• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Izraeli–palesztin bulit rendez az On The Spot

14 konfliktuszóna 14 filmje után itt az első On The Spot Party: a fiatal filmesek és a koncertszervező Deck Attack stábja először röpíti egy színpadra a világ legismertebb konfliktusának két pólusát: március 29-én 21 órától a Gödörben egymás után lép fel a palesztin hiphoper SAZ és az izraeli Balkan Beat Box! •

buli / ajánló / gödör klub / Gáza / Izrael

2011.03.29.

írta/forrás
Halász Áron

S. Takács András és Cseke Eszter két éve járja a világ konfliktuszónáit, sorozatuk révén 2010 médiaszemélyiségeivé választották őket. Első filmjüket is a Gázai övezetben forgatták az Spektrum Tv számára.

Sameg Zakout, alias SAZ az izraeli Ramlában van otthon, s itt tapasztalta meg azt is, miként veszi át a város megmaradt arab negyede felett az irányítást a drog és az erőszak. Élményei, a jeles amerikai elődök s arabtanára (!) vezették rá, hogy rímekben és énekbeszédben, pattogó ritmusokra adja elő, mit gondol a körötte zajló életről, az izraeli arab múltról és jelenről. Már egy jó ideje a közel-keleti (meglepő, de virágzó) hiphopélet egyik legfontosabb alakja, aki szerepelt már a Rolling Stone-ban, a CNN-en s felbukkant a legfontosabb nemzetközi hiphopfórumokon is – az angol/arab nyelvű produkció és a kivételes beatboxtechnika remélhetőleg áttör a nyelvi korlátokon is.

A másik fellépő, a világszerte népszerű Balkan Beat Box alapítói Izraelből származnak, ám végül Brooklynban találkoztak egymással. Tamir Muskat és Ori Kaplan már a BBB előtt is figyelemre méltó zenei pályafutást mondhatott magáénak: előbbi dobosként a Firewater és a Big Lazy formációk tagjaként, utóbbi (aki már otthon, Tel-Avivban is ismert jazzszaxisnak számított) a híres Knitting Factoryhoz köthető produkciókban, a már említett Firewaterben és a nálunk is népszerű Gogol Bordellóban játszott. A kétezres évek elejétől dolgoznak együtt – s idővel újabb alkotótárs csatlakozott hozzájuk: Tomer Josef MC/vokalista személyében. 2005 óta három lemezt is készítettek – s albumról albumra megújuló, izgalmasan hibrid produkcióval tudtak összeállni: a dub/dancehall zenék, a balkáni népzene, a cigányzene, a klezmer, a jazz, a punk/metál, a hiphop – mi több, egy idő után a rai és a flamenco szervesült egységgé.

Alighanem frenetikus produkciókat láthat/hallhat a Gödör közönsége, a fellépőket az On The Spot felvételeiből készült VJ-szett kíséri – a koncertek előtt és után pedig a Deck Attack legénységének (Infragandhi, Negro) DJ-szettje keretezi majd be az eseményt.

Belépő: 2000 Ft

Andrással az On The Spotról készített interjúnkat elolvashatjátok itt, mélyebb interjúnk pedig az áprilisi Belépő kiadványunkban jelenik meg.

Fotó

Gazdag szülőt mindenkinekKötélruha és bringaszoknya BetyárdűlőAz elegáns frissességTrash refreshVizsgadivatKülker Gólyatábor 2011. BalatonlelleY-generáció