• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Fesztiválszezon közös turnébusszal?

A fesztiválkutatásunk fő tanulsága: az európai line-upok idén kísértetiesen hasonlóak, így akkor sem maradunk le sok mindenről, ha a fesztiválszezont a régióban vagy az országon belül töltjük. Előbb-utóbb mindenki megérkezik Magyarországra. •

MOHA magazin 2013 nyár / fesztivál / Balaton Sound / volt / sziget / exit fesztivál

2013.07.10.

írta/forrás
pglet

Festival non plus ultra

Európa két legmenőbb bulijára, a fesztivál-atyaúristenként számon tartott 40 éves Glastonburyre és az „újonc” Tomorrowlandre már hetekkel ezelőtt kitették a „sold out” táblát. Előbbi  a legendás fellépőgárdájáról híres, idén a Rolling Stonest, 2011-ben többek között a U2-t, a Coldplayt és Beyoncét szállították a közönségnek a szervezők, de az Oasis vagy az R.E.M. is olyan gyakran fordult meg Piltonban, mint nálunk David Guetta. A Tomorrowland irdatlan látványelemeiről híres. A füstöt, tüzet és konfettit hányó arcos-napocskás színpadok, lézerek és szivárványok között az elektronikus zenei szcéna legfontosabb előadói váltják egymást a pult mögött. Érdekes adat, hogy míg a legtöbb fesztiválnak nagyságrendileg annyi rajongója van a Facebookon, amennyi az éves látogatószáma, addig a 180 ezer főt befogadó Tomorrowland posztjait 3 285 000 ember követi világszerte.  Európa több tucat fesztiváljára azonban még karszalagot válthatunk súlyos eurókért cserébe. Némi túlzással élve azt kell csupán eldöntenünk, hogy inkább rockra, elektronikus zenére vagy a kettő egyvelegére vágyunk igazán, a line-upok ugyanis  kínosan hasonlóak. Indie-rock vonalon a Queens of the Stone Age, a Blur, valamint a The Vaccines fémjelzi a legtöbb bulit, de Azealia Banks, James Blake, a Disclosure, a Crystal Castles és a Chase & Status is bérelhetne közös turnébuszt nyárra.

Tengerpart kontra főváros

Részben a brit trendeken múlik, hogy melyik fesztivál produkál jó szezont, az embertömeg bázisát ugyanis sok helyen a szigetországi tinédzserek képezik. Ennek okát nem a helyi felhozatalban kell keresni, egész egyszerűen az ottani árak és belépési szabályok nem kedveznek ennek a rétegnek, a Wight-szigeten megrendezett Bestivalra például a 13 és 17 év közöttiek csak 30 éven felüli kísérővel léphetnek be. 2011-ben az Exit és a patakokban folyó slivovica  hatalmas tömegeket vonzott Szerbiába, tavaly viszont már a horvát tengerparti elektrofesztiválok vitték a prímet. Az elmúlt években jelent meg a palettán a Soundwave és a Hideout, idén pedig már itt a kistestvér, a nyár végi Unknown. Aki a klasszikus dagonyázós-gumicsizmás fesztiválélményre vágyik, választhatja a  minden évben meztelen futóversenyt rendező dán Roskilde-ot, a kultikus MELT!-et vagy az ukrán pusztában rendezett,  kéthetes Kazantipet. A fővárosok is igazi csemegéket kínálnak. Barcelonában a Sónar és a Primavera Sound, Németországban pedig a Tempelhof repülőtéren megrendezett Berlin Fesztivál tuti tippjeink között szerepel.

Hazai pálya

A Sziget még mindig Európa legnagyobb fesztiválja évi 390 000 látogatójával, idén a már említett Blurön vagy Azealia Banksen kívül Little Bootsot, Emiliana Torrinit, Mikát és az Empire of the Sunt is meghallgathatják az Island of Freedom alkalmi polgárai. A Balaton Sound célközönsége ugyan mintha folyamatosan változna, Zamárdi egyre több magyart és külföldit vonz évről évre, melyet a tavalyi látogatócsúcs is jelez. A VOLT kedvéért idén is megéri Sopronig zötykölődni, Jamie Woon, a Gusgus vagy az Example buliján mi tuti ott leszünk. Aki pedig az olcsó(bb) bérlet-hazai előadók-sör kombinációra szavaz, a SZIN-en, a Hegyalján vagy az EFOTT-on biztosan megtalálja a számítását 2013-ban is.

 

Fotó

BetyárdűlőVizsgadivatKendoDivat - 2011 nyárSzépségkirálylányRomani Divatbemutató szeptember 21.ERASMUSMANFacebook