• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ösztöndíjasok problémái

Nemzetköziesítés és hallgatói szolgáltatások a magyar felsőoktatásban címmel konferenciát rendeztek Budapesten, amelyen a CEEPUS miniszteri díj átadása mellett számos, a mobilitással kapcsolatos probléma is felmerült. •

Erasmus / külföldi ösztöndíj / pszichológia

2011.04.27.

írta/forrás
Szabó Kata

A konferencia CEEPUS miniszteri díj átadásával kezdődött, amelyet már másodszorra a Pécsi Tudományegyetem analitikai kémiai tanszéke által koordinált, a Bioanalitika tanítása és tanulása nevű hálózat kapta. A díjat Kilián Ferenc professzor vette át Elisabeth Sorantintól, a Központi CEEPUS Iroda főtitkárától és Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkártól.

Kutatás 15 ember között

A díjátadást előadások követték, amelyek a felsőoktatási mobilitás különböző aspektusait vizsgálták, és számtalan megoldandó problémára világítottak rá. Puskás-Vajda Zsuzsa, a Felsőoktatási Tanácsadó Egyesület munkatársa ismertette például kutatását, ami a magyar Erasmus-hallgatók külföldi tapasztalatait vizsgálta. Eszerint a kiutazó hallgatóknak több problématerülettel kell szembesülniük, ezek a lakáskeresés, a pénzügyek, a tanulmányok során felmerülő nehézségek, a nyelvtudás hiányossága, illetve különböző pszichológiai problémák. A hallgatóság nagy részét kitevő intézményi koordinátorok körében azonban kisebb felháborodást váltott ki, hogy a kutatás mindössze 15 megkérdezett diák tapasztalataira alapoz. Általános megfigyelés volt az előadók és kutatásokat végzők körében, hogy nagyon kevés volt ösztöndíjast tudnak rávenni, hogy utólag megossza a tapasztalatait, ezért igazából nehéz következtetéseket levonni.

Információhiány

Puskás-Vajda Zsuzsa szerint az Erasmussal kiutazó hallgatók elégedetlenek az itthoni felkészítéssel, és kevés információ birtokában utaznak külföldre. Árnyalja a képet azonban, hogy az ELTE-n például megpróbáltak felkészítő előadásokat, foglalkozásokat szervezni, de a érdeklődés minden esetben annyira alacsony volt, hogy nem tudták megtartani a programot. A fogadó egyetemek sem mindig helyeznek elég nagy hangsúlyt a hallgatók tájékoztatására, és nem segítenek eligazodni az idegen kultúrában. Finnországban, Norvégiában és a német egyetemeken azonban elég jól működik a tájékoztatási rendszer a hallgatók szerint. A lakáskeresés szintén problémás pont, míg északon sokat segítenek a szálláskeresőknek, a helyzet kaotikus Isztambulban és Párizsban, ahol ráadásul még nem is túl befogadó a társadalom. Mindezek mellett nehézséget jelent az ösztöndíjasoknak a fogadó egyetem más elvárásrendszeréhez alkalmazkodni, gyakran nem is tudják pontosan mit takar az a kurzus, amelyre online jelentkeznek.

Kevés pénz, sok stressz

Az Erasmus köztudottan az az ösztöndíj, amely igényli a hallgató és családja saját anyagi befektetését is, a támogatás átlagosan a költségek 43%-át fedezi, ami azt jelenti, hogy Németországban például akár 70%-ot, de Norvégiában csupán 20%-ot. A kutatás szerint a kép a kapcsolatépítés, a szociális háló terén sem felhőtlen. A diákok többsége az ösztöndíj alatt is inkább saját honfitársaival van jóban vagy más, szintén ösztöndíjas diákkal, mivel a helyiek gyakran nem igazán fogadják be őket.

Részben ehhez a témához kapcsolódott Lisznyai Sándor előadása is, aki az Erasmus-felkészítő és -levezető tréningek tapasztalatairól beszélt. Szerinte az ösztöndíjasok körülbelül 7%-a komoly problémákkal szembesül külföldön, krízishelyzetbe kerül. „Az ösztöndíj nem arra való, hogy a diák külföldre meneküljön a problémái elől. Ezek legtöbbször a család és a barátok hiányában tovább erősödnek” – mondta Lisznyai Sándor. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az Erasmus vagy bármelyik másik ösztöndíj mindenképpen stresszt, komoly megterhelést jelent, akár pozitív, akár negatív értelemben.

Ezekkel a kockázati tényezőkkel mindenképpen tisztában kellene lennie minden, külföldre készülő diáknak, ezért különösen fontos a kortárs segítők és a különböző hallgatói szolgáltatók tevékenysége. Ez azonban mit sem ér, ha a leendő ösztöndíjasok nem mennek el a programokra, csak kint szembesülnek a nehézségekkel.

Fotó

FacebookBelépőZSKF Gólyatábor CsopakY-generációEgy hely nem elégDIY - Így készült a 3D MOHA logóA város szuperhőseiKalap és szaxi