• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Tanulj jogot, közgázt ingyen Ausztriában!

Sokkal kevesebb az államilag finanszírozott hely a magyar felsőoktatásban, a költségtérítések összege pedig irreálisan magas egyes képzésekben. Ausztriában 2009 óta ingyenes az állami felsőoktatás, így érdemes elgondolkodni, hogy például Grazba vagy Bécsbe is beadd a jelentkezésed! Utánajártunk, melyek a legfontosabb tudnivalók az osztrák egyetemi képzéssel kapcsolatban. •

külföldi tanulás / Ausztria / egyetem / ingyenes / felvételi / felsőoktatás

2012.01.22.

írta/forrás
Frankó Luca

Kinek és milyen feltételekkel ingyenes az osztrák felsőoktatás?

„Nem csak a magyarok számára, hanem minden EU-s állampolgárnak ingyenes a felsőoktatás Ausztriában. 2009. március 15-én törölték el a tandíjat, melynek összege 363,36€ volt félévenként. Jelenleg csupán egy minimális költséggel kell számolni, szemeszterenként 17 euró regisztrációs díjat (ÖH-Beitrag) kell befizetni a helyi HÖK-ök felé” – tudom meg Tóth Katától, a Magyar Diákok Egyesületének elnökétől. Az osztrákok nagylelkűsége a képzési idő két féléves túllépése után szűnik meg, egy Ba/Bsc szak esetén tehát 6+2 féléven keresztül élvezhetjük a tandíjmentességet. A felsőoktatás ingyenessé tételével elsősorban az osztrák fiatalokat szerette volna továbbtanulásra ösztönözni az állam. Szomszédainknál ugyanis számos biztos megélhetést nyújtó pozíció betöltéséhez csupán egy érettségi bizonyítvány szükségeltetik, így a többség nem is érzett túl sok motivációt arra, hogy belevágjon az egyébként nem túl drága képzésekbe.

Ausztria – pro és kontra

Jelen pillanatban számos érv szól Ausztria mellett, elsősorban természetesen a tandíjmentesség. Bécs vagy Graz egyetemei e mellett magas színvonalú képzéseket kínálnak, ráadásul utaznunk sem kell sokat. Kurzusokat németül hallgathatunk, ami a nyelvet beszélők számára hihetetlenül nagy előny, hiszen a diploma megszerzésével egy a magyarhoz képest sokkal nagyobb munkaerőpiac nyílik meg a pályakezdők előtt. Hogy lesz-e bumeráng agyelszívás, azaz, hogy a fiatalok a tanulóévek után hazatérnek-e munkát vállalni, már egy sokkal messzebbre vezető, és jelen pillanatban megválaszolhatatlan kérdés. Az viszont tény, hogy munkaadók ezrei itthon is tárt karokkal fogadnák a német nyelven diplomázottakat.

A kép teljességéhez hozzátartoznak az osztrák rendszer hátrányai is. A tandíjmentesség mellett tömegeket vonz évről évre, hogy a szakok többségén semmilyen komolyabb felvételi eljárás és létszám limit nincs. Ez elsőre nem feltétlenül hangzik hátránynak, viszont mindez elképesztően túlzsúfolt kurzusokkal párosul, mely sokak szerint törvényszerűen színvonalcsökkenéshez is vezet. Pontosan emiatt vonult utcára több tízezer hallgató 2010 márciusában, ők egy évvel a reformok bevezetése után –talán törvényszerűen-, nem voltak elégedettek. Az MDE elnöke azonban csakis pozitív tapasztalatairól tud beszámolni. „Én Bécsben tanulok, illetve most vagyok végzős az ELTE PPK neveléstudományi mesterszakán. Először Erasmus ösztöndíjjal jöttem ki 2010 szeptemberében, majd itt teljesítettem a kötelező szakmai gyakorlatomat is. Annyira megtetszett a város és az egyetem, hogy beadtam a felvételi kérelmemet szociológia mesterképzésre, amelyet most ősszel kezdtem el” – meséli Tóth Kata.

Felvételi

A bejutási feltételek egyetemenként és szakonként változnak, a legáltalánosabb követelmény a nyelvtudás. A legtöbb képzőhelyen B2 szintű német nyelvvizsga megléte az elvárás, de valahol elég a németből tett kiváló érdemjegyű érettségi vizsga is. „Bizonyos képzéseknél van felvételi beszélgetés, néhol pedig rendes felvételi vizsga is, ilyen például a pszichológia szak. Azokon a helyeken, ahol egyszerű a bejutás, az első félévben le kell tenni egy STEOP vizsgát, mely elég komoly rostának bizonyul” – tájékoztat Tóth Kata. A STEOP (Die Studieneingangs- und Orientierungsphase) az alapképzés első fázisa, melynek során a hallgató megismerkedhet választott szakja alapjaival. A modul három-négy tantárgyból áll, és minimum 15 kreditet foglal magában, melyeket az első szemeszterben kötelezően teljesíteni kell. Sikertelen vizsga esetén lehetőség nyílik egy pótvizsgára, azonban ha ez is elégtelen osztályzattal zárul, a hallgatót elbocsátják az intézményből. A curriculumban megtalálhatók a STEOP kötelezően teljesítendő tárgyai, így már akár a tanulmányok megkezdése előtt is lehet tájékozódni.

Hogyan jelentkezz?

A magyarhoz hasonló általános procedúra nincs. Számos képzőhelyen az első lépés általánaban online előjelentkezés, ennek határideje augusztus vége, keresztféléves képzés esetén pedig január 31. Bizonyos képzőhelyek megelégszenek az internetes regisztrációval, valahol ezt egy személyes beiratkozás is követi, amely nyomtatványok tömkelegének kitöltésével és néhány dokumentumod eredetijének (érettségi bizonyítvány, mesterképzéseknél a diploma, személyi igazolvány, nyelvvizsga papír) bemutatásával jár. „Minden egyetem saját honlapján tünteti fel képzési kínálatát, és a bejutási feltételeket. Itt lehet minden információnak utána járni, de mi is nagyon szívesen segítünk a tájékozódásban. További elérhetőségeink megtalálhatóak az mde.hu oldalon” – teszi hozzá a Magyar Diákok Egyesületének elnöke.

Fotó

ERASMUSMANBelépőFacebookTöbb technót a ParlamentbeFejbőrtérképHarmadik típusú fesztiválnyárKalap és szaxiDIY - Így készült a 3D MOHA logó