk vagy maradunk az eddigi szinten. A nyári uborkaszezon pont jó volt a gondolkodásra.

Moha: Ezt hogy lehetett összeegyeztetni az október 23-i tüntetéssel, ahol nem szólalhatnak fel pártok képviselői? Ti tudtátok, hogy párttá alakultok és a bejelentést is jól időzítve a tüntetés másnapjára tartogattátok.

Istvánffy András: A Milla kezdettől fogva támogatta, hogy pártok nőjenek ki a civil mozgalomból. Az látszott, hogy mi politikaibb vonalat képviselünk, majd amikor eldőlt, hogy párttá szerveződünk, arról tájékoztattuk a Milla főszervezőit.

Moha: Akkor az mégsem volt összeegyeztethetetlen, hogy egy több tízezres demonstrációt pártmentesnek hirdetnek, de aztán mégis egy párt alakuló gyűlése lett belőle?

Istvánffy András: Ha pártalakuló gyűlés lett volna, akkor ott jelentjük be, de nem ezt tettük. Az Egymillióan a Sajtószabadságért nem arra a fajta önmagáért való civilkedésre jött létre, ami egy működő demokráciában alapvető lenne. Veszélyben lévő értékeket képvisel egy rendkívüli helyzetben, és a szóvivői mindig azt mondták, hogy örülnek, ha ez akár pártformálódásokhoz vezet.

Moha: Hasonló pártépítési célja lehet az alternatív köztársasági elnök választásának, amit március 15-re ígértek?

Istvánffy András: Nem, én azt gondolom, hogy a tél kisebb utcai aktivitást megengedő időszakában szeretnék fenntartani ezzel az aktivitást és a médiaérdeklődést.

Moha: Gyurcsány Ferencnek is most alakul a pártja, a Szolidaitás szakszervezeti mozgalomról is hasonlókat rebesgetnek. Hol a ti helyetek köztük?

Istvánffy András: A Szolidaritás pártsemleges mozgalomként határozza meg magát és még nem világos, hogy mi lesz belőlük. Gyurcsány Ferencet pedig igen nehezen lehetne új politikai szereplőnek tekinteni, még ha éppen új szervezetet is szervez maga köré.

Moha: De ő is a baloldalra aspirál.

Istvánffy András: Ha jól értem, ők valamennyire középre mennek, a liberális és a kiábrándult konzervatív szavazókat akarják megszólítani.

Moha: Akkor nem tudjuk, mi lesz Gyurcsányékból, nem tudjuk, mi lesz a Millából és a Szolidaritásból, viszont ott van az LMP és az MSZP is. Ráadásul az LMP és a 4K nem tűnik túl elkülönülőnek.

Istvánffy András: Az Egymillióan a Sajtószabadságért biztos, hogy civil mozgalom marad. Az LMP-nek pedig semmiképpen nem akarunk konkurenciát jelenteni, sőt világosan el fogunk különülni tőlük, amennyiben az LMP-re mint zöld-liberális pártra tekintünk. A Negyedik Köztársaság egy erősen szociáldemokrata karakterű pártot akar létrehozni. Ez azt jelenti, hogy egyszerre képviseljük a demokratikus jogállami, köztársasági eszményt, a társadalmon belül pedig az alsó kétharmad érdekeit. Ide tartoznak a munkavállalók, a fiatalok, a megrendült középosztály, a szegények, ezeknek a rétegeknek a konzekvens képviselete az óriási vargabetűket leíró MSZP-ről nem mondható el.

Moha: Az LMP politikája is lefedi ezt a spektrumot. A Negyedik Köztársaság miben mond mást?

Istvánffy András: Úgy tűnik, hogy egy nagyobb, a baloldalt megújító néppárt helyett ők karakterisztikus zöldrétegpárt maradnak. Ilyen pártra szükség van, és ebben nem is akarunk velük versenyezni. Mi olyanok számára akarunk egy erőt létrehozni, akik az LMP-ben sem látják a képviseletüket.

Illegális 4K akció a Munkásmozgalmi Panteonon a Fiúmei úti temetőben

Moha: Milyen szociáldemokrata programotok van?

Istvánffy András: Most alapelveket határoztunk meg, hogy a csatlakozók számára világos legyen a párt karaktere. A pártprogram első verzióját télen mutatja be a 4K!, és ezt vitatják meg és öntik végleges formába a májusi alakuló kongresszusig a csatlakozók. Ez egy hosszú távú célokat rögzítő program lesz, ami elkülönül egy választási programtól, amit szakértők dolgoznak ki a választások előtt a pártprogram alapján, az aktuális helyzetre igazítva. Nagyon fontos egy hosszú távú program, mert ez a mai pártokból hiányzik és emiatt sodródnak összevissza.
Egy fejlesztő államot képzelünk el, ami aktív szerepet vállal a magyar gazdaság alakításában. Ki kell jelölni viszont az oktatásban és foglalkoztatásban húzóágazatokat és az államnak a rendelkezésére álló eszközökkel aktív segítséget kell nyújtani ezeknek az ágaknak a felépítésében. Kicsit a finn modellt akarjuk követni.

Moha: Vannak példaképeitek a szociáldemokrácia történetéből?

Istvánffy András: A svéd szociáldemokrata párt mindenképpen példaértékű. A magyarok fejében Svédország általában mint egy nagyon fejlett jóléti állam él, aminek a színvonala beláthatatlanul messze van a mi lehetőségeinktől. Kevesekben tudatosul, hogy Svédország eredetileg messze nem tartozott Európa éllovasai közé, a szociáldemokrata politikának óriási szerepe volt a fejlődésben. Nem arról van szó, hogy az egy gazdag ország volt, így aztán könnyű volt ott szocdemkedni, hanem pont a szociáldemokrácia bizonyult hatékony fejlesztési modellnek.

Moha: A mostani kormány gazdaságpolitikájával hogy álltok?

Istvánffy András: Egyértelműen a felső rétegeket támogatják az egykulcsos adóval, amiről azt hitték, hogy majd felpörgeti a fogyasztást, de ez természetesen nem lett így. A felsőközéposztály eddig is tudott fogyasztani, ha hozzájuk vágunk még havi 100 ezer forintot, attól nem fognak többet cukrászdába járni és kisvállalkozásokat felpörgetni, hanem mondjuk műtárgyakba fektetik vagy elutaznak nyaralni. Befektetni pedig nem fognak a megtakarításaikból, mert ehhez itthon nincs meg a kultúra. Ez az elhibázott politika ráadásul iszonyatosan nagy pénztől fosztotta meg az államot. Fejlődésképes szektorokat pedig továbbra sem támogatnak, Orbán Viktor is most mondta a parlamentben, hogy az olcsó munkaerőben látják a jövőt.

Moha: Hogy teremtsünk elő olyan munkaerőpiacot, ami érdekli a befektetőket, de mégsem éhbéren tartják a dolgozóikat?

Istvánffy András: Ezt kell koordinálnia egy fejlesztő államnak, kiválasztania a támogatandó és védendő szektorokat a versenyképesség jegyében, valamint befektetni az oktatásba. A rendszerváltás után azért voltunk vonzóak a külföldi befektetőknek, mert fizikailag közel voltunk a nyugat-európai piacokhoz és a távol-keletinél jobb humán erőforrást hagyott hátra a Kádár-rendszer. Ez utóbbi előnyünket már feléltük anélkül, hogy profitáltunk volna belőle.

Moha: Ha 2014-ben bekerültök az önkormányzatokba és a parlamentbe, mit gondolsz, hogy tudtok majd ellenzékből hatékonyan fellépni egy mostanihoz hasonlóan diktáló hatalommal szemben?

Istvánffy András: Egy 2/3-dal szemben nehéz a parlamenten belül fellépni, a mostani ellenzéknek a fő hibája az, hogy nincs egy közérthető, világos, vonzó és jövőt mutató stratégiájuk.
Schiffer András épp a napokban jelentette ki ismét, hogy nem kötnek senkivel szövetséget, miközben kevés választó látja maga előtt azt a képet, ahogyan az LMP egyedül elsöpri a Fideszt. Olyan ellenzéki összefogás kell, ami hatékony tud lenni.

Moha: Kivel fognátok össze?

Istvánffy András: Ahhoz, hogy létrejöjjön egy új alkotmány, minden demokratikus párttal, tehát a Jobbikot kivéve mindegyikkel. Akár Gyurcsánnyal és az MSZP-vel – ha még életben lesznek addigra – is, az LMP-vel és a civil mozgalmakkal pedig magától értetődően. Egy későbbi kormányzati együttműködés az LMP esetében magától értetődő, az MSZP esetében jó kérdés.

Moha: A sokat emlegetett népi-urbánus, munkás-értelmiségi törésvonalakon ti hol helyezkedtek el?

Istvánffy András: Kérdés, hogy ezek a törésvonalak léteznek-e még. Ami ellentétet mi inkább meg akarunk haladni, az a kompországlét, vagyis a Kelet és Nyugat, a civilizáció és a barbárság közötti ingadozás, ami már szintén nem érvényes. Nincs már egy kétpólúsú rend, amiben döntenünk kell. Nem biztos, hogy egy Nyugathoz való szoros kapcsolódás egyértelmű fejlődési pályát mutatna, de az Orbán-féle kínai orientáció is csak függőséghez vezet.

Moha: Mennyire van már meg a szervezeti keretetek?

Istvánffy András: Most dolgozunk az alapszabályon, mert a legtöbb párt problémája ebbe van kódolva. A Fidesz esetében az, hogy a 40 000 tagjuk semmilyen kapcsolatban nem áll a pártvezetéssel, vagy hogy az MSZP-t kiskirályok uralják és ezért vezethetetlen, az LMP pedig, hogy túl bázisdemokratikus és ezért nem tud igazán karakteres lenni. Mindenképpen kell egy hatékony szervezet, de a politikai irányt a tagság határozza meg, és akár meg tudja állítani a vezetést, ha nem tetszik neki.

Moha: Hol találják meg magukat a kevésbé politikus, inkább vicces akciókhoz szokott 4K-fanok?

Istvánffy András: A vicces akciók társadalmi üzenettel folytatódnak. Ilyen volt például az akciónk a Széll Kálmán tér Peking térre való átnevezésével. Ezen nem fogunk változtatni.

Moha: Neked mi a szereped a formálódó 4K pártban?

Istvánffy András: Benne vagyok abban a hétfős előkészítő bizottságban, ami a májusi pártalapító kongresszusig tartó munkát fogja össze, majd ezen a kongresszuson választunk tisztségviselőket.

Moha: Aktivisták vagy profi politikusoknak készülők vannak köztetek?

Istvánffy András: Inkább aktivisták, utóbbiakkal valószínűleg most fogunk majd találkozni.

Moha: Mennyi esélyt adsz egy jobboldalinak mondott fiatalságban pont erre a generációra épülő balos pártnak?

Istvánffy András: Ez a mozgalom feladata lesz, hogy fordítsunk a helyzeten.
 

Fotó

Romani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumMenni vagy nemTrash refreshFacebookY-generációFridge Fesztivál 2011Career power bitchTöbb technót a Parlamentbe