• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Két napos dokumentumfilm-fesztivál - hogy értsd mi a helyzet

Idén rendezik meg harmadik alkalommal január 22–23-án az ELTE TÁTK dokumentumfilm-fesztiválját, „Ha érteni akarod a világot...” címmel az Örökmozgóban. Szirony Szabolcs öt éve vezeti minden vasárnap a „Csók a sötétben” című dokumentumfilmklubot, így lett a filmfesztivál programszervezője is. Vele beszélgettünk a dokumentumfilmek készítéséről, azok fontosságáról, a világ megértéséről. •

film / dokumentumfilm / interjú / fesztivál / moha magazin január

2011.01.19.

írta/forrás
Gallai József

 

MOHA: Honnan jött a dokumentumfilm-fesztivál ötlete?

Szirony Szabolcs: A fesztivál három éve indult, az ELTE Társadalomtudományi Karának nyílt napjaként. A cél a társadalomtudományok és az egyetem munkájának a bemutatása volt a mozi által. Első évben még játék- és dokumentumfilmes szekciót is csináltunk, de a dokuszekció akkora sikert aratott, hogy a következő évben már inkább csak erre koncentráltunk. Az Örökmozgóban megrendezett kétnapos program nagyon bejött, szinte végig telt házas vetítéseink voltak. Sokan mind a tizenhat filmet megnézték. Ekkor még főként magyar filmek voltak műsoron, mindössze két külföldi alkotást mutattunk be, a DJ Shadow zenéjével megtámogatott, New York-i hajléktalanok életét bemutató Dark Dayst és a többszörös fesztiválnyertes holland Chicago Block című filmet, mely több kultúra együttéléséről szól egy háztömbön belül. Mindkét film nagyon fontos társadalom- és kultúrpolitikai kérdéseket feszeget.

MOHA: Volt valamiféle rendezőelv a különböző szekciók kialakításában?

Szirony Szabolcs: A filmszekciókat a TÁTK szakjainak megfelelően alakítottuk. A szakok oktatói, diákjai, a filmek készítői és szereplői a vetítéseket követően beszélgetésen vehettek részt. A szociális munkás szekcióban például a függőséggel küzdő fiatalokat segítő Megálló Alapítványról szóló film készítőivel, a kliensekkel és az ott dolgozókkal beszélgettünk.

MOHA: Mik lesznek az idei év témái?

Szirony Szabolcs: Ebben az évben lesz szó a mélyszegénységről, a generációk együttéléséről, az elöregedő társadalomról, a boldogság-boldogulásról, de lesz egy szekció, ami a hatalmas városok, a megapolisok életét mutatja be. Magyar filmek közül kiemelném a Sorsod Borsod címűt, ami két fiatal bűnelkövető életét mutatja be, illetve Bódis Kriszta Ózd külvárosában zajló filmes projektjéről készült filmet. Az ott élő roma fiatalok részvételével filmet készítenek, így az alkotás-produktum-sikerélmény folyamata segít saját korlátaik leküzdésében. Levetítünk egy dán filmet egy rendkívül gazdag nyolcvanéves asszonyról és ötvenes éveiben járó lányáról. A két hölgy portugál tengerparti villájában él, sosem kellett dolgozniuk, de egyszer csak elfogy a pénzük, meg kell tanulniuk dolgozni, átlagemberként élni. Egy másik film kanadaiak munkája, mely egy mára világhírűvé vált Sierra Leone-i zenekart mutat be, ennek tagjai kivétel nélkül a hazájukban dúló polgárháború elől menekültek a szomszédos Guineába. Zenéjükkel a háború okozta traumát próbálják feldolgozni, rengeteg pozitív energiát árasztva.

MOHA: Milyen lesz a magyar és külföldi filmek aránya?

Szirony Szabolcs: Sajnos a kényszer szülte, hogy több külföldi filmet vetítsünk, ugyanis Magyarországon manapság nagyon kevés dokumentumfilm készül. Mint minden más, a dokuszakma is forráshiánnyal küzd.

MOHA: Miért pont dokumentumfilm?

Szirony Szabolcs: Míg a kereskedelmi tévék esti bulvárműsora alig szán időt történetek feltárására, addig a dokumentumfilmes fél évet, de akár éveket tölt filmjének szereplőivel rendkívül bensőséges, őszinte, sokkal árnyaltabb kapcsolatot kialakítva velük. A néző sokkal könnyebben tud azonosulni, közösséget vállalni a film szereplőivel, könnyebben érzi át helyzetüket. Az én dolgom, olyan ívet adni a filmösszeállításnak, hogy az közösségi élményt is adjon, lehetőséget a közös feldolgozásra, rengeteget tanulva, cselekvésre ösztönözve a másikat. Ezt sugallja a fesztivál mottója is: „Ha érteni akarod a világot...”

Facebook oldal: http://www.facebook.com/haerteniakarodavilagot

Facebook esemény: http://www.facebook.com/event.php?eid=179918828697653&index=1

Néhány film trailere:

Fotó

Külker Gólyatábor 2011. BalatonlelleBetyárdűlőA város szuperhőseiCareer power bitchTöbb technót a ParlamentbeKendoFridge Fesztivál 2011Menni vagy nem