• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Kanapészörf

Mindjárt itt a nyár, és a vizsgázásban megfáradt diák nyaralni vágyik. A vállalkozóbb szelleműek mindig is megtalálták a módját, hogyan lehet külföldön nyaralni néhány ezer forintból, viszont van alternatíva azok számára is, akik nem lelkesednek a vadkempingért. Ez a CouchSurfing. •

külföld / utazás / turista

2009.06.01.

írta/forrás
Szabó Kata

A nonprofit nemzetközi hálózat ötlete egy Casey Fenton nevű bostoni diák fejében fogant meg 2000-ben, amikor izlandi utazása során ahelyett, hogy egy hotelben szállt volna meg, 1500 egyetemistának írt levelet, szállást kérve tőlük. Fenton nagy meglepetésére több mint ötven szállásajánlatot kapott, és miután visszatért az USA-ba, elkezdte kiépíteni a CouchSurfing hálózatot, amelyben a tagok önkéntes alapon biztosítanak szállást otthonukban a beregisztrált utazóknak. A rendszerben sok olyan önkéntes is található, akik kanapéjukat ugyan nem ajánlják fel, de szívesen isznak meg egy kávét vagy buliznak a külföldi utazókkal azért, hogy megismerjék a más kultúrából érkezőket, megmutassák a várost, idegen nyelvet gyakoroljanak vagy egyszerűen csak a hecc kedvéért. Zsombor 2008. októberében regisztrált, de csak a közelmúltban döntött úgy, hogy a kanapéját is felajánlja. – Először csak azért regisztráltam, hogy megszállhassak valakinél egy utazás során, de aztán annyi pozitív élményem volt a CouchSurfinggel, hogy a kezdeti félelmeim ellenére úgy döntöttem, én is fogadok embert, és nem bántam meg.

Akik már próbálták

Domonyik Eszter és Sipos Márti Írország déli részén tettek egy ötnapos túrát, ahol stoppal utazgattak, és életükben először aludtak addig ismeretlen emberek kanapéján. –Igazából az utolsó pillanatban kezdtük el szervezni a dolgot. Regisztráltunk és rögtön elkezdtük írni az üzeneteket. Olyan embereket választottunk, akik a körülbelül elképzelt állomásaink közelében laktak. Mindenkinek írtunk, válogatás nélkül, és két óra múlva már megvolt az első két szálláshelyünk, két nap múlva pedig mind a négy. Utána már csak azért mentünk fel az oldalra, hogy a többi lelkes szállásadót visszamondjuk – mondja Márti. A lányok eleinte maguk sem hitték, hogy ilyen pozitív élményekkel térnek haza, bár az utazás néha kicsit kalandos volt Eszter szerint. – Volt egy szállásadónk, akitől eleinte nagyon féltünk, mert úgy nézett ki, mint egy tömeggyilkos, ráadásul a háza tele volt ijesztő szerszámokkal, mivel asztalosként dolgozott. De hamar kiderült róla, hogy nagyon kedves és segítőkész, és végül nála is jól éreztük magunkat. – Eszter és Márti elmondása szerint a legmeglepőbb az a bizalom volt, amit szállásadóik tanúsítottak irántuk. Egyik vendéglátójuk, egy orvostanhallgató, például 34 órás munka után várta őket tárt karokkal, és még órákat beszélgetni is volt ereje. Mikor másnap reggel vissza kellett mennie dolgozni, a kulcsot a lányokra hagyta, hogy miután elmennek, dobják a postaládába. Eszter hátrányként azt említi, hogy olyankor is kell egy kicsit ismerkedni, beszélgetni a szállásadóval, amikor az ember hullafáradtan érkezik meg, és tényleg csak egy ágyra vágyik, de ez elenyésző probléma ahhoz a sok élményhez képest, amit az ember ilyenkor átél.

Akiknél életforma

Szy György két éve regisztrált, azóta körülbelül száztízen jártak nála. Volt olyan vendége, aki eredetileg csak három-négy napot töltött volna nála, de annyira összebarátkoztak, hogy tovább maradt. Gyuri mindamellett, hogy ennyi vendéget fogadott már, maga is kihasználja a CouchSurfing adta lehetőségeket, így tavaly egy másfél hónapos utazást tett Amerikában, ahol három éjszakát kivéve önkénteseknél szállt meg. – Az emberek életébe tudtam belepillantani, időt töltöttem velük, láttam, hogy hogyan élnek ténylegesen. De nehéz előre tudni, hogy kivel hogyan jössz majd ki. Nehéz az időzítés is, van, ahol egy hétre is szívesen maradnál, mert gazdag a programlehetőség, máshol meg egy éjszaka után továbbállnál. Az is előfordulhat, hogy hetekig nem tudsz magadnak egy kis privát nyugalmat biztosítani, hiszen másokkal élsz.

Amire figyelni kell

Mindenki egybehangzóan állítja, hogy az adatlap kitöltése nagyon fontos, hiszen a szállásadók a profil alapján tudják kiválasztani, hogy szívesen látják-e vendégül az embert vagy sem. Zolinál már több ember lakott: – A tagok által egymásnak adott szöveges értékelések elegendő támaszt nyújtanak, hogy eldönthessem, mennyire szimpatikus és megbízható az az ember, aki tőlem kér szállást. Ez a CS minősítési és ellenőrzési rendszere. – A referenciák nem csak az utazókról, hanem a szállásadókról is fontosak, hiszen a többiek így tudnak később választani.

A CouchSurfing és a Hospitality Club nonprofit nemzetközi kezdeményezések, amelyek az önkéntességen alapulnak. A CouchSurfing honlapján 2004-es indulása óta több mint egymillió-egyszázezer ember gyűlt össze a világ 231 országából, akiknek több mint 50%-a akár szállást is biztosít a honlapon regisztrált utazók számára. A hasonló elven működő Hospitality Clubnak több mint háromszázezer tagja van. A CouchSurfing kezdeményezés célkitűzése alapvetően egy olyan emberek közötti nemzetközi hálózat kiépítése, amely amellett, hogy oktatási célokat is szolgál, fejleszti a kollektív öntudatot, toleranciára nevel és elősegíti a kultúrák közötti megértést.
www.couchsurfing.com
www.hospitalityclub.org
magyar.hospitalityclub.org/indexhun.htm
 

Fotó

Antwoord a Sound legbetegebb koncertjeHarmadik típusú fesztiválnyárDIY - Így készült a 3D MOHA logóBetyárdűlőFridge Fesztivál 2011SzépségkirálylányRomani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumFejbőrtérkép