• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Top 10 női szak

Fogadjátok szeretettel listánkat a legnőiesebb egyetemi szakokról. A férfi lista elkészítése után nem sajnáltuk az időt és a fáradságot, hogy az egyetemi gender paletta másik felét is feltérképezhessük számotokra. Sztereotípiák itt is vannak, de csakis a ti érdeketekben. •

rangsor / / nők / Kommunikáció / egyetemi élet / egyetem

2011.02.07.

írta/forrás
Sz. Gy.

Vannak, akik szerint a nők jobban szeretik a csajos munkát. De mitől is lesz egy munka csajos? Mi abból az előítéletből fogunk kiindulni, hogy a nőket kevésbé érdekli a pénz, leendő szakmájuk megválasztásakor a világmegváltó szándék és az önkifejezés vágya vezérli őket. Ebben mellesleg egyetértenek velünk nálunk sokkal okosabb emberek is. Szóval nézzétek a listát.

10. Társadalmi nemek tanulmánya

Erasmus-félévem alatt Németországban volt szerencsém részt venni egy szemináriumon, amelyet a gender studies tanszék szervezett. Rajtam kívül kb. negyven nő volt a teremben (meg két Madonna-rajongó pasi). A lányok igazi harcos amazonok voltak, szóval a félév alatt meg se mertem szólalni, nehogy valami hímsoviniszta (vagy annak tűnő) mondat hagyja el a számat. De mindazok a férfiak, akik szeretnék egy olyan asszonnyal megosztani a hitvesi ágyat, aki szívén viseli a nők jogait, és nem hajlandó a főző-mosó asszonysorsba belenyugodni, jól teszik, ha körülnéznek a gender studies szak környékén.

9. Ápoló

Minden nehézfiú mellé kell egy érzőszívű nő, aki bekötözi a sebeit vagy egy-egy lövöldözés után kiszedi a testébe mélyen befúródott golyókat. Hogy pont az ápolót emeltük ki, és nem az orvost, az nem annak tudható be, hogy nem mernénk befeküdni egy női orvos kése alá, csupán úgy láttuk, az ápoló mégiscsak kevésbé félelmetes, mint doktori titulust viselő kollégája, már csak azért is, mert nem hadonászik azokkal a hatalmas éles szerszámokkal, felrázza a párnánkat, és állandóan mosolyog, ha elhalad az ágyunk előtt.

8. Nemzetközi kapcsolatok

Megismerni más kultúrákat – naná, hogy női feladat. A férfinak elég, ha ismeri a nemzetközi sörmárkákat és fel tudja sorolni az egyes nemzeti válogatottak focistáit. A nők ezzel szemben az emberre és a hagyományokra kíváncsiak (na meg az exkluzív, Magyarországon hozzáférhetetlen ruhakollekciókra). Szóval uraim, ha kifogástalan angollal büszkélkedhettek, szívesen tartanátok esküvőt Párizsban, lagzit Guatemalavárosban, a gyereket pedig akár Adisz-Abebába is járatnátok óvodába, akkor elég nemzetközinek mondhatjátok magatokat ahhoz, hogy az említett szakról válasszatok párt magatoknak.

7. Tanító és óvodapedagógus

Emlékezzünk csak vissza az általános iskolára. Hány férfit láttunk ott? Ha jól emlékszem, a tesitanáron kívül csak az igazgató tartozott az erősebb nemhez, na meg az osztályfőnök férje, aki reggelente bekísérte kedvesét a lurkók közé. Hasonló a helyzet az óvodában is, Hulk Hogan kultikus filmszerepét leszámítva a férfiak távol tartják magukat ettől a munkától. És hogy miért is jó ezekről a szakokról párt választani? Uraim, aki elbír egy sereg öt- vagy nyolcévessel, az a ti nyavalyáitokat is el fogja viselni.

6. Marketing

Színes, izgalmas, trendi – egy olyan szakma, ahol a hölgyek kiélhetik a vágyaikat, rátukmálhatnak mindenfélét az emberekre, és még pénzt is kereshetnek. Aki marketinges feleséget választ, nem biztos, hogy minden korlátozás nélkül hordhatja otthon a nadrágot, de legalább izgalmakban gazdag életre számíthat.

5. Jogász

Erre mondhatnám igazolásként, hogy Doktor Szöszi – de nem fogom. A rózsaszín ruhás ügyvédnő egyrészt (már) nem menő, másrészt csak egy nagyon minimális töredékét fedi le a női ügyvédeknek. De azért ne hagyjuk el a képernyőt! Fantasztikus példa lehet Alicia Florrick (A férjem védelmében ügyvédnő karaktere), aki két gyermek felnevelése és egy hűtlen férj megbüntetése mellett még a bíróságon is helytáll. Nem hiába kérdezgetik tőle folyton a fiatal lányok, hogyan lehet majd belőlük is sztárügyvéd. A férj pedig alig várja, hogy végre visszatérhessen a közös hálószobába, mert Alicia a sufniba száműzte.

4. Pszichológus

A férfiak sosem fogják már megérteni a női lelket, a férfi lelket pedig nem is akarták soha. De vannak még nők, akik szerint van esély önmagunk és mások megismerésére, sőt azt is szentül hiszik, hogy nem lehet mindent az Ödipusz-komplexusra visszavezetni. Na, ők járnak a pszichológia szakra. A férfiak jobban teszik, ha vigyáznak velük, mert egy ilyen nő átlát a legkeményebb álcán is, nála nem lehet egy csokor virággal és egy „na de szeretlek bébi” mondattal letudni a kínos helyzeteket: fel kell készülni az éjszakába nyúló Canossa-járásra vagy meg kell próbálni jól viselkedni.

3. Kommunikáció

Ugye, láttátok a Tőzsdecápák második részét? Ha kicsit is figyeltetek, észrevehettétek, hogy Oliver Stone korunk legelemibb nemi sztereotípiáival operál: a barátnő mi mást csinálhatna, mint hogy újságot ír (oknyomoz), miközben pasija a tőzsdén megszerzi majd a milliókat, hogy legyen mit a tejbe aprítani (az első rész hölgye még lakberendezett). Merthogy mi is az az újságírás? Egy olyan meló, ahol az ember képes mutogatni magát, oszthatja az észt (persze nem olyan szuggesztíven, mint az előző lista filozófusai), és szentül meg lehet győződve arról, hogy az éhbérért kitermelt cikkeivel megváltja a világot. Még ha ez nem is fog így megtörténni, legalább sok örömét lelheti ebben a munkában. Szóval ha elégedett párt szeretnél, akkor a kommunikáció szakon megtalálod.

2. Nyelvszakok

„Ahány nyelv, annyi ember” – szólt a bölcsesség nagyszüleink idejéből. Mostanában, amikor már találni is embereket az országban, akik használható szinten beszélnek idegen nyelveket, megnőtt a nyelvhalmozók száma is. Na meg persze azoké, akik egy-egy nyelv mellé a kultúrát is szívesen elsajátítanák. Nekik találták ki a nyelvszakokat. És minthogy a nyelvszakos nyelvtanulás hosszú és bonyodalmas folyamat, aminek ráadásul a végén nem a nagy lóvét, hanem a tanári állást látjuk, a férfiak legtöbbször nagy ívben elkerülik ezeket a képzéseket (kivéve, amikor csajozni mennek).

1. Turizmus-vendéglátás

Tavaly (is) a turizmus-vendéglátás bizonyult a legnépszerűbb szaknak, amelyre összesen 4393-an jelentkeztek első helyen. Minthogy a férfilistán nem találtuk meg múlt héten, ezért azt kell feltételeznünk, hogy itt egy női szakról van szó. Na de miért is? A turizmus és a vendéglátás kirángat minket a mindennapok szürkeségéből, lehetőséget ad, hogy kipihenjük az állandó robotolás okozta fáradalmakat, és egy kicsit jól érezzük magunkat. Akik főállásban ezzel foglalkoznak, talán nem váltják meg a világot, de mindenképpen hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek szebbnek lássák az életet. Remélhetőleg a szolgálati idő lejárta után is – reménykedhetnek az urak.

 

Fotó

DIY - Így készült a 3D MOHA logóGazdag szülőt mindenkinekKülker Gólyatábor 2011. BalatonlelleTrash refreshBetyárdűlőCareer power bitchVizsgadivatSzépségkirálylány