• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ha már a Gödör is füstmentessé válik…

2012. január 1-jével hatályba lép a „nemdohányzók védelméről szóló” törvény. Az illuminált állapotban lévő szilveszterezőknek azonban büntetéstől még nem kell tartaniuk, hiszen csak áprilistól szabhatnak ki bírságot a szórakozóhelyek, illetve az őket felügyelő szervek. A messzi dátum ellenére a Gödör Klub már idén akcióba lendült. •

gödör klub / Zöld / szórakozóhely / környezetvédelem

2011.10.26.

írta/forrás
Facsády Orsolya

Fontos tudnivalók

A sokakat felháborító, másokat örömmel eltöltő, vagyis a társadalmat nagymértékben megosztó rendelet a zárt, közforgalmú helyekre terjed ki. Ebbe egyaránt beletartoznak az oktatási és közintézmények, a munkahelyek, valamint a szórakozásra kialakított létesítmények. Bizonyos épületek külső, szabad levegőjű területein is be kell majd tartani a bejárati ajtótól számítandó ötméteres távolságon való rágyújtásra vonatkozó előírást. Ezenkívül az önkormányzatoknak ugyancsak joga van helyi rendeletben korlátozni az egyes közterületeken végbemenő füstölgést, természetesen figyelmeztető táblák kihelyezésével és szóban való felszólítással. A szabálysértési bírság idén még csak húszezer forint, jövőre már harmincra ugrik és a vendéglátóhelyek vezetőinek ugyanúgy érdeke lesz a regula betartása, mint az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség személyében meghatározott ellenőrző szerveknek. Az egyik kedvelt budapesti romkocsma üzletvezetőjétől megtudtuk, számukra érdemes lesz felmérni majd, hogy a közterületen hangoskodó fiatalok miatt kiszabott büntetés vagy a dohányzástilalom szankciója lesz-e majd magasabb, és csak utána dönteni a cigizés felfüggesztéséről.

MI-TI-ZÖLD

A Gödör Klub szervezőinek elmondása szerint a civil aktivizmus és a környezettudatosságra való ösztönzés már a megalakulásnál a rendezvények meghatározó elemei voltak. A „Gödörinda” elnevezésű, fenntarthatósággal kapcsolatos zöldprogram 2009 óta figyel a szórakozóhely ökológiai lábnyomára. Teszi ezt a napi üzemeltetésben is megjelenő szelektív hulladékgyűjtéssel, energiatakarékos izzók és csaptelepek használatával, újrahasznosított papírból készült szóróanyagok készítésével, valamint környezetbarát tisztító- és mosogatószerek alkalmazásával. 2011. április 23-tól bevezették például a sokunk által már jól ismert, betétdíjas re-poharat. A pultnál kétszáz forintért bérbe vehető és tartalmának elfogyasztása után visszaváltható, masszív műanyag ivóeszköz akár száz alkalommal is újramosható. A „gödörindások” véleménye alapján azért volt fontos a szóban forgó módszer elterjesztése, mert körülbelül évi egymillió műanyag pohár került a kukákba a Gödörnél.

A Gödörben már tilos, máshol még próbálkoznak

„Toleránsak vagyunk, de híresen toleránsnak kell lennünk a nemdohányzókkal szemben is. Jómagam ugyancsak dohányzom, egy doboz cigit minimum elszívok naponta” – mondta Filep Ákos, a Gödör Klub igazgatója a füstmentesség helyszíni bejelentésénél, szeptember 22-én az Európai Autómentes Napon. Azóta a koncertteremben és a bárpult körüli részen „füstmentes klub” felirattal ellátott, zöld színű táblákkal találhatjuk szemben magunkat. Bár a rágyújtás retorzióval még nem jár – maximum a pultos lány szól rád, hogy menj ki a hely elé –, a legtöbben alapból az ajtó előtt eregetik a füstöt. A regula éppúgy vonatkozik a fellépőkre, mint az alkalmazottakra és a látogatókra. A hideg időszak miatt egy fűtött, külső dohányzóhely került kialakításra, aminek a befogadóképessége nem túl nagy ugyan, mégis hasznosnak mondható.

A Gödör határozott fellépésével szemben több budapesti szórakozóhelynél még csak a próbálkozás látszik kibontakozni. A Dürer Kertben például megjelentek a „nemdohányzásra” felszólító táblák, de minden más – többek között a hamutálak az asztalon – ugyanúgy maradt. A Morrison’s 2-ben viszont már tavaly eltüntették a csikktartókat, amivel csupán a takarítóknak okoztak nagyobb munkát, hiszen ez senkit sem befolyásol abban, hogy ne gyújtson rá. Hajnaltájt a táncparkettek padlóján általában több ezer cigimaradék hever. Hogy mi lehet a jó módszer a lakosság megnevelésére, arra még nem születtek hazai tapasztalatok. Annyi viszont biztos: ahogy a leszokáshoz is egy, a függőség elleni erős elhatározásra van szükség, úgy a vendéglátóhelyeknek egyaránt egy markáns döntést érdemes majd meghozniuk.

Fotó

Y-generációDivat - 2011 nyárGazdag szülőt mindenkinekRomani Divatbemutató szeptember 21.DIY - Így készült a 3D MOHA logóCareer power bitchTöbb technót a ParlamentbeAntwoord a Sound legbetegebb koncertje