• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Ív&Candie’s Erasmus Wonderland

Az Ív & Candie’s Wonderland blog mutatja be a pesti fotós lányduó, Szombat Éva és Gáldi Vinkó Andrea csodavilágát. Nevük egyre ismerősebben cseng a belvárosi divatvilágban. A VICE magazin révén világhír útjára lépett lányok karrierjét Erasmus-sztori indította el. Egy sztori, amelyik kilóg a sorból, és amelynek a lányok sajátos világlátásukat és az ebből következő elismeréseket vagy épp kritikákat köszönhetik. •

Erasmus / fotó / Párizs / sikersztori

2013.04.19.

írta/forrás
Halász Áron

Az Ív & Candie duó tagjainak úgy tűnik, megvalósultak az álmaik. Vica idén végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotó szakán, Andi pedig tavaly diplomázva egy reklámügynökségnél dolgozik. Elvállalják a legkülönbözőbb megbízásokat, de ha valami nem tetszik, tudnak nemet mondani. Ív és Candie névre hallgató alteregójuk szabadon szörfözhet a divatfotó szépen megkonstruált elemei és a világ pőre, vad, sokszor riasztó, de mégis humoros dokumentálása között. Munkáikban egyesül a trash és a posh, a fashion és a party, az analóg és az utómunka, a beauty és a nyomor.  Számos hazai divattervezővel és magazinnal dolgoznak együtt, állítottak ki a fotóskörökben csúcsnak számító Mai Manó Házban. Ugyanakkor blogjukon részegen fetrengő csajok, pihegő transzvesztiták és az Ecseri piac gigolói is fent vannak. Utóbbiakkal már a tanáraikat és a múzeumi közönséget is sokkolták, sikerrel.

Mindketten a MOME-n és a Fiatal Fotóművészek Stúdiójába tanultak, több kiállításon vettek részt együtt, de még külön. Minden azonban Párizzsal és az Erasmusszal kezdődött. A cél persze nem kizárólag a sillabusz bevágása volt: „Igazából azért mentünk az őszi félévben, mert novemberben van a Paris Photo, a világ legnagyobb fotósvására a Louvre-ban. Ezt akartuk megnézni, és azóta minden évben kint voltunk, kicsit már unjuk is” – vallja be Vica.

2009 szeptemberében bepakolták bőröndjeikbe a lehetőleg legkisebb, de mégis sok helyet foglaló fotósfelszerelésüket, majd beültek Andi anyukájának kocsijába és elindultak.  „Reims-ben megpihenve elmentünk randalírozni az éjszakába és a fotógépünk is nálunk volt. Előtte mindenki zaklatott minket, hogy csináljunk utazós blogot, mi viszont azt mondtuk, hogy ne már” – szól a történet, ami végül pár óra múlva az Ív & Candie utazóblog-paródia megszületésével folytatódik. Ekkor születtek meg a művészi alteregóik, akiket aztán elkezdtek komolyan venni és még ma is eszerint alkotnak. A tantusz persze csak később esett le: „Már rég Ív és Candie-ként beszéltünk magunkról, de csak akkor tudatosult bennünk, hogy mit csináltunk, amikor hazajöttünk.” 

A Penninghen Egyetem nem állami finanszírozású művészeti intézmény Párizsban, de aki onnan jön ki, biztos állásban reménykedhet. A kínálat alapján tetszett meg nekik az iskola, ami sokkal gyakorlatiasabb oktatást nyújt a hazai képzésnél. Fizetős suli révén persze volt is egy kisebb kelet-európai komplexusuk, de végül összerázódtak. 

A nyugat-európai tanítás nagyon eltérő volt az itthon tapasztaltaktól – mesélik. Míg a magyar művészeti egyetemeken több elméletet tanítanak, kint sokkal gyakorlatibb az oktatás. Nem is csak fotóval foglalkoztak: volt, hogy parfümöt terveztek, amiben a célcsoport kitalálásától kezdve a mood fotók elkészítésén át az üveg megtervezése is az ő feladatuk volt. Volt olyan tanáruk, aki az Ariel 20 literes mosóporának 18+2 literesre való átnevezésével futott be karriert. Az interdiszciplinárisabb tananyag pedig csak inspiratívan hatott: ezért ilyen sokszínű az Ív & Candie, magyarázzák a lányok.

A Párizsban töltött fél év az elmondásaik alapján szórakoztató lehetett, de nem csak egy vicces kiruccanás volt a lányoknak. Bár a város nagyon drága és csak az ismerősöknél talált szállásnak köszönhetően maradt pénzük kultúrára és szórakozni, az itt szerzett inspiráció és a közös munka lett mindennek az alapja.

„Egy hónap alatt meglátod Párizsnak azt az arcát, amit turistaként nem. Feltűnik, hogy miért olyan, mintha mindig lomtalanítás lenne, és mit keres már megint egy patkány a lábadnál, miközben az 1500 forintos kávédat iszod” – meséli Vica, aki szerint mindkettejük ironikus hozzáállása volt az egyik segítség, hogy megtalálják helyüket a városban. 

Hazatérve az igazi meglepetést azonban az itthon még ismeretlen stílust képviselő trash cuccaik okozták. A műfaj még csak külföldön volt elfogadott, mikor 200 rossz minőségű, kompakt géppel készült képet, videókat, egy blogot és 50 szokatlan képeslapot öntöttek a tanáraik elé. Először nem vették őket komolyan. Pár tanárunktól aztán jött olyan visszajelzés, hogy ez nagyon jó, aztán a Mai Manó házas Ív&Candie kiállítás győzött meg minket arról, hogy folytatnunk kell – mondják. Azóta nincs is megállás, a példaképeik – Juergen Teller, Ryan Mcginley, Ed Templeton, Vivienne Westwood, Cicciolina  – mellett a ’90-es évek videoklip-kultúrája által ihletett fotósorozatokkal árasztották el a magyar netet. A terv pedig, hogy még nagyon sok helyet  megívendkendiznnek a világban.

 

 

Fotó

Y-generációCareer power bitchELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösERASMUSMANEgy hely nem elégAntwoord a Sound legbetegebb koncertjeKendoAz elegáns frissesség