• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


A legendásan drága angol tandíj sem sokkal megterhelőbb a magyarnál

A legdrágább és legjobb egyetemekkel összehasonlítva is döbbenetesen drága lett a magyar felsőoktatás. Hogy valóban összehasonlíthatóak legyenek a tandíjak, megalkottunk a Tandíj Indexet, amiben kiszámoltuk, hány órát kell ma dolgozni Európa egyes országaiban, ahhoz, hogy az éves egyetemi tandíjat előteremthessük. •

tandíj / infografika / európa

2012.12.09.

írta/forrás
Lebhardt Olivér

Kezdjük  a legújabb hírekkel: Magyarországon van tandíj, – csütörtök óta tudjuk – kiválóság alapon a legjobb  20% ösztöndíjat, másik 50% tandíjkedvezményt vehet igénybe, persze a röghözkötés terhének elfogadásával. Az Eurydice, az Európai Bizottság hivatalos szervezetének felmérése szerint a 2011/12-es évben Magyarországon az éves tandíj160 000-350 000 Ft között mozgott az alapképzésben. (Mi is ezzel a hivatalos adattal számolunk, miközben tudjuk, hogy az egyes képzésekben nem ritka a 700 000 forintos éves tandíj, de kedvezménnyel kijöhet a 350 000-es érték.)

Ennek előteremtéséhez 690 Ft-os átlagos nettó órabérrel számolva a legolcsóbb képzés esetén 236 órát, a legdrágábbnál 510 órát, de 700 000 Forintos tandíj esetében 1020 órát is kell dolgozni. Azaz nálunk átlagos fizetéssel minimum 1,5 maximum 6 hónapot kell dolgozni a tandíj előteremtéséért. Teljesen nyilvánvaló, hogy szociális támogatási rendszer nélkül, rengetegen kiesnek majd a felsőoktatásból ilyen költségek mellett.

Az Eurostat 2011-es átlagos nettóbéreivel számolva kiderül, Európa számos más országában egyáltalán nem, vagy az ottani fizetésekhez képest lényegesen kevesebb terhet ró a lakosságra a tandíj (lásd: infografika) . Döbbenetes módon a legendásan drága angol felsőoktatás sem megterhelőbb a britek számára, mint a most kialakuló hazai rendszer a magyar hallgatóknak. Ennek gyakorlati jelentősége, hogy a felsőfokú tanulmányok diákmunkából sokkal inkább finanszírozhatóak Németországban, Skandináviában, Ausztriában vagy akár Lengyelországban, mint itthon, így a Magyar Rektori Konderencia félelme sem alaptalan, hogy a hallgatók egyszerű ár/érték számítás alapján inkább külföldön fognak továbbtanulni.

És akkor csak az árról beszéltünk és az értékről egy árva szót sem ejtettünk.

Katt a nagyobb képért!

Powered by infoporn.blog.hu

Forrás: Eurydice, Eurostat 

Fotó

FacebookTöbb technót a ParlamentbeBetyárdűlőRomani Divatbemutató szeptember 21.Pont Ott Parti - ArcokKendermajálisAntwoord a Sound legbetegebb koncertjeKalap és szaxi