• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Kurva politikusok – politikai graffiti a kelet-európai cenzúra árnyékában

Két kanadai egyetemista – Alexis Zimberg és Nicholas Van Beek – tavaly nyáron nyakába vette Kelet-Európát, ahol a véleményformálás alternatív módjait keresték falakra fújt stencilek és graffitik formájában. Fehéroroszország, a putyini Szentpétervár és Moszkva keményebb elnyomása mellett megnézték Lettországot, Csehországot és Magyarországot is. A projektet idén a Balkánon és a Kaukázusban folytatják, valamint tervben van egy könyv kiadása is. •

politikai graffiti / graffiti / street art / politika / Oroszország / szólásszabadság

2012.02.06.

írta/forrás
Halász Áron

Huszonegy-két évvel a vasfüggöny és a kommunista blokk összeomlása után sem oldódott meg minden probléma az új kelet- európai demokráciákban. Amíg elvétve hallunk csehországi cenzúráról, addig nálunk pártfunkcionáriusok irányítják a közszolgálati médiát, a kereskedelmi pedig – politikai és pénzügyi okokból – szinte teljesen lement kutyába. Amíg viszont itthon azon folyik vita, hogy lefoglalhatja-e magának a kormány az összes teret március 15-ére, van ahol rosszabb a helyzet. Oroszországban a lassan egy évtizede kormányzó Vlagyimir Putyin és pártja szinte minden lehetőséget elvágott a most éledező ellenzék térnyerésétől, Fehéroroszországban pedig rendőrök verik szét azokat, akik egy állami ünnepen tüntetőleg tapsolni mernek.

Amíg az újságírók a cenzúrával harcolnak, a vasúti aluljárók, sikátorok és buszmegállók hangját nehezen lehet elnyomni – ezzel a gondolattal indult útnak a Georgetown-on tanuló Alexis Zimberg és társa, Nicolas Van Beek. „Az egészben az érdekelt legjobban, hogyan tudnak a más csatornáktól elvágott aktivisták megszólalni politikai ügyekben. Egy stencil, ami egy etnikai gyilkosságról szól Oroszországban, egy matrica a magyarországi romákkal szembeni bánásmódról, egy „rohadt Lukasenkó” felirat egy fehérorosz buszmegállóban mind az önkifejezés részei” – mesél a projektről a magyar felmenőkkel is rendelkező Alexis.

„Ha a graffitit önkifejezésnek tekintjük, akkor észrevehetjük, hogy az ellenzék szellemesen, kreatív intertextualitással és érthetően tudja elmondani az üzenetét” – magyarázta a Mohának a kanadai egyetemista. Amíg itthon egy környezetvédő, szólásszabadság-párti vagy éppen rasszista üzenet felragasztásáért, festéséért nem jár nagy büntetés, vannak a közelben durvább helyek is. „A legsokkolóbb élmény Fehéroroszországban ért minket” – meséli Alexis a Függetlenségi Napon látottakat, ahova az ellenzék egy forradalom elindításának reményében nagyszabású tapsoló tüntetést szervezett. „A reményeket elképesztő rendőri brutalitás törte le, ezer embert bebörtönöztek, ami megmutatta, hogy ahol egy állami ünnepen való tapsolásért ilyen reakció történik, ott egy szimpla felirat is milyen bátor tettnek minősül.”

A két utazó tervei szerint idén felkeresi Észak- Kaukázust, a Balkánt és Közép- Ázsiát is, ezen kívül tervezik, hogy könyv formátumban is kiadják a felfedezéseiket, amikben nem csak fotók, hanem interjúk is lesznek például a "Zachom?" (Minek?) csoport tagjaként úttörő moszkvai graffitis Misha Most-tal, aki mostanában egyre több politikai tartalmú művet is készít.

A kanadai egyetemisták fotóit saját képaláírásaikkal megtalálod a „Fotó” fülre kattintva. Mondjátok el a véleményeteket, melyik műveket találtátok legérdekesebbnek!


 

Fotó

ELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösFejbőrtérképPaintballRomani Divatbemutató szeptember 21.Egy hely nem elégAntwoord a Sound legbetegebb koncertjePont Ott Parti - ArcokDIY - Így készült a 3D MOHA logó