• Moha a Facebookon
  • twitter
  • Rovat rss


(Diák)Hiteles infók

A gazdasági válság rámutatott arra, hogy a magyaroknak rendkívül fejletlen a pénzügyi kultúrája, sokszor nem vagyunk tisztában azzal, egy-egy hitelnek mik a következményei. Te tudod, mit vállalsz a Diákhitel felvételével? •

egyetem / pénz / diákhitel

2010.07.27.

írta/forrás
Nagy Timea

A DH – mint minden hitel – hosszú távú elkötelezettség. De hogy pontosan mennyire, az csak tőled és a felvett összeg nagyságától függ.

Elkezdtem törleszteni a Diákhitelt, de nőtt a tartozásom. Hogy is van ez?

Ha a diploma megszerzése után becsülettel elkezded visszafizetni a DH-t, de csak a minimális összeggel, az év végi elszámolón azt fogod tapasztalni, hogy a hitelállományod nőtt. Ez nem boszorkányság vagy átverés, a Diákhitel így működik. Más hiteltípusoktól eltérően itt nincs se fix törlesztőrészlet, se fix futamidő. A kötelező törlesztőrészlet viszonylag alacsony összegű, és kiszámolható, ha valaki csak a kötelező minimumot fizeti, akkor az még a kamatot sem fedezi. De míg visszafizetéskor az első két évben a minimálbér alapján határozzák meg a törlesztőrészletedet, a harmadik évtől már a valós fizetésedhez idomul, ami jó esetben magasabb lesz, mint a minimálbér. A pontos törlesztendő összegről a központ küld értesítést. Ekkortól a havi kötelező törlesztőrészlet befizetése már fedezheti az éves kamatot. Mivel az évek múlásával általában nő a jövedelem, így várhatóan ettől kezdve egyre gyorsabban csökken majd a tartozás is. A Diákhitel Központ hitelkalkulátoraival mindezt kipróbálhatod: ha már van hiteled, akkor az „Ügyfeleinknek”, ha nincs, akkor „A Diákhitelről” oldalakon.

A pénzügyi tanácsadó szerint

Balla Henriette pénzügyi tanácsadó szerint a Diákhitel jó – sőt sokszor az egyetlen – lehetőség a szerényebb körülmények között élőknek arra, hogy egyetemet végezzenek. „Aki a tudásába való befektetésként fogja fel ezt a fajta hitelt, és ki is használja az ebből fakadó lehetőségeket, annak különösebb félnivalója nincs, hisz később pénzre válthatja az általa megszerzett tudást.” A lényeg, hogy tisztában legyünk azzal, a hitel nem ajándék, egyszer vissza is kell adni, kamatostul. Ennek átlátásában segíthetnek nekünk a Diákhitel Központ weboldalán található hitelkalkulátorok. Ám a pénzügyi szakértő szerint ezek nem elég ügyfélbarátok, mivel nem adnak információt minden alapvető kérdésre, például, hogy milyen összegű törlesztőrészletet kell bevállalnom, ha 5-10-15 év alatt vissza szeretném fizetni a DH-t? A megkeresett pénzügyi tanácsadók egyöntetűen azt mondták, a Diákhitel felvételét annyira automatikussá teszi a rendszer, hogy a tanácsadó közreműködésére nincs is szükség. Ám ha úgy érzed, még mindig tudsz újat kérdezni, felkeresheted a DH Központ ügyfélszolgálatát e-mailben vagy telefonon.

Zita példája

Szabó Zita 26 éves, friss diplomás, idén júniusban fejezte be az egyetemet. Szerencséjére rögtön kapott munkát egy médiaügynökségnél, 200 ezer forint alatti bruttó fizetéssel.
Zita tartozása:
10 félév x 125 000 Ft = 1 250 000 Ft + kb. 350 000 Ft kamat = kb. 1 600 000 Ft,
amit legkésőbb október elsején el kell kezdenie visszafizetni. A jövőbeni kilátásaira voltunk kíváncsiak. „A kalkulátor legbizonytalanabb pontja, amikor be kell írnom, ötévente mekkorára nő majd a fizetésem. Melyik pályakezdő tudja ezt megtippelni?”

Az eredmény

Zita azt tippelte, öt év alatt 1,5-szeresére nő majd a bruttó fizetése, így előtörlesztés nélkül tizenhárom év alatt, 39 éves korára fizeti vissza a Diákhitelt. Zita tervez előtörlesztést, úgy gondolja, havi 10 ezer forintot tud áldozni a DH-ra minden hónapban, így az előtörlesztés nagysága – ami már a tőkét törleszti – 5710 Ft. Így a kalkulátor szerint tizenegy év alatt tudja le a tartozását.
Balla Henriette azt tanácsolja, ha a törlesztés elején még szeretnéd élvezni a fizetésedet vagy félretennél egy kicsit, kezdj nyugodtan a minimálösszeggel. Ha belátható időn belül végezni szeretnél a visszafizetéssel, akkor egy idő után élj az ingyenes előtörlesztés vagy az előteljesítés lehetőségével.

Tájékozódj!

Magyarországon több mint 40 ezer hitel dől be évente. Azért, hogy ne legyél köztük, tájékozódj! Manapság egyre több nevelő/oktató célzatú program tágítja a pénzügyi ismereteinket: Családi Kasszasikerek, MNB Látogatóközpont Tudástára, MNB Pénziránytű, a PestiEst sorozata.
 

Tudtad?
Diákhitel más országokban is van, például Japánban. Mitsuyama Taiji friss diplomás japán mérnöktől megtudtuk, hogy náluk kedvezőbb feltételekkel jutnak hitelhez az egyetemisták. „Japánban egy kormány által működtetett nonprofit gazdasági szervezet intézi a Diákhitellel kapcsolatos teendőket. A kamatláb nagyon kedvező, kevesebb mint 2%. De vannak olyan hitelek is diákoknak, ahol a kamat 0%, sőt létezik vissza nem térítendő támogatás is.” Az alacsony kamat mellett sem könnyű a visszafizetés, és náluk is létezik a „hitelesek fekete listája”, ezért Taiji nagyon örül, hogy ő nem szorult rá anno arra, hogy Diákhitelt kelljen felvennie.
 

Ha 2010 júniusában végeztél, a teendőid:

1. Az adott nyomtatványon be kell jelentened a DH Központban, hogy megszűnt a hallgatói jogviszonyod.
2. Minden külön felszólítás nélkül 2010. október 5-ig be kell érkeznie az első törlesztőrészletednek. A jelenlegi minimális törlesztőrészlet a 2009-es bruttó minimálbér (71 500 Ft) 6%-a, azaz 4290 Ft. Ha költségtérítésesként a maximális összeget egyszer is felvetted, akkor neked a minimálbér 8%-a a minimális törlesztőrészlet (5720 Ft).
3. Törleszteni kizárólag banki átutalással lehet!
 

Fotó

PaintballBelépőCareer power bitchVizsgadivatY-generációFejbőrtérképRomani Divatbemutató szeptember 21.Az új szépségideál az androgün