• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


Boldogulás diploma után 1.rész – Elhelyezkedés, fizetés a frissdiplomások körében

Sorozatunk első részében megvizsgáljuk, hogy a bölcsészettudományi, a jogi és igazgatási képzési területen hogyan alakulnak az elhelyezkedési és egzisztenciális lehetőségek. Az Educatio Nonprofit Kft. által végzett, „Diplomáspálya-követés 2010” című kutatásban országosan csaknem ötezer, 2007-ben végzett frissdiplomást kérdeztek meg arról, hogyan tudtak helytállni a munkaerőpiacon az oklevelük megszerzését követően. •

álláskeresés / diploma / bölcsész / MOHA magazin 2011 december

2012.01.11.

írta/forrás
diplomantul.hu

Bölcsészettudományi képzés

A közhiedelemmel ellentétben sikeres elhelyezkedés

A hallgatóként szerzett szakmai tapasztalat terén a bölcsészhallgatók jól állnak, a megkérdezettek fele ugyanis már dolgozott tanulmányai mellett. Azok is jól boldogultak az álláskereséssel, akik diplomázásukig nem kóstoltak bele a munka világába: csupán 1 százalékra tehető azok aránya, akik végzésük óta annak ellenére maradtak munkanélküliek, hogy keresték a lehetőségeket.

A bölcsészeknek csak egy héttel került több idejükbe a megfelelő munkahely megtalálása, mint az összes képzési terület átlagára jellemző 3,6 hónap. A bölcsészek körében alacsonyabb a vezetők aránya − 77 százalékuk dolgozik beosztottként három évvel a végzése után –, a saját vállalkozásba kezdőké pedig átlagon felüli.
A bölcsészek a munkahelyi lehetőségek széles skálájáról válogathatnak, ám ezek betöltéséhez általában valamilyen plusztudást is fel kell mutatniuk. Ezt igazolhatja az is, hogy a terület frissdiplomásai nagyobb arányban tervezik, hogy újra az iskolapadba ülnek, mint a többiek.

A bölcsészek átlagosan nettó 121 ezer forintos jövedelemről számoltak be, ami 14 ezer forinttal kevesebb, mint a 135 ezres kutatási átlag.

„A hallgatói évek alatt a kötelező szakmai gyakorlatomat egy regionális hírportálnál töltöttem, ahol a gyakornoki idő letelte után részmunkaidős állást ajánlottak. A bölcsészdiplomának – a közvélekedéssel ellentétben – van előnye, hiszen sok helyen el lehet vele helyezkedni, a képzés alatt megszerzett tudás pedig számos területen alkalmazható.”
Gabriella (25 éves), szerkesztő-újságíró

 

Jogi és igazgatási képzés

Kedvező karrierépítés, elégedett diplomások

A jogi és igazgatási képzési területen végzettek közül az átlagnál valamivel többen dolgoztak már a hallgatói éveik alatt is: 43 százalékuk szerzett valamilyen munkatapasztalatot. Valószínűleg ez is segítette a frissdiplomás jogi és közigazgatási szakemberek elhelyezkedését, többségüknek nem jelentett ugyanis gondot az álláskeresés. A szakmai tapasztalattal már rendelkezők mellett a végzettek másik fele az államvizsgát követően talált magának munkát. Elhelyezkedési problémákkal a válaszadók mindössze 1,8 százaléka került szembe. Annak ellenére, hogy túlképzést emlegetnek e területtel kapcsolatban, az átlagosnál két héttel gyorsabban sikerült elhelyezkedniük a képzési terület frissdiplomásainak.

Három évvel a végzés után a terület végzettjeinek több mint 80 százaléka alkalmazottként dolgozik, a végzettek csupán 1,3 százaléka munkanélküli. A felmérés szerint a jogi és igazgatási terület diplomásai a többieknél jóval többet, 152 ezer forintot vihetnek haza havonta. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a jogot végzett frissdiplomások kifejezetten elégedettek szakmájuk elismertségével, előmenetelükkel, valamint a jövedelmükkel.

„2007-ben az elhelyezkedés jóval könnyebb volt, mint ma. Persze nagyban számított, hogy a diploma melyik egyetemről való, illetve milyen szintű emellett az idegen nyelvek ismerete. Az én esetemben az egyetem során szerzett külföldi tapasztalat és jogi »diákmunkák« is sokat jelentettek. Egy németországi állásbörzén kaptam két-három ígéretes meghívót tíz interjú után. Leendő munkaadóm három fordulót tartott, mindegyiken szóbeli és írásbeli megmérettetéssel. A jogi diploma rendkívül sok munkakörben bevethető, de nem szabad elfelejteni, hogy a tanulmányokkal töltött öt évet még három év jelöltség/fogalmazóság és második szakvizsga követi.”
Ákos (26), vállalati jogász

 

Fotó

PaintballEgy hely nem elégELTE-ÁJK Gólyatábor 2011 GyöngyösDIY - Így készült a 3D MOHA logóMenni vagy nemTrash refreshA város szuperhőseiKendo