• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Megszűnik a legjobb networkegyetem?

Az origo birtokába került dokumentum szerint a jelenlegi 29 állami egyetem több mint felét megszüntetné az oktatási államtitkárság. Az átalakításnak áldozatul esne többek között a Corvinus Egyetem is. •

Corvinus / egyetem / politika / felsőoktatási törvény / felsőoktatás

2011.05.04.

írta/forrás
Szabó Kata

A Széll Kálmán Terv az elkövetkezendő három évben 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból. Az már korábban nyilvánosságra került, hogy a tavalyi 56 ezer felsőoktatásba bekerült hallgatóhoz képest jövőre csak 40 ezer, 2014-ben pedig csupán 30 ezer diákot vennének fel. Most úgy tűnik, sok egyetem és főiskola is áldozatul fog esni a reformcsomagnak.

Az origo információi szerint a megmaradó egyetemek között lenne a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi, a Debreceni, a Miskolci és a Szegedi Tudományegyetem, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a SOTE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem. Ezen intézmények rektoraival Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár már egyeztetett is, ahol az államtitkár a koncepciót mint „formálódó elképzeléseit”, illetve „az átalakítás egy lehetséges verzióját” mutatta be. A fent említett 10 egyetem mellett a jövőre megalakuló Közszolgálati Egyetem és a jelenlegi öt művészeti intézmény összevonásából születő egyetem működhetne állami finanszírozásból.

A koncepció szerint így megszűnne például a MOHA top networkegyetem-rangsorában első helyezést elért Budapesti Corvinus Egyetem is, karait a tervek szerint az ELTE, a Szent István Egyetem és a Műegyetem működtetné tovább. A tíz államilag működtetett főiskolából négy maradhatna, az Egri és a Nyíregyházi, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy kelet-magyarországi intézmény, amelynek még nem ismert a központja.

Azok az intézmények, amelyek nem férnek bele a kormány elképzeléseibe, nem kapnak több állami támogatást, így bizonyos karaik beleolvadhatnak a megmaradó intézményekbe, magánegyetemként működhetnek tovább vagy a megszűnés vár rájuk. A kormány a jövőben korlátozná azokon a szakokon a felvehető hallgatók számát, ahol a munkaerő-piaci tapasztatok szerint túlképzés van.

Az origónak névtelenül nyilatkozó rektorok aggályosnak nevezték az átalakításokat, mert szerintük összevonásokkal soha nem lehetett csökkenteni a költségeket, sőt az átalakítások, áttelepülések és a végkielégítések az első években csak vinnék a pénzt. Ráadásul az elkövetkezendő hetekben az intézmények „lobbipotenciálja” fog előtérbe kerülni.

És természetesen be is indult a tiltakozás! Csatlakozz!
 

 

Tisztelt Egyetemi Polgárok, Munkatársak és Hallgatók!

 

Az Origo.hu-n ma reggel hír jelent meg a magyar állami felsőoktatás egy lehetséges átstrukturálásáról. Ebben a Budapesti Corvinus Egyetem, mint „megszűnő”, négy másik intézményhez csatolt szervezet szerepel.

Szeretném tájékoztatni az egyetemi közvéleményt, hogy a hír tartalmát illetően egyetemünket nem keresték meg, konzultációt nem folytattunk.

Azt feltételezzük, hogy a felsőoktatási törvény készítési folyamata során felvetődő sok-sok ötlet egyikéről van szó. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a nem minőség alapú változtatások, fejlesztések sem az európai értékrenddel, sem vállalásainkkal nem összeegyeztethetőek, rontják az ország versenyképességét.

A Budapesti Corvinus Egyetem népszerűsége, eredményei, nemzetközi elfogadottsága inkább fejlesztendő, mint eltörlendő érték. Szeretnénk ezt még hosszú ideig így, a mai formában megőrizni.


Üdvözlettel:

Mészáros Tamás
Rektor
HHHhann

Fotó

Romani Deisgn divatbemutató Szépművészeti MúzeumEgy hely nem elégSzépségkirálylányKülker Gólyatábor 2011. BalatonlellePont Ott Parti - ArcokKalap és szaxiELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösDivat - 2011 nyár