• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


„Keep up the myth”

Április 2-án nyitotta meg kapuit a VI. Cékl’art művészeti mustra. Szervezői, a két fiatal egyetemista, Nyulasi Lili és Szenoner Noémi azért álmodták meg a rendezvényt, hogy teret adjanak a tehetséges kortárs művészeknek a bemutatkozásra. •

művészet / kiállítás

2011.04.04.

írta/forrás
Kocsis Andrea

Immár hatodik éve teremtenek lehetőséget számukra, hogy egyedi megjelenési közegben állíthassák ki munkáikat, hidat építve ezzel művész és befogadó közé, a profi körülmények létrehozásával pedig segítsék őket karrierjük megalapozásában.
Küldetésük része az is, hogy a kortárs művészet és az abban még járatlan közönség között is létrejöjjön a kommunikáció: az elzárt galériák helyett idén is alternatív megoldást találtak a helyszínre – ez alkalommal a Gozsdu C udvar pincéjét választották, amelyet április 10-ig kereshettek fel. És feltétlenül tegyétek meg. A 2011-es pályázatra érkezett munkák közül 89 fiatal művész több mint 200 pályaműve látható – esetenként érinthető. Festményekkel, szobrokkal, videomunkákkal ugyanúgy találkozhattok, mint fotókkal vagy iparművészeti alkotásokkal – a sokszínűség és a változatosság garantált, a munkákban csak egy a közös: a „hungarian beauty” téma, amely a pályázat szervezőszava volt.

Kinek mi a hungarian beauty?

Számos érdekes értelmezés született: volt, aki a népművészet esztétikumát ragadta meg, másokat a területi-városi problémák ihlettek vagy éppen a szociális kérdések. Talán a legsikeresebbeknek mégis a politikai indíttatású művek tűnnek. Nem lehet nem észrevenni a belépéskor szemünket kiszúró óriás olajfestményt a falon. G. Horváth Boglárka munkája, melyen a művésznő Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc között táncikál, képünkbe tolva a feliratot: „Mi önért vagyunk, ön miért van?” Persze kevésbé direkt megoldásokkal is lehet találkozni. Keserű Mihály Magyarlé c. digitális munkája A tanú és a Nemzeti dal sajátos rájátszása. Szelecki Rozi Szabadság c. videomunkája pedig Andy Warhol Empire című – az Empire State Buildingről készült – filmjének mintájára készült portré a Szabadság-szoborról, amely a szabadságfüggés közötti ellentétet feszegeti. Nem megdöbbentő, hogy az ellentét és a kettősség szinte hívószavak a bemutatott alkotásokban. Például Timkó Bíbor értelmezése a magyar szépség címre a Gárdás lány nevet kapta: fatábla két oldalán stilizált pusztában ácsorog a népviseletes lány és a gárdista lány.

Kissé átnyargalva a szociális-városi témakörbe, a szépség csipkében köszön vissza: a Miss Rákospalota, Miss 8. ker. vagy Miss M7 címekkel rendelkező prostiruha-portrékat nézve nem nehéz elképzelni Déli Anett értelmezését. Kihagyhatatlanok Gazdag Péter rendkívül finom szociális érzékenységgel készült rajzai, de lessétek meg Nádas Eszter Városszépítés I-II. c. munkáit: a fotóin lévő házat, ha máshogy nem, akrillal még felújíthatjuk.

Bele kell törődni, hogy egyszerűen nem szabadulunk a sztereotípiától: a kaja még mindig előkelő helyet foglal el a hungarikumok listáján. Disznótor, hurka, maciméz, csülök, vizuálisan is élvezhető magyar baromfi – sajátos kontextusban.

Fiatal művészek: 20 évtől 60-ig

Winkler Nóra a megnyitón elmondta, hogy a művészek „fiatal” kategóriába sorolása eléggé önbevallásos módszerrel működik, mondjuk úgy, a lélek alapján tágan értelmezett. Tematikát tekintve viszont nagyon is eleven és friss a felhozatal: a „Budapest Avantgarde” nemcsak Szabó-Lencz Péter munkáinak címe, hanem a kiállítás összefoglalására is alkalmas lehetne. Fogasház, Blaha, Wesselényi stb., vagyis a mi szubjektív Budapestünk. Ráadásul átfedés is látható a 80-as generáció projekttel: Oravecz Évi Kapcsolataim és Farkas Kata SMS-könyv c. alkotásaival már találkozhattak azok, akik részt vettek a Gödörben a 80-as generáció összművészeti fesztiválon.

Winkler Nóra megemlítette továbbá, hogy ez az év sem volt könnyű a művészeti élet számára, még a „heroikus küzdelem” kifejezés is elhangzott. Így még nagyobb eredmény, hogy ismét létrejöhetett a kiállítás Nyulasi Lili és Szenoner Noémi jóvoltából, és a műveket kiválogató zsűri tagjai pedig Spengler Katalin (szakújságíró, műgyűjtő), Garam Judit (a MONO Fashion és Galéria tulajdonosa), Rényi András (ELTE Művészettörténeti Intézet vezetője), Kozma Zsolt (szakújságíró), Sugár János (képzőművész) voltak. Tehát igyekezzetek: a színvonalas és szórakoztató programot április 10-ig ingyenesen meglátogathatjátok a Gozsdu C Udvar pincéjében. Makkai-Kovács Beatrix szavaival búcsúzva: Hungarian beauty – „A napra lehet nézni, de rád nem”.
 

Fotó

Az új szépségideál az androgünKülker Gólyatábor 2011. BalatonlelleAntwoord a Sound legbetegebb koncertjeGazdag szülőt mindenkinekTrash refreshFacebookDivat - 2011 nyárFridge Fesztivál 2011