• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Aránytalanul drága a magyar tandíj – infografika

Magyarországon a tandíj szitok szóvá vált, amiért a jelenlegi kormányzat nagy mértékben felelős. Így a magyar oktatáspolitika elmulasztotta, hogy az elmúlt 20 évben fokozatosan jól átgondoltan, szociális ösztöndíjrendszerekkel megtámogatva beárazza a felsőoktatást és ezzel párhuzamosan a hallgatóktól megkövetelt anyagi áldozatért cserébe növelje a szolgáltatás színvonalát. Most persze ég a ház, és a kontinens egyik legdrágább tandíját zúdítják a hallgatókra, ami számos európai egyetemmel összehasonlítva nem versenyképes. INFOGRAFIKA •

infografika / tandíj / felsőoktatás / oktatáspolitika

2012.12.05.

írta/forrás
Lebhardt Olivér

Az alábbi ábra átlagos 257 000 Ft-os magyar tandíjjal számol. (Ez az átlag ad hoc jellegű választás alapján, a jogász és a közgazdász képzések árából jött ki, de ha fele ekkora buborékot képzelünk is ide, egy-egy részösztöndíjas képzéssel számolva, akkor sem tűnik versenyképesnek a magyar felsőoktatás.)

Az ábra nem tartalmazza a megélhetés költségeit. Ennek oka, hogy az alábbi országokban az élet finanszírozható diákmunkával, így az összehasonlítás értelmetlen lenne. Különbségek itt is vannak, erről még később csinálunk egy infografikát. Másként megfogalmazva: mi önfenntartó egyetemistákkal számolunk.

Az árak mellé érdekes összehasonlítás, hogy a nagy nemzetközi egyetemi ranglistákon, hogyan szerepelnek a lentebb jelölt nemzetek egyetemei. A Times kétszázas listájára például a következő országokból ennyi intézmény jutott be:

Németország: 11, Franciaország: 7, Svédország: 5, Dánia: 3, Finnország: 1, Ausztria: 1, Spanyolország: 0, Portugália: 0, Olaszország: 0, Szlovénia: 0, Görögország: 0, Magyarország: 0

Persze sok szempont van: segít az Egyetem Guide-unk vagy a Scholaris

A végeredmény egyszerű ár/érték számítás lesz.

Magyarország Kormánya sajnos arra számít, hogy ezt a számítást a többség nem végzi el, és valahogy megmenekül a magyar felsőoktatás a teljes csődtől.

Katt a nagyobb képért!

by infoporn

Update: Sokan nehezményeztétek, hogy nincs rajta az összes ország, köztük olyan kirívóan magas tandíjak, mint az UK a maga 9000£-jával. A lista összeállításának szempontja: a magyar hallgatók számára mesterképzésben legjobban elérhető országok voltak. Azaz önfinanszírozó egyetemisták számára akartunk egy reális helyzetben ár/érték számításhoz információkat szállítani. Pl. Nem reális, hogy valaki, akit nem támogatnak és nem zseni Hollandiába vagy Oxfordba járhat mesterképzésre.

Ezzel együtt jogosak a kifogások és már készül az enciklopédikus teljességre törekvő lista.

Elkészült az UPDATE, egyelőre a szakmai blogomon látható, mert a google chart akad a mohán.

 

Fotó

Trash refreshDivat - 2011 nyárTöbb technót a ParlamentbeEgy hely nem elégVizsgadivatKendoHarmadik típusú fesztiválnyárAz új szépségideál az androgün