• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Hajléktalanná vált egyetemisták a szénszünet miatt

Még mindig nem nyitott ki az összes egyetem a szénszünet miatt. Sokaknak egyszerű kellemetlenség ez az időszak, azonban volt olyan kollégista, aki két hétre földönfutóvá vált az intézkedés miatt. •

egyetem / kollégium / SZTE / Szeged  / vizsgaidőszak

2013.01.03.

írta/forrás
Frankó Máté

A Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) sújtó 814 millió forintos költségvetési zárolás miatt az intézmény vezetősége úgy döntött, az idén is kényszerszünetet rendel el a téli vizsgaidőszak idején. A december 21. és január 6. közötti szénszünet alatt az SZTE valamennyi épülete zárva tart. Az oktatás, a vizsgáztatás és a hivatali ügyintézés is szünetel. Csak az egészségügyi és közoktatási feladatokat ellátó intézményekben folyik tovább a munka. Egy kivételével a kollégiumokat is kiürítették. Jelenleg csak a Gyógyszerésztudományi Kar Semmelweis Ignác Kollégiuma fogad hallgatókat plusz költségért. Ez a mintegy 6000 forintos összeg azonban éppen azok számára lehet megterhelő, akik diákmunkából élnek, és a jövedelemforrásuk megtartása miatt kénytelenek a városban maradni. Persze az egyetem illetve hallgatói önkormányzat is jó előre értesítette a kollégiumok lakóit a bezárásokról, így a hallgatóknak elég idejük volt arra, hogy más alternatívák után nézzenek.

– Tavaly még váratlanul ért mindenkit az egyhetes szénszünet, idén ez már benne volt a tanrendben, bárki láthatta már augusztus végén. A kéthetes szünetről szóló határozat sem okozott nagyobb megdöbbenést novemberben, hiszen akkor már mindenki az Országgyűlés által benyújtott jövő évi költségvetésről, az SZTE-től való további megvonásokról beszélt. – eséli Juhász Evelin másodéves joghallgató, aki Bácsalmásról költözött Szegedre, az egyetem Móra Ferenc Kollégiumába. A kollégista lány azt is elárulta, magára nézve hátrányosnak tartja az intézkedést. Úgy véli, a vizsgái sikerét veszélyezteti a téli leállás.

– Otthon egy szót sem lehet tanulni. Nyilvánvaló, hogy a TIK bezárásával rengeteg pénzt lehet megspórolni, ugyanakkor sokak számára ez az egyetlen hely, ahol fe tudnak készülni a vizsgákra. Több barátom és ismerősöm gondolja ugyanazt mint én, hogy ezek után meg van lőve a vizsgaidőszakunk. Bácsalmáson még a könyvtárban sincs egy csendes, szabad asztal, ahova leülhetnék tanulni – tette hozzá, a jogászhallgató, aki legkorábban jövő vasárnap délután (ekkorra tudják ugyanis felfűteni a két hét alatt kihűlt épületet) veheti át újra a szobakulcsát, kevesebb mint egy hónappal a rendes vizsgaidőszak vége előtt.

Persze olyan is van, aki pozitívan gondol a hirtelen támadt szabadidőre.

– Haza kellett utaznom, de az ünnepekre amúgy is hazamentem volna, így nem jelentett túl nagy problémát a szénszünet. Lett egy kis kényszerpihenő, ami nem biztos, hogy rossz, így karácsony környékén . Az, hogy otthon tanulok vagy koliban szerintem csak elhatározás kérdése. Az egyetlen dolog amit sajnálok, hogy kimarad, az a szegedi szilveszterezés. Hagyományosan jók az ilyen bulik az egyetemi kollégiumokban. Annak ellenére így van, hogy tavaly is elmaradtak, éppen a szénszünet miatt. Kár, hogy egy remek közösségi program a szénszünet miatt meghiúsul – osztja meg velünk véleményét a szombathelyi Kelemen Balázs, az SZTE orvostanhallgatója, aki immár negyedik éve lakik a Dóm téri Apáthy István Kollégiumban.

Az idei szénszünet egyébiránt 5 munkanapot érint. Ezek pótlására az egyetem vezetése egy héttel megtoldotta az elmaradt őszi szünet miatt amúgy is hosszabb vizsgaidőszakot, a diákoknak mégis mindössze 20 nap áll rendelkezésükre, a szünet után, hogy még a rendes vizsgaidőszakban abszolválják az őszi félévet.
 

Fotó

ELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösPont Ott Parti - ArcokBetyárdűlőFacebookFridge Fesztivál 2011Külker Gólyatábor 2011. BalatonlelleAz elegáns frissességTrash refresh