• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Sikk a zöld a Corvinuson

Miről híres a HaKöSz a Közgázon? Kutyát sétáltatnak, gyerekeknek mesélnek, időseknek segítenek, azt mondják, hogy az „Önkéntesség szexi” – ezzel még a Bánkitó Fesztivált is egy jó szlogennel gazdagították. Idén pedig zöld szemüvegen át nézik és nézetik a világot a hallgatókkal a fenntartható fejlődés érdekében. •

önkéntes / hakösz / Zöld / Corvinus

2011.10.30.

írta/forrás
Budafoki Míra

Ügyes marketing, osztatlan siker

A Budapesti Corvinus Egyetem régi épületének patinás folyosólyán lehet többek között elcsípni a magukat reklámozó HaKöSz-tagokat. Célul tűzték ki: a társadalmi felelősségvállalásból és a környezettudatosságból életstílust teremtenek az egyetem falai között. Tavaly hamar hírük is ment „Önkéntes(ség) Szex(i)” felirattal, a trükkösen lekopott lufijaikon. A kétségkívül önálló életre kelt szlogenjük váratlan sikert aratott. A kicsinek számító diákszervezet nemrégiben a FECS (Fenntartható Egyetemi Csoport)-csel bővült. Az érdeklődők száma pedig nagyon megugrott. A többiek mellett még zöldfülűnek számít a diákszervezet a maga 2 évével. A lelkesedésből, a hitelességből, jó célokból és a jó hangulatból viszont nincs hiány, így már tavaly is eredményes volt munkájuk. Karácsonykor csomagoltak, a CEN-en megtömték a feneketlen egyetemista bendőket – azóta is emlegetett – gulyáslevesükkel, amelynek szép bevételét természetesen jótékonykodásra fordították. Ezzel pedig csak egy apró szegmensét ragadtam ki sokoldalú tevékenységüknek a múlt évből.

Kulisszatitkok – Mi jön még?

A lendület idén sem hagyta el az újító társaságot. Folyamatosan zajlik az ötletelés és gyűlnek a megvalósításra váró feladatok. Elsőképp a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A csapat kreatív, dekoratív és egyben innovatív kampánnyal készül, amelyen a SZIN-ről vagy a Bánkitóról ismert Pille Klubbal szeretnének együtt dolgozni. A palackokból még bármi épülhet: szellemi fellegvár, új trón Marx egyetemi szobrának vagy egy kisebb berlini fal, de a végeredmény legyen inkább meglepetés.

Ha már a design formát öltött, hát ki is színezik. Az egyetemi közeget zöldebbé szeretnék varázsolni kívül és belül egyaránt. A HaKöSz több növényt álmodott a folyosókra. A Fővám téri épület első emeleti teraszára és az új épület belső udvarára pedig befüvesített parkot képzelt. Terveik szerint az eldugott, szürke cigizugokból néhány négyzetméter Természet lesz tavaszra.

Az élhető környezet megteremtésén kívül másképp is szeretnének bogarat ültetni a célközönség fülébe. A diákságot életben tartó kávét és gőzölgő „napközis teát” re-poharakban képzelnék el, a Gödör Klub kezdeményezésének sémájára. A kényelmes egyetemistákat pedig korszerű és biztonságos biciklitartókkal szeretnék bringázásra buzdítani.

Tervek és realitás

A nagyszabású tervek kivitelezése nem olyan egyszerű, amilyennek elsőre tűnik. Az elszánt bandának nem csak a pénz és az idő, de a bürokrácia útvesztőin is át kell verekednie magát. Nagy álmaikhoz olyan szponzorok szükségesek, akik osztják elveiket és támogatják a kezdeményezéseiket. A csapat elsősorban nagy telekommunikációs cégeket szeretne megkeresni ötleteivel. Ezt tartják aktuális célkitűzéseik egyik legnagyobbikának. Míg az anyagi hátteret építik, kisebb terveikért is meg kell küzdeniük. Egy műemlék épületben és egy bérleményben ugyanis minden apró változtatást engedélyeztetni kell. Ők mégsem állnak meg, és nem hagynak fel céljaikkal. Jónás Krisztina a HaKöSz, és azon belül is a FECS tevékeny tagja, így összegezte hitvallásukat: „Összességében az lenne a jó szerintünk, ha jelezhetnénk a külvilágnak, hogy igen, van egy ilyen kezdeményezés konkrét, de még tervezés alatt álló projektekkel, tele eszmékkel és lelkesedéssel. A szemléletformálás, zöldítés és hosszú távon a »műanyagtalanítás«, illetve a hallgatóságnak a környezettudatos életszemlélet bemutatása, hogy egyértelmű legyen számukra: igen, megéri így élni és gondolkozni.” Ezeket a célokat talán már részben megvalósított állapotában ismerheti meg a nagyközönség a Közgáz Gólyabálon is a remények szerint.

Fotó

Az elegáns frissességVOLT fesztivál egy pop9 szemévelBelépőGazdag szülőt mindenkinekHarmadik típusú fesztiválnyárMenni vagy nemFejbőrtérképPaintball