• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


A KIBU kiborgjai

Hírektől mozgó várostérkép, fénytől és melegtől didergő hűtőszörny, valamint főző nagymama-érzékelő készülék. Június 30-án Nyílt Napot tartott a Ráday utcában működő innovációs műhely. •

budapest / média / ösztöndíj  / kutató / pályázat / fiatal / feltaláló / kitchen budapest

2011.07.02.

írta/forrás
Facsády Orsolya

Amikor beléptem a Magyar Telekom Nyrt. által szponzorált Kitchen Budapest laborjába, hirtelen azt hittem, hogy rossz helyen járok. Páran notebookkal üldögéltek, mások szuper Apple gépeknél dolgoztak, valószínűleg ugyanúgy, mint máskor. Közelebb lépve megtaláltam az óránként induló idegenvezetős csoportot, melynek részeként bepillantást kaphattunk a készülőben lévő projektekbe. Az ország egyedülálló médialaboratóriumában viszont nem csak bemutattak, hanem kérdeztek is, minket, nézőket.

A KIBU kutatói

Tizenhárman vannak a huszonöt fős csapatból, köztük hat lány. Javarészt fiatalok, sokan egyetemisták. Közülük csak György Péter, a KIBU egyik alapítója képez kivételt, de az ELTE docenseként ezt megbocsájtjuk neki. Dolgozik itt  informatikus, programozó, zenész és dizájner is. Legfőbb ismérvük a kreatívitás és a csapatszellem. „Mindenki több projekten munkálkodik egyszerre, amiket néha pihentetünk, néha előveszünk újra. Úgy dolgozunk, hogy összerakjuk az ötleteinket, kisebb csapatokba állunk, és megpróbáljuk kivitelezni azokat” – meséli Gergely Krisztián, az ELTE informatika szakos hallgatója. Egy KIBU ösztöndíj három hónapra szól, de általában meghosszabbítják újra és újra. Így tett a Cambridge-ben végzett Kiss László is. „Én például másfél éve vagyok itt” – mondja László a laborról, ahova bekerülni nehéz, de kikerülni talán még nehezebb.

A KIBU ösztöndíja

Ha rendszeresen figyeli valaki a KIBU honlapjának jobb szélét, alkalmanként pályázati felhívásokat is talál. A legközelebbi kiírás 2011 nyarának végére várható. Fontos kritérium, hogy konkrét ötletekkel kell előállni. A portfóliót (amiben szerepelnie kell pár elkészült, saját munkának) bármikor el lehet küldeni, ezzel máris bekerülhetünk a rendszerbe, ezáltal egyes projektekhez megbízói szerződést is köthetnek az adatbázisban lévőkkel. Kiss László elmondta, hogy általában húsz- harmincan pályáznak egy megüresedett helyre. A portfóliók alapján személyes beszélgetésre hívják be a jelölteket, ahol előre meghatározott kérdésekre kell felelni. A kiválasztás során a csapat szubjektív véleménye mellett a szimpátia is döntő lehet. A tét nagy, mivel a pénzösszeg hat számjegyű, a Kitchen Budapest ösztöndíja külföldi utazási lehetőségekkel jár és szuperül mutat majd egy önéletrajzban.

A Kitchen Budapest új projektjei

Smoquito from Kitchen Budapest on Vimeo.

Az elhangzottak mellett az új találmányokról is szó esett. Láthattuk az Origo 10 évnyi hírei alapján készített vizualizációs Magyarország-térképet, ami hónapokra lebontva mutatja be, hogy mely területekről milyen mértékben tudósított a médium. A hat részre osztott terület a folyamatosan mozgó látványképen túl még zenélni is tud, hiszen a részek egy-egy szintetizátorbillentyű hangját képviselik. A hűtőszekrényben a Bacarobo "Hülyerobot" készítő kupa egyik népszerű darabja bújt meg. A Didergő névre hallgató, elemmel működő játék egy kimondottan praktikus dolog, ami meg is vásárolható. Arra szolgál, hogy ha nyitva felejtjük a hűtőt, a levegő és fény hatására hangos rezgéssel szól nekünk. A konyhapulton egy másik érdekes tárgyra bukkantam. A fehér, műanyag szerkezet olyasmi, mint a csecsemők „lehallgató készüléke”. Ha a kütyü mellett valaki főzni kezd, annak párja jele, tudatva, hogy nemsokára kész az ebéd. A KIBU-sok a találmányt csak nagymama-felügyelőként tartják számon. A furcsaságok között volt még mozgásra reagáló digitális pingpongasztal is, háromdimenziós, 360 fokos képet adó fényképezőgép és egy távoktatást segítő prezentációfeltöltő oldal, ahol nemcsak a PPT-k szövegét olvashatjuk el, hanem magát az előadót is hallhatjuk beszélni, láthatjuk gesztikulálni.

A nyílt napon a délután folyamán kerültek bemutatásra a kutatók további projektmunkái, amikről ők maguk meséltek részletesen, és kérdezni is lehetett tőlük. Estefelé kiosztották a Képzeld Újra! fantáziapályázat nyereményeit is. A verseny első három helyezettje fesztiváljegyekkel és okostelefonokkal lett gazdagabb.

A Képzeld újra pályázat nyertese Bakaityi Anna, Csatai Gergő és Majercsik Péter lett a lufimeghajtású autóversennyel:

A többi nyertes és pályázó munkáját megnézhetitek a Képzeld Újra pályázat oldalán.

Fotó

FejbőrtérképERASMUSMANBetyárdűlőA város szuperhőseiTanár lett TanzániábanVizsgadivatZSKF Gólyatábor CsopakFacebook